28 nov. 2011

"När slutar vi idealisera Rudolf Steiner?"

Arbetaren Zenit hade en intressant artikel om Rudolf Steiner häromdagen, av Margareta Flygt.
Enligt Steiner är den ariska rasen oberoende av yttre energier. Med sin stora främre hjärna är de kapabla att utveckla tänkandet och är därför de enda verkliga människorna. Att till exempel indianer dör ut är inte en följd av imperialism, utan något de vita gav indianerna för att kunna uppfylla sitt gudsbestämda öde – deras utveckling ska avslutas (Vom Leben des Menschen und der Erde – Über das Wesen des Christentums, Dritter Vortrag, Dornach, 3 mars 1923).

Ett år tidigare varnade Steiner för att gravida skulle läsa ”negerromaner”, eftersom dessas innehåll skulle göra att fostren skulle bli ”negroida, grå och krullhåriga”. Han beklagade att den så kallade negerkulturen påverkade Europa, eftersom den var skadlig för ande och ras.

Steiner gick inte bara åt svarta och indianer. Han såg också judar som en onaturlig länk mellan de så kallade urraserna, ett fel i evolutionen som bara kunde ha negativa följder. Det finns enligt honom kvar rester av sämre raser, som vissa stammar (indianer, inuiter, aboriginer), men som tack och lov håller på att dö ut tack vare karmans lag.

Det är inte svårt att hitta Steinercitat av denna kaliber. Som vi vet var Rudolf Steiner ingalunda ensam om dessa tankar – men att han blir okritiskt hyllad än i dag får mig att baxna.
[...]
Många värjer sig mot att kritisera Steiner och menar att citat som de ovan nämnda inte kan ryckas ur sitt sammanhang. Men jag vet inte vilket sammanhang man ska ha överseende med. Tiden? Då är det rätt många vi inte får döma i dag. Ett större textsammanhang? Om ett föredrag, som det ovan nämnda, kryllar av rasistiska uttalanden – i vilket sammanhang ska vi se det då?

1 kommentar:

Kristian Grönqvist sa...

Den här typen av scharlataner vimlar det av än idag tyvärr. Folk, som har för sig, att man kan tro på allt möjligt, utan att belägga sin åskådning och sedan kunna framföra det som dagsens sanning utan att må dåligt ett dugg.
Hur man kan vara funtad på det viset, framstår för mig som ett mysterium...?

Ffa. Vad ville Rudolf Steiner med sin åskådning egentligen...?
Han måste ju ha vetat att hans påståenden inte var sanna?

Gott...? Genom att ljuga?
Framstå som en profet...? Genom att ljuga?
Ont...? genom att ljuga?
Eller var han bara sinnessjuk?

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se