7 nov. 2011

Glad Eid al-Adha!

Igår (ursäkta förseningen) firade muslimer runt hela världen Eid-al-Adha för att komma ihåg Ibrahams (Abrahams) lydnad mot Allah (Gud). Ibrahim var ju villig att offra sin förstfödde son för att Gud sa det till honom. Värt att fira?

Gott råd till mänskligheten: Hör du röster som säger åt dig att knivmörda din förstfödde son - lyd inte!

24 kommentarer:

Acreator sa...

Medhålles - men det har ju inte ett smack med Abraham och Isak att göra.

Varya sa...

@Acreator: Så en man vid namn Abraham som är beredd att offra sin egen son för att Gud sa det men blir stoppad i sista minuten av nämnda Gud, är helt orelaterad till historien om Abraham som var beredd att offra sin son för att Gud sa det men blir stoppad i sista minuten av nämnda Gud?
Sounds legit

Nils sa...

Och det tycker du är värt att fira?
Jag förstår inte din/humanisternas vurm för att fira muslimska högtider.

Patrik Lindenfors sa...

Min - inte Humanisternas. Jag gillar att fira alla tänkbara festivaler. Det är kul, helt enkelt, och ett bra tillfälle att lära känna folk. Prova du också.

Eric Wadenius sa...

Varya,

Mata inte trollen ;)

Per Ewert sa...

Nu hänger jag inte med riktigt. Var det inte ni som tycker det är Ok att mörda sin förstfödde son om han bara ligger kvar i magen?

Verkligheten kan kanske vara lite mer nyanserad än den först ter sig.

Patrik N sa...

Per Ewert,

En förstfödd son kan inte ligga kvar i magen.

Acreator sa...

Varya

Gud skickar näppeligen ännu en hebréernas stamfader och grundläggare för de monoteistiska abrahamitiska religionerna för att prövas för sin uppgift. Abraham var kaldeisk klanledare från Ur (nuvarande Irak), han hade övergivit sin månggudatro och nu var han utvald att bli en orubblig förebild för sina ättlingar som enligt ett förbund med Gud fick Kaanans land, nuvarande Palestina, området väster om Jordanfloden. Episoden med Isak är ett bevis på att förbundet med Gud inte var ett påhitt, utan verkligt.

Inge behöver tro på detta, men man måste ändå förstå att det inte handlar om vem som helst, som att det skulle hända även vår granne att Gud befallde honom offra sin son.

Nu upprepar jag inte detta fler gånger.

Eric Wadenius sa...

Titta Varya, vad du ställt till med. Nu kom Per Ewert och lade en trollaktig kommentar (som han mycket väl själv redan vet svaret på) direkt efter.

Matar man ett så kommer de andra...

Patrik Lindenfors sa...

Acreator,
Hur vet du det?

Kenneth Karlsson sa...

Har funderat en del på den där historien om Abraham och människooffret, som inte blev av. Kan man tolka det som att Gud (gudarna) tidigare krävt människooffer, och att Abraham bara var beredd att göra som man brukade göra, men att Gud då plötsligt visade upp ett annat ansikte, ett barmhärtigare ansikte?

Det vill säga - att kulturen därigenom tog ett kvalitativt språng framåt?

Acreator sa...

Acreator,
"Hur vet du det?"

Genom vad jag lärt mig från skrift och tradition. Ytterst ät det en fråga om tro. Men det är ju det mesta av våra kunskaper. Eller har du prövat till exempel Millers försök eller Rutherfords alfapartikelkanon?

Acreator sa...

Kenneth skrev:
"ett barmhärtigare ansikte?"

Jp - barmhärtigheten kommer in med kristen tid. Men människooffer har inte funnits i judisk tro heller, möjligen i en del andra religioner under Abrahams tid. I Armenien sker ännu djuroffer innan mässan.

Judarna slaktade man påskalammet på ett altare, rituellt, blodet rann ner i ett avrinningshål och samlades upp. Med detta skulle ju väggarna strykas.

Med Kristus infördes det oblodiga offret. Kristus offrar sig för oss, det är han som är påskalammet. Men han offrar sig oblodigt.

De tidigaste kända altarena är från judisk tid. De har kant, men inget avrinningshål.

Daniel W sa...

Kenneth,
Jag gjorde en sådan reflektion förra året.

Kenneth Karlsson sa...

Acreator verkar inte kunna tänka utanför boxen i den här frågan.

Daniel W: sorry, kan inte hitta din signatur i den tråden. Eller är jag bara trött?

Patrik Lindenfors sa...

Acreator,
Miller och Rutherford arbetade enligt den vetenskapliga metoden. Deras slutledningar är i princip testbara. Jag litar inte på dem utan metoden. Inget liknande finns inom teologin. Det är en väldigt skillnad.

Acreator sa...

"Jag litar inte på dem utan metoden. Inget liknande finns inom teologin. "

Nej, och inte inom historieforskningen, litteraturvetenskapen, lingvistiken, konsthistorien, arkitekturhistorien...heller.

Patrik Lindenfors sa...

Nu har du fel. Jag jobbar nära historiker och lingvister och de är väldigt metodkunniga och källkritiska. Och nej, de arbetar inte likadant som teologer gör när de försöker utröna hur många gudar det finns.

Acreator sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Acreator sa...

"...väldigt metodkunniga och källkritiska."

Vet du något om teologisk metodik? Eller tror du det handlar om att spekulera fritt om "gudar"?

Teologi kan bedrivas som vetenskap om en religion inifrån, t.ex. att lära känna och intellektuellt bearbeta den kristna trons innehåll, så som den utformats genom kyrkans historia. Man kan naturligtvis också anlägga externalistiskt pespektiv och göra källkritik, sociologiska studier mm, men någon teologisk vetenskap kan detta knappast handla om, möjligen religionsvetenskaplig.

Om teologi i dagens samhälle, se denna artikel.

Patrik Lindenfors sa...

Teologisk metodik är väldigt sofistikerad och imponerande. Det är de obekräftade axiomen jag hänger upp mig på - själva religionsfilosofin. Men det här kan väl inte komma som någon nyhet - alla religionskritiker har samma åsikt/insikt.

Kristian Grönqvist sa...

Kenneth

Daniel hette Sentioergosum då...

Nils sa...

Nu avstod ju jag från firandet, men andra gjorde det desto grundligare enligt VG:

"Ifølge eieren viste somalierne, kvinner som menn og voksne som barn, en så dårlig oppførsel under feiringen av id al-adha at de øvrige 100 gjestene flyktet fra stedet."

Dansk lekeland...

Patrik Lindenfors sa...

Nils,
"- Jeg kan godt forstå at de avviser konkrete personer som tidligere har brutt «Legelandet"s regler, og det er de i sin fulle rett til å gjøre. Men man må ikke generalisere og utestenge alle somaliere eller andre som ligner på somaliere, sa organisasjonens leder Mohamed Suleban."

Det finns dumma kenyaner också. Måste man inte i konsekvensens porta alla dem också? För att inte tala om alla kongoleser, tanzanier, svenskar och tungomålstalande?

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se