9 nov. 2011

Hur stor var egentligen Jesus förhud?

Medeltida teologi. Man måste bara älska den.Tack till Thomas för tips.

12 kommentarer:

Kristian Grönqvist sa...

Rätt Kul

Vad tycker Acreator om dessa reliker, speciellt handen med den osynliga ringen. Fantastiskt eller hur A. Hon hade fått Jesu förhud i Bröllopspresent av Jesus. Som vigselring...! Ett riktigt mirakel.

Acreator sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Acreator sa...

Ja - i vår kyrka har man sällan tråkigt. Skämt åsido Allatrius var en mycket bildad man, han var ekumen, gjorde storartade försök att avblåsa den stora schismen mellan öst och västkyrkan. Om Saturnus och planeternas storlek visste man inte mycket under denna tid, men Allatrius essä om Saturnus ring betraktades redan av samtiden som kuriös...

Myten om Catharina grundar sig på detta i ett brev: Ben vedi tu che tu sei sposa, e che egli t'ha sposata, e te e ogni creatura; e non con anello d' argento, ma con anello della carne sua".

"...en ring av hans kött". Det är en typisk mystik för den tiden. Den nya förbundet beseglas med Jesu blod, och det första blod han spillde var vid omskärelsen. Det är svårt att tolka texter som denna, men en sak är säker - de ska inte tolkas bokstavligt.

För katoliker är det här historiska krumelurer, ungefär som alla de hejdlösa "reliker" man finner från 1300-talet till 1600-talet. Det verkar bara vara ateister som intresserar sig för sånt. Men man kan ju iofs ha lika roligt om man läser medicinböcker från samma tid...

Den som hävdar en autentisk relik av Jesu förhud blir exkommunicerad - så har det varit länge.

Patrik N sa...

Tur att man inte exkommuniceras om man hävdar att man dricker jesus blod utan bara om man hävdar att man hittat hans förhud.

Acreator sa...

Du får läsa på:
Kommunionen kan delas ut i en eller två gestalter. Vanligast är att den delas ut som Kristi Lekamen, inte som Kristi blod. Under Canon sker den mystiska substantiella förvandlingen av bröd till Kristi Lekamen och blod till Kristi blod. Accidenterna (smak, doft, molekylform..) kvarstår dock.

Lugn - inget av detta kan undersökas med vetenskapliga metoder! Däremot kan relikerna göra detta. Många reliker är "oäkta" i den meningen att de utges vara något de inte är. Det finns många kaninben i relikvarier. Det fanns en sorts inflation i detta under framförallt 1300-1400-talen. Å andra sidan är inte ens dessa reliker otjänliga - de kan hjälpa människan att be mera intensivt och koncentrera sig på att bli en bättre människa - inte så dåligt egentligen, eller hur!

Personligen störs jag av varken falska reliker eller plastmadonnor. Men det finns naturligtvis extrempunkter även här. Om det annonseras att här är Marie modersmjölk eller Tomas Tvivlarens pekfinger, som han kände på såret med, så väljer jag att meditera över ämnet, men ta mera lätt på föremålet...

Men som sagt - det här är inget stort problem - ungefär som Piltdownmannens skalle inom evolutionsvetenskapen!

Patrik N sa...

Du och jag är precis likadana. Vi tror på det som är sannolikt och mediterar över det andra. Vi drar bara gränsen mellan de två på olika ställen.

Patrik Lindenfors sa...

Acreator,
Avgudadyrkan? Skolade hinduer har exakt samma motivering för sina gudabilder som du just gav för falska reliker.

Acreator sa...

"Avgudadyrkan?"

Kristna dyrkar som bekant(?) inga reliker, bilder eller människor. Ingenting skapat överhuvudtaget. Viss skillnad alltså.

Patrik Lindenfors sa...

Förutom hostian då. Försök spotta ut den på golvet någon gång så ska du få se vad som händer.

För övrigt dyrkar inte (de skolade) Hinduerna sina gudabilder heller utan använder dem som fokus. Folket gör något annat, precis som i katolska kyrkor. Jag var precis på en mirakelutställning här i Manila där man kunde betrakta olika religker och läsa på skyltarna vad dessa åstadkommit för underverk. Bland annat en stol som påven hade suttit i.

Acreator sa...

Bröd är skapat. Men hostian är inte skapad, då den är Kristi lekamen. "Född och icke skapad".

Acreator sa...

"Bland annat en stol som påven hade suttit i."

Ta en tur till Calamba och Rizals hus, och du kan se både stolar och bord och pennor och tallrikar och vagn och myggnät...en massa annat som tillhört nationalhjälten José Rizal.

Så - snarare mänskligt än mystiskt att spara saker som minnen...Humanistiskt!

Patrik Lindenfors sa...

Nationalhjältarnas minnessaker har inga vidhängande skyltar med uppräkning av mirakel. Skillnad.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se