19 nov. 2011

Dyrbart försvar

Många djur har klor, men inget djur har klor på riktigt samma sätt som den Kameruanska grodan Trichobatrachus robustus. När grodor av denna art känner sig hotade bryter de aktivt av en bit av sitt eget skelett och skjuter ut benbiten genom trampdynan. Forskarna som upptäckt mekanismen rapporterar att den andra änden av klon - som inte skjuts ut genom trampdynan - sitter ihop med en speciell muskel. Vid hot spänns muskeln, "klon" bryts loss från tåbenet, och benbiten skjuts ut. Läs mer hos New Scientist.


Det finns också en salamanderart som skjuter ut revbenen genom skinnet. Läs mer om dessa hos BBC.

6 kommentarer:

Björn Bäckström sa...

Vilken fantastisk intrikat skapelse! Men är den verkligen ett nödvändigt sidoskott på vägen till människan - Guds avbild? Nej, därför måste vi vara tacksamma att dessa naturens under blev skapade för oss att upptäcka och för vår förnöjelse. Men vem eller vad är att tacka?

Lördag är trolldag!

Anonym sa...

Grodornas Wolverine.

Acreator sa...

BBM: Natural Selection heter guden.

Mattias sa...

BBM, trolldag eller trolldeg?

Finns ju en fin parallell där! Så länge man stöter och blöter så är saker formbara. När temperaturen höjs på debatten så stelnar de flesta i sina givna mönster... eller monster, beroende på ens fantasi! :D

Tack Patrik för denna lilla spännande inblick! Skulle älska att diskutera vidare om dessa naturens drakoniska försvarsmekanismer, men nu ska här lagas lördagsmiddag. Kombon var ute och delade ut bullar med frälsis igår och tog med sig en hemlös hem. Det visade sig att han är en hejare på att laga mat! :)

Patrik Lindenfors sa...

Kombo?

Marie sa...

Mattias, hoppas middagen var trevlig och god! Men, precis som Patrik undrar jag vad "kombo" är. Kan det vara den/de man "bara" delar bostad med, i ett kollektivboende? Alltså utan att man har någon kärleks-/sexuell-/släktskapsrelation?

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se