16 nov. 2011

Psalmboken är diskriminerande

Agneta Lejdhamre konstaterar i den färska avhandlingen "Psalm - kön - kyrka" att psalmboken är diskriminerande för kvinnor. Disputationen ägde rum den 11 november vid Uppsala universitet.

I psalmboken är män inte bara betydligt vanligare än kvinnor, kvinnors sexualitet anses föredömlig då den inte levs ut och syndig då den uttrycks.

Så här säger Lejdhamre i ett pressmeddelande:
"Eftersom samhällets, inklusive Svenska kyrkans, precisering av jämställdhet kan sammanfattas med att samma villkor ska råda för kvinna och man kan jag konstatera att psalmtexternas könsförståelse rimmar illa med vad man menar med jämställdhet i såväl sekulärt som i kyrkligt sammanhang".

Artikel i dn.se.

8 kommentarer:

Ulf Gustafsson sa...

Det är väl fantastiskt bra att Svenska kyrkan är en av få kyrkor i världen som ser ett problem i detta.

I Norge skall den nya psalmboken innehålla humanistiska sånger bl.a. "Til ungdommen".
http://www.k-s.no/artikkelside/article/74309

Lennart W sa...

Noterar att avhandlingen är gjord på den Teologiska Fakulteten. Iaf är det där hon har verkat, inom forskningsämnet Kyrkovetenskap. Är inte Teologi ett ämne som Humanisterna vill ha bort från universiteten? Betyder den här uppmärksamheten för den här avhandlingen att ni har ändrat er?

Patrik Lindenfors sa...

Nej. Det verkar vara en bra avhandling bland annat för att den inte är teologisk. Den hade passat bättre på en genusvetenskaplig institution.

Per Ewert sa...

Var inte det en väldigt underlig definition, om det verkligen stämmer att "samhället" inklusive Svenska Kyrkan (??) -preciserar jämställdhet som "att samma villkor ska råda för kvinna och man"? Blir inte det lite krångligt, rent biologiskt?

Ulf Gustafsson sa...

Per Ewert,

Inte alls, det är bara att behandla alla människor som individer (och inte som grupper) och ge dem vård och stöd efter deras individuella behov.

Patrik Lindenfors sa...

Jag antar att det har med att göra med vad man menar med begreppet "villkor".

Kristian Grönqvist sa...

Per Ewert

Jag tror Patrik är något på spåren när han nämner ordet villkor. För religiösa är livet på ett eller annat sätt villkorat i Bibeln, vilket gör beslutandet naturligtvis lite komplicerat.
"Kvinnan tige i församlingen"

"Ni får förlusta Er med mina döttrar allihop, men låt den här mannen vara...eller nåt sånt..."

Joel Jonsson sa...

De kunde väl lika gärna forskat i om påven bär en liten hatt!

Snart kommer förmodligen en "forskare" efter år av forskning komma fram till följande:
"Forskare konstaterar - Vatten är vått!"

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se