6 okt. 2011

Tomas Tranströmer

Det var riktigt glädjande att Svenska Akademin tilldelade Tomas Tranströmer årets Nobelpris. Ett författarskap som rör sig i gränslandet: modernism, naturmystik och andlighet. Akademins motivering ”för att han i förtätade, genomlysta bilder ger oss ny tillgång till det verkliga” får en att fundera på vad "det verkliga" egentligen är. Människan är en förunderlig varelse och Tranströmer hjälper oss förstå lite till av vår natur. I hans dikter kan så väl en anhängare av naturalismen som en av katolismen finna inspiration.

Ett utdrag ur Magnus Ringgrens artikel i Aftonbladet:
Tranströmer och religionen är ett kapitel för sig. Han har tagit intryck av de stora kristna mystikerna, men han är sparsam med bekännelserna. Han gjorde inte sällskap med generationskamraterna Birgitta Trotzig, Majken Johansson och Ingemar Leckius in i kyrkorna. Han saknar konfession och församling. När kyrkorna försöker annektera honom känner han nog samma olust som när 60-talet krävde politisk observans. Vist nog har han aldrig skrivit något som kan hamna i en psalmbok.
Hans religion inte en doktrin utan en grundläggande livsbild, en upplevelse av världen som sammanhang och närvaro. För Tranströmer är varje människa ett oändligt universum som alla andra förstå och gå in i. Hans humanism är inte stortalig men mycket envis. ”Vi ger oss inte men vill fred.” Så står det i den tidiga dikten Allegro. Han har uttryckt den också i dikten Romanska bågar från 80-talet:
”Skäms inte för att du är människa, var stolt!
Inne i dig öppnar sig valv bakom valv oändligt.
Du blir aldrig färdig, och det är som det skall.”
Romanska bågar innehåller en träffande beskrivning av vad det innebär att vara människa, men också av människans medvetande och övriga kropp. Och vi är alla lika.

4 kommentarer:

Acreator sa...

Tomas av Aquino beskriver människan, var och en, som ett "minor mundus", en hel värld alltså.

Mattias sa...

Tycker att Greider skriver vettigt om utmärkelsen på SVT Debatt.

http://debatt.svt.se/2011/10/06/transtromer-vard-nagot-battre-an-ett-nobelpris/

För det finns något tämligen okontroversiellt, eller i varje fall opolitiskt, över Tranströmers författarskap. Han berör andra, och förvisso minst lika viktiga aspekter av tillvaron som politiken, men det är inte utan att jag känner att litteraturen/kulturen skulle ha fått en tydligare plats i samtiden, som bärare av ett helt folks röst, om någon som Adonis hade fått priset.

Fast å andra sidan tycker jag inte att Adonis skriver särskilt bra. Och Tranströmer var definitivt inte något dåligt val!

Lennart W sa...

Äntligen!

Kenneth Karlsson sa...

Det händer ibland att Lennart W och jag är överens. Ja, äntligen!

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se