20 nov. 2011

Söndagsföreläsningen: Hjärnans hemliga liv

En kortis idag. Hur mycket av vad vi gör står under medveten kontroll? Försumbart.


David Eagleman: The Secret Lives of the Brain from swissnex San Francisco and California Academy of Sciences on FORA.tv

15 kommentarer:

Björn Bäckström sa...

Inslaget väcker mer frågor än det besvarar...

Är denna omedvetna sympati, "magkänsla" det undermedvetnas subtila sätt att göra medvetandet varse sina åsikter?

Och hur skapar det undermedvetna sina åsikter?

1. Om vi med magkänslan väljer flickan med de stora pupillerna beror det på att vi undermedvetet har lagrat tidigare sköna upplevelser med flickor när de har haft stora pupiller? Eller

2. Är denna uppskattning av stora pupiller hardwirat av evolution ("medfött") även utan att ha haft sköna upplevelser? Om unga pojkar före pubertetens inträffande och före sexuella erfarenheter testas med fotografier är resultatet ändå detsamma?

3. Är stora pupiller en generell fysisk reaktion när sköna känslor är uttryckta? Är mammans pupiller förstorade när hon ammande har ögonkontakt med sin baby och är det det omedvetna minnet som spökar med fotografierna?

3. Min kattägarebekant försäkrar att hennes katt nu är är en utmärkt jägare, leker med fångad råtta på katters typiska vis. Katten är fullständigt självlärd men visste från första stund hur jakten skulle gå till. Varifrån kommer kattens
"magkänsla/färdighet"?

Om någon känner sig manad att diskutera; please inga bokreferenser utan egna slutsatser. Som förstås i sin tur kan vara ett resultat av läsning...

Patrik Lindenfors sa...

BBM,
Nu resonerar du exakt som en forskare bör göra! Aha - här kan vi göra testbara hypoteser. Fram med anslag så kan vi göra experiment för att testa detta. Du har ett helt forskningsprojekt ihopskrivet i den där kommentaren. Som kommer att föda nya frågor... (Varför just pupillen?)

Daniel W sa...

Patrik L,
Det vi formulerar rationalistiskt är i många fall illusoriska efterhandskonstruktioner. I ditt fall är det alltid så.

Vi vet att den medvetna kontrollen väldigt ofta blir överkörd av impulser, känslor och invanda beteenden. Men den medvetna kontrollen har aldrig varit försumbar, det är din personliga lögn.

Det är snarare så att den medvetna kontrollen är ett senapsfrö, eller en surdeg. Det vet vi, vi vet att hjärnan kan förändras om vi medvetet satsar på det.

Kristian Grönqvist sa...

Varför just pupillen?

För att det är den vi ser på för att läsa av viktiga meddelanden

Stor pupill stor kontakt, Liten pupill(tex knarkare) ingen kontakt.

Eftersom vi är medfött rädda för insekter med åtta ben, men inte för insekter med sex ben, så verkar det vara att genomgående livsviktiga reflexer ärvs, snarare än inlärs. Vi är tex rädda för ormar redan när vi första gången ser dem.
Alla fågelungar hukar för mörka skuggor uppifrån
En rolig grej diskuterades medan jag läste:
Pojkar är mörkrägga för föremål på samma plan (eftersom hanar mestadels sover på marken), flickor för grejer under sängen, (eftersom honor mestadels har sovit i träd).
Roliga teorier på min tid, men jag har ingen aning om de blivit undersökta närmare.

Kristian Grönqvist sa...

Daniel

Tyvrr finns det redan bevis på att det omedvetna tar mer än 50% av besluten och att det dessutom händer ganska ofta att det medvetna inte ens får info om beslutet.

Daniel W sa...

Kristian G,
Jo, det var ju det jag sa. Men att därifrån gå till att det medvetna är försumbart är en ren lögn. Varför är det ok att ljuga så länge det fyller era syften?

Björn Bäckström sa...

Daniel W 2011-11-20 13:02

Patrik kan svara för sig själv men är inte din kommentar på gränsen till löjlig? Att upphöja en klatschig rubrik till "ren lögn" är att ta till grov ammunition för en "journalistiskt legitim" skrivning. Vad återstår i din arsenal när det verkligen är fråga om verklighetsförfalskning med ont uppsåt?

Daniel W sa...

BBM,
Den Humanistiska världsbilden är systematisk verklighetsförfalskning. Att det handlar om lögner är Patrik L medveten om, men han är så kåt på sin världsbild att han ändå låter lögnerna träda fram.

Kristian sa...

En praktisk sak med rabulister och skrikhalsar är att de förr eller senare skjuter sig själva i foten, på ett sätt som gör att till och med de som tidigare tyckte att rabulisten hade en poäng känner att "nej, men nu har du väl trillat i tokträsket ändå".

Förvirrade konspirationsteorier, anklagelser om att motståndaren är ondskefull och medvetet ljuger om allting när det uppenbart handlar om olika åsikter, och inblandning av sexuella uttryck i angreppen, är vanliga exempel på sådana intellektuella självstympningar.

Ladies and Gentlemen, today we are witnessing a Tokträsk Moment.

Daniel W sa...

Kristian,
Du tänker så bra. Patrik L har just konstaterat att hans medvetna kontroll är försumbar.

Vilken nivå tycker du att jag ska lägga min motargumentation på? Ska jag vara gullig? Fan heller.

Kristian sa...

Daniel, det kan ju vara så att det finns nivåer mellan gullig och Goebbels. Pröva att utforska dem.

Daniel W sa...

Kristian,
Så nu är det jag som är Goebbels? Bättre än att vara knäpp tycker jag så det får duga. Tack.

Kristian sa...

Tja, i och för sig var ju Goebbles rätt pigg på att anklaga alla motståndare för att systematiskt ljuga.

Men det kan ju också ha varit så att min hjärna inte kunde motstå allitterationen, och att jag hade endast försumbar kontroll över den processen...

Sedan är det ju också så att om du tycker att jag överdriver, så uppstår en rätt pikant ironi...

Daniel W sa...

Kristian,
Nej, du överdriver inte. Jag står för det du anklagar mig för.

Jag påstår att Patrik L:s närmast försumbara medvetande säger att det mesta hans händer skriver är lögner.

Men medvetandet är ack så svagt och ger upp inför händernas kraft. Patrik L låter lögnen ske, för något annat orkar han inte med.

Kristian Grönqvist sa...

Daniel

"Det mesta hans händer skriver är lögner"

Om Du skulle skriva så om en apologet, skulle intresseklubben applådera högt och jubla, "maken till klarsyn har väl aldrig skådats"skulle de säga och dunka varandra uppmuntrande i ryggen.

Nu vet jag inte ens om det faktiskt är med sanningen överensstämmande och om detta skrivande är gjort utan att det medvetna ens har fått vara med...?

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se