30 nov. 2011

Tillbaka till skolbänken, Göran Hägglund

Häromdagen argumenterade Göran Hägglund för konfessionella kristna inslag i skolundervisningen runt jul med följande argumentation: "om inte också det har gått någon tjänsteman på skolverket förbi, så firar vi jul därför att Jesus föddes i ett stall för 2 000 år sedan." Det här är ju inte sant, så jag tyckte det var ett dåligt argument. Därför skickade jag in nedanstående svar till Expressen (som dock inte kom i nätupplagan utan bara i den tryckta tidningan). Hägglund får gärna argumentera för kristna inslag i undervisningen, men det skulle vara klädsamt om han höll sig till sanningen.

Ingen vet Jesus födelsedag
Göran Hägglund påstår att ”om inte också det har gått någon tjänsteman på skolverket förbi, så firar vi jul därför att Jesus föddes i ett stall för 2 000 år sedan.” Antingen är detta en medveten lögn eller så är Hägglund dåligt påläst.

Det äldsta firandet av Jesus födelsedag man känner till är från Egypten på 200-talet. Men då var det 20 maj man firade. Andra dagar man firat har varit 6 och 10 januari, 28 mars, och 19 och 20 april. Man har helt enkelt ingen aning om när Jesus föddes.

I Rom firade man 25 december Natalis Invicti– den obesegrades födelsedag. En passande dag att förlägga Jesus födelsedag på, tyckte kristna potentater, vem var mindre besegrad än han? Efter mer än 300 år flyttade man därför dit hans födelsedag. Det här är väl känt bland historiker – informationen är hämtad ur Katolska encyklopedin.

När Norden kristnades passade 25 december bra. Här firade man då vintersolståndet. Luciafirandet har samma rötter, kopplingen till ett italienskt helgon som stack ut sina egna ögon är ännu ett försök att kristna en folkfest.

Förmodligen tror de flesta människor precis som Hägglund, att jul kommer ur Jesus födelsedag. Men jul och Lucia är inte alls bara kristna högtider, utan helgdagar som hör till årstiden.

I vintermörkret behövs högtider som minner om ljus och generositet. Självklart ska man fira Lucia och jul i skolan. Men ge de kristna inslagen ledigt. Julfirandet tillhör alla!

24 kommentarer:

Ontherun sa...

Dessutom kan han definitivt inte sin bibel. Jesus föddes inte i ett stall. Enligt bibeln föddes han i ett, för trakten, helt vanligt hus.

Det är ju kul även för ickekristna att veta vad som faktiskt står och vad som är myt.
I bibeln står det att vägen från Nasaret till Betlehem är rätt behaglig och ingen åsna nämns. Det står inget om att förlossningen ägde rum samma natt de kom utan: "medan de befann sig där".Historisk kontext gör det otroligt att de skulle blivit hänvisade till ett stall.
"Härbärge" heter pandocheion på grundtextens bibliska grekiska, men där står "katalyma" som betyder "gästrum". Nu var det rummet dock för trångt för paret, så de fick vara i huvudrummet istället. Någon krubba fanns inte.

Även Matteus evangelium skriver om ett hus. Inget annat. De dumma ideerna om stall och krubba osv kommer från "jakobs protoevangelium" som skrevs minst hundra år efter Lukas och Matteus evangelium. Detta av en västerlänning utan någon koll på Israels förhållanden.
Här spekuleras det om Marias syndfrihet, hennes ritt på en åsna och det tvära stoppet för att föda i ett stall.

Så vet ni det. Hägglund missade nog bibelstudierna under konfirationen. För övrigt är det pinsamt att barn år 2011 på sina håll måste delta i konfessionell undervisning och högtider när detta är förbjudet enligt svensk lag sedan en bra tid tillbaks.

Lennart W sa...

Det exakta datumet är irrelevant.

Eric Wadenius sa...

Bra skrivet, Patrik. Det är där vi ska slå de svenska "teokraterna light"; på deras egen hemmaplan.

Munken sa...

Patrik och Ontherun: Mycket bra och intressant det ni skrivet. Det du skriver, Ontherun var faktiskt helt nytt för mig.

Men inte stack väl Lucia ut sina egna ögon?

Munken sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Acreator sa...

Om man ändå inte tror på något av detta - är det då inte helt irrelevanta uppgifter? Eller kanske jag hade fel i första antagandet?

Ontherun sa...

Jag skulle inte alls säga att det är irrelevant. En "vis" person i stil med t.ex Gandhi kan mycket väl ha existerat runt den här tiden. Det är mycket intressant historiskt att så mycket myter och legender skapats och ansamlats kring denna person. Samma sak gäller mytologi kring det forna Egyptens Horus, eller Islams Muhammed.

Datumen är intressanta de med. Det är kul att veta varför vi firat och firar olika datum. Allt från Nyår och midsommar till midvinterblot och påsk.

Anders Bergdahl sa...

Man kan väl tillägga att midvinter firande i sverige ägterum runt det som nu är lucia. DAt är därför lucia bara firas i norden efter som man här firande midvinter ca 10 dagar innan medelhavsländerna.
I princip är Lucia ett kristen etikett på nordisk midventerfest och Jul är den romerska midvinterdfesten..
Poöngen är väl att Hägglund är en historierevisionist när han hävdar att dessa helger har ett kristet ursprung. Antingen ljuger han helt fräckt eller så har han ingen koll..

Acreator sa...

Bara en liten marginalanteckning: Ordet "ljuger" har det gått inflation i på denna blogg. Är det egentligen ett bra argument? Det är alltför lätt att ta till, när andra saknas.

Acreator sa...

För en troende ortodox eller katolik så är datum "no big deal". Men för bibelfundamentalister som Humanisterna så kanske det är huvudsaken?

Patrik Lindenfors sa...

Acreator,
Ah, förlåt. Har medvetet eller omedvetet fel. Är det bättre?

Vad gäller datum så vänder vi oss mest mot alla försök att kolonisera våra fester. Kunde ni inte skaffat er egna från början istället? Tur att ni lät bli midsommar i alla fall.

Men egentligen spelar det ingen roll. Ni får fira vad ni vill när ni vill - men låt oss andra vara i fred.

Lennart W sa...

Patrik L: Ingen bryr sig om varför du firar jul. Det är du som bryr dig om varför andra firar. Lägg av med det..

Kristian Grönqvist sa...

Jag har redan frågat en gång om det här med ljuger. Speciellt Lennart och Acreator har svårt med att egentligen definiera vad det är.
Jag frågar naturligtvis Acreator en gång till.
Och så kan vi gärna ta det där med vit lögn också.
Finns det någon skillnad eller är den ena bara felaktigt motiverad med den felandes goda föresatser, vilket i sin tur naturligtvis bara är skitsnack det med.

Acreator sa...

"Tur att ni lät bli midsommar i alla fall."

Midsommar är kapat av hedningarna. Det är ju Johannes Döparens fest. I Finland tänder man fortfarande midsommarelden, precis som i Spanien.
Advent kapades av affärsmännen. Det är ju fastetid nu.

Sverige och Europa har varit kristet sedan 800-talet. Missade du det i skolan?

Lennart W sa...

Kristian G: Nu hittar du bara på. Att jag har ignorerat en av dina dumma kommentarer har ingenting att göra med vad jag ev. har svårt för. Googla "lögn" och "vit lögn" om du själv har svårt med begreppen.

Acreator sa...

Aha så Kristi födelse är en hednisk fest, Lucia också. Allhelgonahelgen då? Påsk? Kristi Himmlelsfärd?

Här är något som - haltar...

Avundsjuka?

Kristian Grönqvist sa...

Jag pratade inte med Dig, Lennart, jag frågade Acreator...

Erik M sa...

Acreator,

"Midsommar är kapat av hedningarna. Det är ju Johannes Döparens fest. I Finland tänder man fortfarande midsommarelden, precis som i Spanien."

Nej Acreator, midsommarfirandet är av allt att döma äldre än kristendomen. Att dagen har något med Johannes döparen att göra är, precis som i fallet med julen, en efterkonstruktion. I Sverige slog den kristna omtolkningen aldrig riktigt igenom och midsommaren behöll flera av sina icke-kristna element.


"Allhelgonahelgen då?"

Även om idén med en festival för "alla helgon" är klart kristen så är firandet av helgen klart påverkad av diverse skördefester och, i vissa delar av Europa, den keltiska Samhain, som senare i England utvecklades till den måttligt kristna Halloween (som ständigt attackeras av amerikanska fundamentalister som djupt okristen). I Sverige är detta en ganska kristen helg, även om få människor "firar" den mer än att sätta ljus på gravar.


"Påsk?"

Den mest uppenbara inspirationskällan för denna helg är den judiska Pesah, som firar uttåget från Egypten. Det verkar som om de gamla germanerna firade gudinnan Eostre kring denna tid, därav det engelska "easter". Vissa traditioner, såsom påskägg och påskharar, är uppenbart förkristna fruktbarhetssymboler.


"Kristi Himmlelsfärd"

Detta verkar vara en genuint kristen tradition från 300-talet, baserat på att Jesus for till himmelen 40 dagar efter återuppståndelsen vid påsk. Jag kan dock inte påminna mig att jag någonsin sett någon icke-religiös (eller för den delen, religiös) "fira" denna dag med mer än ett extra kyrkobesök.


Så seriöst, hedningarna och folktraditioner ger oss kul högtider som midsommar, halloween och jul. Det bästa kyrkan kan producera är Kristi himmelfärd? Inte konstigt att man försöker omtolka deras högtider till sina egna och sedan låssas som om de alltid varit kristna traditioner som icke-kristna bara parasiterar på.

Här är något som - haltar...

Avundsjuka?

Erik M sa...

Acreator,

"Sverige och Europa har varit kristet sedan 800-talet. Missade du det i skolan?"

Men innan dess var folk hedningar, vilket vi kan se tydliga spår av ännu i denna dag i form av t.ex. högtider (såsom julen och midsommaren) och i namn på månader (mars, januari= Janus månad), veckodagar (torsdag= Tors dag, fredag= Friggs dag), platser (Odense= "Odens helgedom", Ulleråker= Ullers åker), personnamn (Dennis= "vigd åt Dionysos", Tor, Markus= "vigd åt Mars).

Sverige fanns inte ens i någon egentlig mening på 800-talet och landet blev kristnat först kring 1100-talet och även efter det fanns det fortfarande kvar en hel del hedendom i landet. Litauerna anses inte ha kristnats förrän 1387. Samerna började inte kristnas på allvar förrän 1600-talet. Så om du fick lära dig att Sverige och Europa var kristet på 800-talet borde du anmäla dina lärare till skolinspektionen.

Ostronmannen sa...

Acreator. Nu känns det som du blir allt mer naken. Tror du på fullt allvar att midsommar är kapat av hedningarna.. Och julen inte är kapad av kristendomen?

Ursäkta, men tror du på detta så är du så fruktansvärt sönderindoktrinerad och att du tydligen nye kan tänka själv.

Måtte ja ha fel?

Johannes dödarens dag.?Yehooo.

Men jag är oerhört tacksam att du skriver.. Det gör ju bara vikten av utbildning i historia än viktigare.

Acreator sa...

"Så om du fick lära dig att Sverige och Europa var kristet på 800-talet borde du anmäla dina lärare till skolinspektionen."

OK, låt oss sammanfatta:

Romarriket: 380
Germanska folk, goterna mfl: 300-talet
Frankerna: Klodvigs dop 498
England: Edelberts dop 590
Frankrike: Den anglosaxiska missionen 700-talet
Spanien: aposteln Jakob,sedan den arianska eran 300-tal
Slaverna: Moravia, 800-tal
Bulgarien: Boris I 800-tal
Polen: Miezko I 966
Ungern: Stefan 900-tal
Livkand (Lettland, Litauen): 1000-talet då gammalslaviska kristna namn används. Annars Mindaugas dop 1250
Skandinavien: Danmark 800-tal genom irisk o engelsk mission. På Öland finns iriska kors å stenar från 800-talet. På Gotland massor av tidiga orientalisk-kristna fynd. Utgrävningarna i Varnhem, var solklara: Här fanns kristna på 800-talet: Till gården hörde en kyrka med en stor begravningsplats. Jorden runt kyrkogrunden rymmer tusentals gravar.
"Resultaten från de första två årens utgrävningar visar att de äldsta kristna begravningarna gjordes i Varnhem redan på 800-talet. Således hade kristendomen fått fäste bland inflytelserika släkter i Västergötland redan på vikingatiden." En del arkeologer menar att man ser spår av kristet inflytande i ornamneteringar redan på 600-talet.

Annars Olof Skötkonungs dop 1008

Var det då en så skogstokig angivelse generellt, att Sverige och Europa varit kristet sedan 800-talet?

Nej, det var det ju inte!

Erik M sa...

Acreator,

Så när du säger att Europa "var kristet" på 800-talet så menar du i skälva verket bara att en förhållandevis stor del av européerna var kristna? Och när du säger att (området som senare skulle bli) Sverige "var kristet" så betyder det i själva verket bara att det existerade kristna i landet vid den tidpunkten?

Borde man inte med den logiken kunna hävda att dagens Sverige "är muslimskt" eller att det "är buddhistiskt" eftersom det tveklöst finns muslimer och buddhister i dagens Sverige?

När man säger att ett land "tillhör" en viss religion så brukar man mena något i stil med att en stor majoritet av befolkningen tillhör religionen eller att landets härskare formellt erkänner eller lagstadgar en viss tro som den officiella.

Erik M sa...

Acreator,

Eller för att förtydliga mig lite mer: Man kan absolut säga att kristendomen var den klart starkaste och mest utbredda religionen i 800-talets Europa. Men med tanke på att det fortfarande fanns stora områden i nord- central- och Östeuropa där en klar majoritet var hedningar och att iberiska halvön vid denna tid kontrollerades av muslimska härskare så tycker jag det är en ganska stor generalisering och förenkling att säga att kontinenten "var kristen" på 800-talet. Det säger naturligtvis inget om religionens riktighet eller brist på sådan, och det är egentligen mest en definitionsfråga.

Acreator sa...

Förstår inte vad du retar dig på. Dessa ganska schabloniserade tidsangivelser anger när man vet att kristendomen kommit för att stanna och ta över. Muslimernas erövrade visserligen Spanien utom Asturias, och de kastades ut. Men de var ju där i minoritet jämfört med de kristna. I Skandinavien var ju asatron dömd att gå under redan när vikingarna började bedriva handel och återkomma som kristna. Fynden i Varnhem är intressanta, de visar hur bofasta svenskar börjar begrava sina döda kristet innan missionärerna började komma.

Idag finns det ett par hundratusen muslimer här, jag tror knappast man då kan säga att Sverige är muslimskt, möjligen då om också kungen och regeringen är muslimer och alltfler svenskar vänder sig till Mecka.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se