22 nov. 2011

Stoppa utvisningarna av flyktingar från Syrien

EDIT: Intiativet kommer från Beelzebjörn och kopierades från Nimas blogg Nordic Dervish
Idag är vi flera bloggare som protesterar mot avvisningen av syriska flyktingar!
”Sverige avvisar flyktingar till Syrien, trots det mycket allvarliga läget i landet. Detta är helt oacceptabelt. Europakonventionen förbjuder uttryckligen länder som undertecknat att avvisa människor som riskerar att utsättas för tortyr eller omänsklig och förnedrande behandling. Detta har dessutom understrukits i flera domslut i  Europadomstolen. Europakonventionen är inskriven i svensk lag.
Därför ska vi inte utvisa oppositionella, eller andra flyktingar, tillbaka till länder i krig eller intern konflikt. Ändå gör vi det ganska ofta av orsaker som mer har med internationell maktpolitik att göra, mindre med humanitära omsorger och respekt för svensk lag.
Arabvåren nådde Syrien mars i år och människor tog till gatorna i fredliga demonstrationer för att protestera mot Assad-regimen. Sedan dess uppskattar FN att över 3500 människor har dödats, däribland hundratals barn. Rapporter om fler dödsoffer tillkommer varje dag. Till regimens facit kan dessutom otaliga sårade och tiotusentals fängslade, hotade och torterade människor läggas. Regimen har bland annat särskilt riktat in sig på läkare som ger vård till skadade demonstranter. (http://edition.cnn.com/2011/WORLD/meast/07/07/syria.secret.doctors/index.html)
Men antalet döda är troligen större. Det finns inget sätt att veta hur stort mörkertalet är, då oberoende journalister inte kan arbeta i Syrien. Men via internet kan vi se utsmugglade bilder på demonstrationståg som urskiljningslöst beskjuts av militären. Det framstår alltmer som att landet riskerar att kastas in i ett blodigt inbördeskrig.
Därför kräver vi att Sverige ska följa svensk och internationell lagstiftning enligt de åtaganden vi har gjort och har att rätta oss efter, och stoppar alla avvisningar till Syrien tills läget förbättrats.
Detta är inte först och främst en fråga om svensk invandringspolitik eller ett krav på att någon specifik form av uppehållstillstånd måste utfärdas för alla som kommer hit från Syrien. Det är en enkel uppmaning till regering och myndigheter att se till att rådande lagstiftning  efterlevs.”
Länk till mina tidigare artiklar om Syrien.
Diverse artiklar om utvisningarna:Christina Höj Larsen (v), ABLena Sommestad (s), GP  samt SydsvenskanCUF o LUF på SvDSveriges RadioAbir Al Sahlani (c), SVT samt Centerns hemsidaMigrationsverketFrihetssmedjanBroderskapsrörelsen

2 kommentarer:

Beelzebjörn sa...

Hej och tack så mycket för att du deltar. Du är listad och länkad :)

Ulf Gustafsson sa...

Äras den som äras ska. Det var inte Nima som skrev texten, utan intiativet kom från Beelzebjörn.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se