21 nov. 2011

Skolan i den privata sfären

Utbildningen inom skolväsendet syftar till att barn och elever ska inhämta och utveckla kunskaper och värden. Den ska främja alla barns och elevers utveckling och lärande samt en livslång lust att lära. Utbildningen ska också förmedla och förankra respekt för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande demokratiska värderingar som det svenska samhället vilar på. Skollagen § 4
När konfessionen står i konflikt med skollagen är det numera inte självklart vad som väger tyngst. Konfessionella friskolor är offentligt finansierad institutioner som på allvar kan hota de grundläggande demokratiska värderingarna.

Radioprogrammet Människor och Tro har gjort ett reportage om den muslimska Römosseskolan i Göteborg. I anslutning till skoldagen går killarna in i bönesalens främre dörr och tjejerna in i en annan ingång längre bak. Sedan står killarna längst fram i salen och tjejerna står tjugo meter bakom. När skolledningens åsikt är att kvinnan är befriad från försörjningsansvaret, då är det inte förvånande om killarna får högre betyg än tjejerna och att färre tjejer får högskolebehörighet.

År 2005 vill nuvarande utbildningsminister Jan Björklund införa ett stopp för nya religiösa friskolor, då bättre kontroll och nya regler måste införas. Sex år senare är problemet inte mindre, men utbildningsministern gör inget och den kritiserade fd rektorn på Römosseskolan, Abdirizak Waberi (m), sitter i riksdagen.

Lyssna: Reportage från Römosseskolan

Peter Illi formulerar en tänkvärd mening i nya numret av Sans Magasin: "det är inte det religiösa som flyttat från den privata sfären till det offentliga, utan skolan som flyttat från den offentliga sfären till det privata".

1 kommentar:

Kristian Grönqvist sa...

Det här är det naturliga slutresultatet när man aldrig kan sätta ned foten och förbjuda fria fantasier i skolvärlden, det enda stället i systemet som är beroende av verklighetsanknuten och pragmatisk kunskapssyn. Man får den skola man förtjänar. Och sett till PISA så förtjänar inte svenskar någon skola att tala om.

Folk som hellre springer på kommunalt organiserade tillställningar med engelsk spökjakt och gruppseanser med kristallterapi eller organiserade samtal med döda, förtjänar nog inte en bättre skola.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se