6 nov. 2011

Söndagsdokumentären: Spaniens stulna barn

Som vi tidigare rapporterat här på Humanistbloggen har Katolska kyrkan i Spanien blivit ertappade med att ha varit delaktiga i en traffickinghärva. Vad finns det för grund för dessa anklagelser? Vill du själv bedöma kan du se på BBC-dokumentären här nedanför. Den är cirka en timme lång och uppdelad i fyra delar.Här kommer du åt de resterande delarna.

15 kommentarer:

Janne A sa...

Franco-regimen och Katolska Kyrkan i skön symbios....ett veritabelt propagandanummer för den "livets kultur" som KK säger sig värna. Not.

Mattias Strömberg sa...

Klart sevärd. Tack för tipset.

Acreator sa...

Koka ner innehållet till rena obestridliga fakta- vad blev egentligen kvar?

Jag var i Spanien under 80-talet. Det fanns inga stora politiska motsättningar, Franco var död, konkordatet med kyrkan upplöst, man öppnade upp mot övriga världen, falangisterna bestod i några stofiler som sålde böcker på gatan. Att under de åren sjukhusen skulle stjäla barn för att de skulle få en mera politiskt korrekt uppfostran? Att kyrkan skulle vara med i detta - när den sedan länge kritiserat Francos försök att nationalisera den med sin utnämningspolitik?

Det finns alltid skandalfall - på sjukhus, i kyrkan, hos socialmyndigheter...men här skulle det alltså varit ett system, som fungerat till 1990. Och tänka sig, så svårt att få fram bevis ändå...

I Sverige tvångsomhändertas det barn redan på BB, jag känner ett fall mycket nära. Vi har haft 100 000 barn på statliga barnhem, som behandlats mycket illa, det har inte Humanisterna uppmärksammat med en enda mening, trots det här finns betydligt mera kött på benen. Förklaring?

Patrik Lindenfors sa...

Därför att det är välkänt och inte undangömt av ett vidskepligt syndikat som påstår sig stå för godheten här i världen - och för den enda vägen till frälsning. Du förstår visst inte problemen med en organisation som är så hycklande och skenhelig? Dubbelmoralens hemvist på jorden. Och Vatikanen har många fattiga anhängare runt jorden som betalar pengar, spenderar tid och plågar sig själva för en tomt löfte om ett bättre liv. Svenska staten har inga sådana anspråk och står inte för några sådana livslögner.

Acreator sa...

Du har alltså ännu inte förstått - vad gjorde du i de där nio åren på Sankt Eriks katolska? Kyrkan har väl aldrig påstått att dess medlemmar är mera goda än andra, tvärtom så betonas ju bristerna av henne själv oupphörligheten.

Men att idealen är goda - ja, det vore väl en lögn av rekordslag att påstå något annat när de är dikterade av det högsta goda och formulerade så att detta skall uppfyllas av var och en.

Intressant din fantastiska tro på svenska staten som gör att du inte bryr dig vad som händer på dess barnhem. Och att du inte kommenterade faktasubstansen i BBC-filmen. Vad bestod den i - egentligen?

Ulf Gustafsson sa...

Fakta är att ett många föräldrar har berövat sina barn.
Att i några fall vet vi att nunnor och präster varit inblandade.
Att den moral som katolska kyrkan förespråkade (t.ex. ogifta mödrar var sämre föräldrar) i Spanien underlättade bortrövandet av barnen.
Att katolska kyrkan idag tiger om sin inblandning och inte ens öppet fördömer det som inträffat.

Så länge kyrkan tiger kan de som utfört brotten känna att det bidragit i en högre god gärning, även om samhället just nu fördömer den.

Patrik Lindenfors sa...

Acreator,
Kyrkans ideal är inget vidare. "Gör som vi säger att Gud säger. Annars blir du utsorterad vid livets slutstation och får brinna i evigheters evigheter."

Fint.

Acreator sa...

"Gör som vi säger att Gud säger. Annars blir du utsorterad vid livets slutstation och får brinna i evigheters evigheter."

Jag förstår du lämnat tron om det är så du uppfattat budskapet. Jag har aldrig känt något i den vägen. Har aldrig betraktat kyrkan som ett "ni" gentemot mig. Har aldrig hört hotet om helvetet. Fast jag förstår det är en förutsättning för att man ska kunna tala om verklig frihet.

Istället har kyrkan erbjudit mig instrument att ta itu med mina svagheter. Men det är bara ett öppet erbjudande ju. Vem bryr sig om hur jag lever och dör? Har aldrig blivit besökt att en präst eller ens tillfrågad hur livet går.

Om inte samvetet och kärleken finns med så kan allt de andra vara. Juden, fariséen och romaren, f.d. åsiktspolisen Paulus visste vad det handlade om.

Patrik Lindenfors sa...

Du kan ha allt det positiva utan hyckleriet och den falska tron om du vill. Som Hitchens säger: Du behöver inte vara livegen livet ut.

Acreator sa...

Ulf

Spanien var mycket fattigt efter inbördeskriget, barnadödligheten hög och för ensamma mödrar fanns det små möjligheter att försörja ett barn. Att det förekommer nunnor i dessa sammanhang är lätt att förstå - det var de som skötte sjukhusen. Detta framkommer inte alls i programmet.

Slutet var väl ett riktigt västgötaklimax...

Ulf Gustafsson sa...

Acreator,

Du varkar förklara att det som inträffade var naturligt. o.O *förvirrad*

Tänk om katolska kyrkan istället hjälpt de ensamma mödrarna och deras barn ekonomiskt, t.ex. genom dagmammor/dagis.

Resurserna saknades inte, det vara bara moralen som brast.

Kristian Grönqvist sa...

Acreator

Märkligt att Du ser felen i oss, som inte påstår att vi är goda, när Du aldrig ser felen hos dem som säger sig företräda det goda.
Lite brist på konsekvens eller partiell blindhet?
Att Du inte ser att det just är inkonsekvensen, som inte gör Dig trovärdig.

Acreator sa...

Inte alls naturligt. Men åter: vad har hänt? Vilka grunder har vi? Filmen gav absolut noll att gå på ju. Misstankar, undringar, insinuationer...Jag kan tänka mig det inte var så gulligt på sjukhusen under denna tid, inte i Sverige heller, där varken mammorna eller papporna fick träffa barnen förrän efter timmar och förväxlingar inte var så ovanliga.

Det är bara så att jag ogillar konspirationsteorier, vare sig de kommer från katoliker eller antikatoliker. Det är klassiska redskap i desiformatörers händer. Och i samband med inbördeskrig är desinformationen dominerande.

Acreator sa...

"när Du aldrig ser felen hos dem som säger sig företräda det goda."

Inte? Det är bara det att här, på denna blogg, så missar man ju konsekvent de verkliga felen och hittar istället på andra. Man målar upp bilder av en religion och av den stora världskyrkan som jag inte känner igen.

Tror verkligen någon att kyrkans män; biskopar, präster, nunnor och munkar, skulle tycka det vore en bra grej om man toge barn från deras mödrar på BB, upplyste dem om att barnet dog för att sedan sälja det till en mera katolsk familj och stoppa pengarna i fickan? Och sedan ordna en fejkad begravning? Att ingen skulle våga knysta ett ljud om detta? Ingen skulle reagera? Att detta ska ha skett i 300 000 fall, från 1930-talet fram till 1990?

Jag inväntar nu nästa inslag - att katolska kyrkan ligger bakom 9/11 kanske?

Patrik Lindenfors sa...

Acreator,
Vem vet, BBC kanske tar tillbaka alltihop. Men ja, jag tror katolska kyrkan och Francoregimen om detta. Definitivt.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se