9 nov. 2011

Glöm aldrig kristallnatten

Idag är det 73 år sedan kristallnatten. Tänk själv och stå upp mot förtryck. Glöm aldrig.

13 kommentarer:

Isidor sa...

men... Nazisterna var ju inte ateister, utan kristna?

De hade ju inget problem med religion, utan med "den underlägsna rasen" judar. Det var ju ett biologiskt, och inte teologiskt resonemang. Det var ju inte den judiska tron som var problemet, utan människorna...

Patrik Lindenfors sa...

Jag snurrade till det. Tack för rättelsen. Nu är det mer riktigt.

Mattias sa...

Ja, den tyska statskyrkan fogade sig i ledet tidigt. Ett litet ljus i det tyska kristna mörkret var teologen Dietrich Bonhoeffer som först flydde liksom andra tyska intellektuella, som råttor från ett sjunkande skepp, men sedermera ändrade sig, återvände till Tyskland och konspirerade för att få Hitler på fall. Han avrättades av nazisterna strax innan krigsslutet.

Vill förresten passa på att påminna om att idag även är Carl Sagan Day! Missa för allt i världen inte det! Vet inte om det finns några direkta traditioner kopplade till datumet (kanske borde man ta ett bloss till Sagans åminnelse?), men fint ändå att dagen finns!

http://centerforinquiry.net/carlsaganday

Kristian Grönqvist sa...

Jag trodde det var resultatet av djurrättsaktivisters framfart...

Daniel Dunér sa...

Kristian, nu har du blandat ihop saker igen.

Djurrättsaktivister är till största delen personer som tänkt själva och står upp mot förtryck. Nästan alla gör det på fredliga sätt, eftersom djurrätt för de flesta handlar om att minska lidande.

Köttätare är till största delen personer som inte tänkt själva och aktivt bidrar till ett förtryck som är större än något annat.

Nu vet du till nästa gång!

Kristian Grönqvist sa...

Jag trodde djurrättsaktivister krossade fönster hos egenföretagande körsnärer, kastade ägg på oskyldiga fotgängare i päls, och släppte ut minkar till en säker död för både markhäckande fåglar och sig själva. Lite grann som nazister tvingande folk att tycka som nazister förspråkar, inte som personerna själva vill. Men jag kan ju har totalt missförstått det hela...

Daniel Dunér sa...

Ja, missförstått har du. Djurrättsaktivister är personer som aktivt arbetar för djurs rättigheter. Vilket går att göra på många sätt, men det är vanligtvis något fredligt.

Men jag antar att du menar att motståndsrörelsen, som motarbetade nazisterna med våldsamma metoder, också var förkastlig? Eftersom de använde våld för att rädda judar och få nazisterna att tänka om. Ja?

Förresten, tror du på allvar att det finns äggkastande djurrättsaktivister? Vet du var ägg kommer ifrån?

Kristian Grönqvist sa...

Daniel Duner

Beträffande köttätare har Du dessutom förmodligen fel.
Hjärnan består i huvudsak av fett.
Fettätande djur tenderar att få mycket hjärna. Kanske för att få tag på sin mat, som springer och gömmer sig hela tiden. Gräsätarna behöver bara böja ner huvudet och äta. Maten bara ligger där.
Behövs ingen större hjärna för att hitta den.
Typiskt för gräsätare är också en mycket stor bukhåla, mängder med avföring samt en idisslingsteknik som finfördelar maten...
Jag förmodar att Din hjärna är av det mindre slaget, Du idisslar, skiter ofta och umgås med likasinnade. Eftersom det är vad jag väntar mig av vegetarianer.:-)

Kristian Grönqvist sa...

Daniel

Äggkastande djurrättsaktivister har jag sett själv. Minkutsläppande djurrättsaktivisterhar jag sett flera resultat av. Ingen djurrättseinstein skulle göra det.

Men det har som sagt med tankeförmågan att göra, vilken hos vegetarianer inte historiskt är att skryta med...:-)

Daniel Dunér sa...

Kristian, har du fördomar? Det skulle jag aldrig gissat *host* *host*

Children with a high IQ are more likely to become vegetarian

Daniel Dunér sa...

Lite kul att du nämner "djurrättseinstein", med tanke på att Einstein blev vegetarian mot slutet av sitt liv. Redan 1930 skrev han saker som:

"Although I have been prevented by outward circumstances from observing a strictly vegetarian diet, I have long been an adherent to the cause in principle. Besides agreeing with the aims of vegetarianism for aesthetic and moral reasons, it is my view that a vegetarian manner of living by its purely physical effect on the human temperament would most beneficially influence the lot of mankind."

Men jaja. Jag har inte tid att lyssna på dina fantasier och fördomar idag. Jag litar på att du kommer fortsätta sprida dem här på bloggen en lång tid framöver, så det går alltid att fortsätta vid ett annat tillfälle.

JemyM sa...

Isidor
Enligt rasteori var Judar en överlägsen ras.

Ja, överlägsen.

I tyskland trodde man i första hand på på folk, inte ras. Det judiska folket ansågs moraliskt korrumpera de rättfärdiga tyska.

Likt alla nationalismer utgjorde de konservativa inom den rådande religionen (protestantisk kristendom) en huvudfåra. Som vanligt fick en denomination (positiv kristendom) makten och började inkräkta på de övriga.

Nazismen var alltså antisekulär.

Kristian Grönqvist sa...

Jag har mina fördomar ser Du Daniel D, precis som religiösa eller djurrättsaktivister har sina. Inget konstigt med det. Ofta grundade på personliga möten, eftersom jag hunnit bli lite gammal.
Vill dock säga att jag träffat trevliga sådana också naturligtvis.

Du har säkert också en hel del fördomar, ifall du ärligt kollar Ditt inre...:-)

Den allra vanligaste är att man tror att ingen är så genomtänkt som en själv.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se