15 nov. 2011

Tidspilen

En enkel beskrivning av tidspilen och entropi av Sean Carroll, för dem som missade Lennart W:s kommentar om detta. Youtubekanalen MinutePhysics har flera intressanta klipp för hobbyfysiker.

4 kommentarer:

Lennart W sa...

Ulf G: Tack för den vänliga uppmärksamheten. Den kommentar du refererar till är kanske den här, eller mer troligt den här.

Senare i samma tråd hänvisar jag till Penroses bok om Conformal Cyclic Cosmology (CCC) som verkligen går på djupet i frågan. Han har f.ö. också en intressant avvikande uppfattning om vad som händer med entropin när svarta hål dunstar bort i s.k. Hawking-strålning.

Elias W-O sa...

Väldigt bra youtube-kanal för övrigt.

Lennart W sa...

Äh, min andra länk blev fel. Min längre kommentar hittar man HÄR.

Lennart W sa...

Julklappstips: George och den stora smällen av Lucy Hawking och hennes pappa Stephen Hawking. För 9-12 år enl. Akedemibokhandelns klassificering, vilket nog stämmer på själva storyn, men den har också en massa faktasidor (som Paul Davies har hjälpt till med) som nog iaf kan vara intressanta även upp i högstadiet. Och så är det ju ändå en bok av en som många vill se som "vår tids Einstein" - som är lättläst och går att förstå.

8.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se