30 nov. 2011

Skeptikerpodden #68: Elöverkänslighet, Raw Food och sekter


Helena Löfgren

Skeptikerpodden denna gång bland annat om elöverkänslig man som kan släcka Moras TV- och mobilnät, om en kyrka som uppmanar HIV-smittade att avbryta medicinering. Arbetsförmedlingen annonserar efter häxor igen och Hanna Wallén pratar om Raw Food-rörelsen. Lyssnarfråga om trevlig skepticism och intervju med Helena Löfgren om Moonrörelsen och sekter i övrigt. Dessutom, en tävling med fina priser.

I avsnitt 67 diskuterades huruvida skeptiker ska ägna sig åt att testa påstådda medium eller paranormala förmågor. John Houdi berättar om hur han försökt hjälpa ett svenskt påstått medium vid namn Carina Landin med att få till nya tester. Landin har gjort preliminära tester för James Randis Million Dollar Challenge (föreningen Vetenskap och Folkbildning utför dessa), men de har bedömts behövas göras om.

Signaturen Tobias skickade in en rättelse angående vattkoppsdiskussionen i förra avsnittet.

En vida spridd nyhet de senaste dagarna handlar om en man i Mora som säger sig lida av överkänslighet. Första rapporteringen om fallet gav vid hand att kommunen övervägde att sänka gränsvärdet för strålning i området så att hela Moras TV- och mobilnät skulle bli oanvändbart.

En kyrka i Storbritannien uppmanar hiv-smittade att avbryta medicinering med ett antal dödsfall som följd. Kyrkans ”helare” övertalade de drabbade att de efter helandet kunde slänga sina bromsmedicinder, och att de nu bilda familj.

Är man i arbetssökartagen kan man återigen söka jobb som häxa via arbetsförmedlingen. Ett företag i Umeå är ”inne i en expansiv fas” och vill nu ha ”fler häxor/medium i Umeå området för att utöka vår befintliga stab”.

En av lyssnarfrågorna vi fått handlar om Raw Food-rörelsen. Hanna Wallén, som tidigare levde på den dieten och var en del av rörelsen, berättar vad den handlar om.

En annan lyssnare har frågat oss hur man är en trevlig skeptiker i vardagen, alltså hur man t.ex. bemöter och handskas med vänner, kollegor och bekanta som påstår eller tror på olika saker.

Maria intervjuade Helena Löfgren på temat sekter och Moonrörelsen specifikt. Löfgren har själv varit medlem i Moonrörelsen men tog sig ur den och är idag beteendevetare, samtalsbehandlare och sektexpert.

Anders ger oss ett Veckans Utbrott, John Houdi tar med oss på en tur bland Skrock och Svart Magi och Mats Reimer tar i Veckans Konsultation tag i så kallad bowenterapi.

Vi har också nöjet att tack vare Christer Sturmark och bokförlaget Fri Tanke kunna lotta ut ett exemplar av den prisade boken Ond Kemi samt en prenumeration på fyra nummer av tidningen SANS. Det du behöver göra för att ha chans att vinna är att berätta om en pseudovetenskap du tidigare trodde på och hur det gick till när du slutade tro på den. Maila din berättelse till tipsa@skeptikerpodden.se.

Vi har valt att avsluta vår medverkan på Radio 1, så inom kort tystnar den skeptiska rösten i din pratradio.

Det är med glädje vi ser att den skeptiska podcastfloran blomstrar i Sverige. För några veckor sedan släppte Kvack! – nyheter på skeptiska sitt första avsnitt och har i dagsläget hunnit släppa sju stycken.

Som vanlig lyssnar du helt gratis på Skeptikerpoddens hemsida där du även kan ladda ner en MP3-fil av detta avsnitt. Eller så kan du prenumerera gratis på Skeptikerpodden via iTunes

Inga kommentarer:

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se