10 nov. 2011

Unga Humanister kräver upprensning i kvacksalveriträsket!

Unga Humanisters ordförande reagerar kraftfullt efter gårdagens program ”Sanning eller Konsekvens” på TV3 som visade hur bland annat cancersjuka människor utnyttjas av ovetenskapliga och giriga homeopater vars främsta syfte verkar vara allt annat än patienters bästa.

- Det finns en total slapphet mot den här formen av bedrägeri. Homeopati har inga påvisbara effekter utöver placebo. Man blir arg och upprörd över den inkompetens och den girighet som programmet speglade, säger Jessica Schedvin, förbundsordförande i Unga Humanister.

- Programmet gjorde tydligt att det gör skillnad vad man tror på, och att uppenbart felaktiga och icke-evidensbaserade metoder för att bota allvarliga sjukdomar i värsta fall kan leda till döden om man inte får rätt vård, säger Jessica Schedvin.

- Unga Humanister kräver nolltolerans mot kvacksalveri av detta slag. God vård ska vara evidensbaserad, inte baserad på girighet och lurendrejeri, avslutar Jessica Schedvin.

Unga Humanister är Sveriges största livsåskådningsförbund för ungdomar med en humanistisk inställning till livet och förbundet verkar för en vetenskaplig världsbild, en sekulär värdegrund och en global etik byggd på medmänsklighet, präglat av en tro på den goda och förnuftiga människan.

För mer information:
Jessica Schedvin, jessica.schedvin@unghum.se, 0733896153
Nadja Tham, nadja.tham@unghum.se, 0704931238
www.unghum.se

Läs även Christer Sturmarks debattinlägg om homeopati på Newsmill.

32 kommentarer:

Stig sa...

- Det finns en total slapphet mot den här formen av bedrägeri. Homeopati har inga påvisbara effekter utöver placebo…….
Det är sant, men titta också på den antivetenskapliga voodo-liknande kampanj som bedrivs av den så kallade skolmedicinen.
Myterna om kolesterolets farlighet i människors och andra djurs blod. Farligt för förkalkningssjukdomar.
Här är det frågan om en direkt livshotande medicinering med ett kolesterolsänkande preparat som består av ”statiner”.
George Mann, pensionerad professor i medicin och biokemi vid Vanderbilt Universitetet i Tennessee, säger: ” kolesterolkampanjen är det största vetenskapliga bedrägeriet i vår tid”
Ray Rosenman tidigare chef för Cardiovascular Research vid SRI (Stanford Research Institute i Kalifornien och den medicinska avdelningen vid Mt Zion Hospital and Medical Center i San Francisco:
” Man måste vara skrockfull om man tror att det är till nytta att sänka kolesterolet hos alla människor.”

Statinerna blockerar enzymet med det krångliga namnet ”hydroximetylglutaryl-coenzym A-reduktas” som är nödvändigt för att producera ”mevalonat” den molekylära byggsten som förutom att skapa kolesterolmolekyler också krävs för att skapa det livsviktiga coenzymet ”Q10”, som finns i alla cellers mitokkondrier, cellernas ”kraftstationer”. Brist på Q10 märks på de muskelbesvär som är en vanlig biverkan av statinbehandlingen. Störningar i hjärtmuskelfunktionen är en vanlig biverkan av behandlingen. Man har registrerat försämrad hjärtmuskelfunktion hos 70% av patienter efter 6 månaders behandling med endast 20 mg per dag av atorvastatin (American Journal of Cardiologi 2004).

Angrip antivetenskapen, men på alla fronter, både ”klimatvetenskap”, homeopati och pseudovetenskaplig medicinforskning.
Antivetenskapligt nonsens är skadligt.

Martin sa...

Att sänka höga kolesterolvärden är viktigt.
Att göra det med läkemedel (statiner) är både farligt och fullständigt onödigt.
Med rätt kost (vegansk är i särklass bäst) så blir det aldrig något problem.
(Läs gärna mer på nutritionfacts.org)

Stig sa...

Martin! Vad är det som är farligt med normala kolesterolvärden? Varför är det viktigt att sänka kolesterolvärdena. Det finns nämligen inget stöd i forskningen för detta. Men om du vet om någon sådan forskningsstudie vore det tacknämligt att få ta del av den. Jag är påläst här så några tvärsäkra påståenden duger inte som argument.

Kristian Grönqvist sa...

Tyvärr är det där med cholesterolet ett känt faktum ända sedan Framinghamstudien, men det är svårt att stoppa en tidvåg som emanerar från medicinindustrin.

Unga humanisters upprensningskrav är en fräsch åsikt i det unkna livsåskådningsträsket.

Kristian Grönqvist sa...

Martin

Jag kan faktiskt hålla med Stig. F-studien visade klart och tydligt redan för länge sedan att de med lägst cholesterolvärden dog först.

Du får inte förväxla vanliga cholesterolvärden med hypercholesterolemi, som är en ärftlig åkomma.

Björn Bäckström sa...

Heja Unga Humanister! Bra inlägg! Kör hårt!
Pensionen räcker till medlemskap även hos er.
Har ni någon åldersspärr?

Martin sa...

Hej Stig!

Har jag sagt något om att sänka normala kolesterolvärden? Nej, just det...
Eftersom normen är att äta livsmedel av animaliskt ursprung, så är normen också att godkänna egentligen för höga värden som normala.
Så vad menas *egentligen* med "normala"? Det kan man givetvis diskutera och undersöka.
Här några länkar till nutritionfacts.org:s videobibliotek med filmer taggade med "cholesterol". Varje video-sida har länkar till citerade vetenskapliga rapporter.
Dig in!

http://nutritionfacts.org/videos/new-target-cholesterol/

http://nutritionfacts.org/topics/cholesterol/

Kristian Grönqvist sa...

Martin

Var har Du fått tag i faktumet att köttätande inte skulle vara naturligt? Och kan Du i såfall förklara hur den genetiska ordningen kom till?
Vi har då nämligen ett ganska långt hopp från A.Boisei.
Men som sagt, jag kan ju vara missinformerad...

Martin sa...

Hej Kristian!

Att du är missinformerad om både det ena och det andra vet alla som följer den här bloggen. (Också väl informerad om mycket!)

För det första har jag inte använt ordet "naturligt".

Vad som sedan är "naturligt" är en definitionsfråga.

Det har historiskt varit "naturligt" för människan att äta kött - köttätandet har gjort oss till vad vi är (blodtörstiga, egoistiska osv...;-)). Numera vet vi att kroppen mår bättre av, och att vi lever längre på en växtbaserad kost.

Jag har inte tid att plocka fram klockrena källor just nu, men är du på riktigt intresserad, så titta på nutritionfacts.org - där finns allt du kan önska (eller kanske *inte* önskar...) i form av vetenskapliga rapporter.

Märkligt att blotta ifrågasättandet av köttätande kan vara så provocerande...

Kristian Grönqvist sa...

Martin

Jag blir inte provocerad ett dugg. Att du inte kan visa på fakta, beror på att fakta i det avseendet inte finns.
Jag kan gå med på dina åsikter så långt, att lokal anpassning till tillgänglig mat föreligger, annars vore ju hela evolutionsmodellen ganska enfaldig, men att bara blunda för 100.000 åriga fakta, tandbeväpning, matsmältningsorgan, enzymer, etc. för att tillfredställa en 50 år gammal fluga tycker jag är på gränsen till slarvigt.
I de övriga åsikterna har Du naturligtvis all rätt att tycka som du finner riktigt...

Det är lite grann som att påstå att en koala egentligen nog skall äta ris.

Kristian Grönqvist sa...

Eller att en Tyrannosaurus Rex egentligen skulle ha mått mycket bättre av morötter...

Martin sa...

@ Kristian

Fakta finns på anvisad plats på Internet. Du har kapacitet att gräva lite själv.
(Siten är baserad på vetenskapliga rapporter och helt ideell - garanterat icke-kommersiell.)

Vi vet vad människokroppen behöver. Vi vet nu att vi vinner på att tillgodose de behoven direkt från växtkällor, i stället för att ta omvägen via döda djurkroppar. Nu, mer än någonsin, med avseende på miljögifter och läkemedelsrester högt upp i näringskedjan.
Förr, före t.ex. kylskåp och frys, var det praktiskt att ha djur omkring sig som man slog ihjäl vid behov. Praktiskt då, men absolut inte optimalt ur näringssynpunkt.

Angående koalan, så vet vi också rätt säkert vad den behöver för näringsämnen och helt säkert vad den föredrar att mumsa på. Den knaprar fredligt på grönt. Prova det du också!

Kristian Grönqvist sa...

Mrtin

Koalan kan bara äta eukalyptusblad, vilket den lär sig som unge, och vilket den får enzymer till genom att slicka i sig moderns avföring som liten.
Lite allmänbildning skulle nog inte sitta så illa...
Djur äter i allmännhet det de kan processa, inte vad som är politiskt gångbart.

Stig sa...

@Martin
Nu handlade väl den här tråden om kvacksalveri. Och då är det lämpligt att belysa riktigt farlig kvacksalveriverksamhet som t.ex. sänkning av kolesterolet med de farliga statinerna. Homeopatpreparat är ju naturligtvis lurendrejeri men fullständigt ofarligt, såvida man inte tar det i stället för vetenskapligt beprövad behandling. Statiner är det däremot precis tvärtom med, de kan ha visat någon liten promilles positiv effekt eftersom de har en antiinflamatorisk verkan men det är inte den kolesterolsänkande effekten som det beror på utan snarare trots den.
Kolesterolivrarna resonerar ungefär så här: Eftersom de allra flesta som dör i hjärtinfarkter är äldre människor och de flesta äldre människor bär glasögon, så måste det finnas en kausalitet mellan ; Nedsatt syn – Hjärtinfarkt. Eller så här: Stor eldsvåda – många brandmän. Liten eldsvåda – få brandmän. Konklusion: Minska antalet brandmän och vi minskar eldsvådan. Enkel matematik.

Martin sa...

Stig!

Allt det är jag helt med på!
Jag ville bara passa på att tala om att en växt-baserad kost gör, helt utan biverkningar, det som statiner påstås göra.
Fråga Bill Clinton och Mike Tyson t.ex.!

Kristian Grönqvist sa...

Vilka vetenskapliga argument...??

Vi vet att vegetarisk kost sänker cholesterolet, man kan däremot undra om det, pga Dina personliga exempel, är särskilt att rekommendera...:-)

Martin sa...

Ja, Kistian (sic!), du är rolig du...
Vad vill du med dina trista insinuationer? För mig är sådant ett tecken på att du faktiskt är provocerad av vad jag säger.
Klart jag vet vad koalor äter - och? (Är inte eukalyptusblad gröna?)
Vetenskap är det som gäller. Jag har för mig att du tycker vi ska göra oss av med uråldriga traditioner och (van)föreställningar till förmån för just vetenskap.
Jag har pekat på en mycket stor källa av vetenskapliga rapporter och undersökningar. De är hyggligt lätt sökbara. Börja ösa och lär dig något i stället för att gnälla.
Tack.

Stig sa...

@ Martin
"Jag ville bara passa på att tala om att en växt-baserad kost gör, helt utan biverkningar, det som statiner påstås göra"
Du menar alltså sänker kolesterolhalten;
Och du är skyldig svaret; Vad är fördelen med ett sänkt kolesterolvärde? Du fick frågan förut, men väljer att på ett barnsligt sätt beskriva människans naturliga behov av animalisk föda. Är du en sån där som går omkring i indianmockasiner också?

Daniel Weston sa...

BBM: Pensionen räcker garanterat till medlemskap i Unga Humanister, för det är gratis. Fast jag är ganska säker på att det finns en åldersgräns.

Martin sa...

Fördelen med sänkt kolesterolvärde är minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar.
Detta besparar individer mycket lidande och samhället stora kostnader.

Menar du att vi har ett "naturligt" behov av animalisk föda??? Varför tror du det? Det är en närmast bisarr missuppfattning. Har du läst vad jag skrivit?
Vill du kika på studier, så börja med t.ex. "The China Study" (http://en.wikipedia.org/wiki/The_China_Study_%28book%29).
Det finns även en stor sedan 1976 pågående studie som heter "Nurses' Health Study" (http://en.wikipedia.org/wiki/Nurses%27_Health_Study), som också klart visar på att det jag säger faktiskt verkar vara sant. Som alltid: Forskning pågår! Häng med!
Är du en sån där som går omkring i graningestövlar också?

Ulf Gustafsson sa...

BBM,

Jag trodde jag redan lärt dig att fiska... ;-)

http://www.google.se/search?gcx=c&sourceid=chrome&ie=UTF-8&q=bli+medlem+unga+humanister

Björn Bäckström sa...

Ulf G 2011-11-10 22:06

Du har! Jag ville bara ge de Unga en komplimang också..! ;-)

Stig sa...

Martin sa:
”Fördelen med sänkt kolesterolvärde är minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar.
Detta besparar individer mycket lidande och samhället stora kostnader”.
Detta är nonsens. Det finns ingen forskning som ger ett statistiskt signifikant stöd för detta. Paul Rosch chef för The American Institute of Stress, klinisk professor i medicin och psykiatri vid New York Medical College skriver:
”Det har startats ett massivt korståg för att sänka blodets kolesterol genom att minska matens fettinnehåll och en aggressiv medicinsk behandling. Underlaget bakom detta är ren spekulation i stället för vetenskap... Befolkningen har hjärntvättats till att tro att ju lägre kolesterol, desto friskare blir människan och desto längre kommer hon att leva. Inget av detta har med verkligheten att göra”.
Om du vill lära dig något om kolesterolets betydelse och hur ”forskningen” har genomförts på det här området och vad den forskningen säger så blir du bildad (under förutsättning att du förstår det du läser) Då skall du läsa Uffe Ravnskovs böcker om kolesterolmyterna. Uffe Ravnskov är inte vilken dussinforskare som helst. Han har forskat på det här området i flera decennier. Om du, mot förmodan, fortfarande tror på myterna efter det, då är du hopplöst obildningsbar.

Jessica Schedvin sa...

BBM,

Tack för dina vänliga ord!

Du kan alltid bli stödmedlem!
http://www.unghum.se/?p=1773

Martin sa...

Stig!

Det du nu säger med en ganska kaxig tvärsäkerhet, är ju minst sagt kontroversiellt och det vet du säkert.
Att statiner är ett kommersiellt jippo är väl rätt klart - så fungerar tyvärr systemet, men vad gäller kolesterolet så går Uffe Ravnskov och hans gäng emot konsensus.
Det är inte mig, obildbar eller inte, som ni ska övertyga, utan resten av forskarsamfundet.
(Att den genomsnittlige läkaren inte vet så mycket om de här sakerna och är i händerna på kapitalet tror jag dock är allför sant.)
En titt på Uffes hemsida får en ju till att börja med att tro att man hamnat på vilken random kvack-sida som helst; en hel radda böcker till försäljning och ett intagande av offerroll ("ingen annan förstår..."). Jag är inte främmande för att han kan ha (mer eller mindre) rätt, men det ser inte så lovande ut vid första anblick.
Jag har av "hobby"-intresse följt forskning kring nutrition och livsmedel i några år nu, men aldrg stött på dessa påståenden i seriösa sammanhang. Är vi en konspiration på spåren?
För mig personligen är kolesterolet bara en detalj. Jag är inte vegan av i första hand hälsoskäl, utan ser det mer som en bonus att veganer/vegetarianer genomsnittlig lever längre och friskare liv än omnivorer.
Jag hittade också detta, närmast parodiska, citat från THINCS, som tyder på att de inte har en aning om vad vegansk kost är (eller bara vill skrämmas?) och som sänker deras trovärdighet rejält: "[...]people have been frightened and badgered into eating a tedious and flavorless diet[...]" Pinsamt...
Men hur som helst, tack för dina åsikter! Jag kommer att följa utvecklingen kring denna kontrovers med stort intresse!
Tills vidare lutar jag dock åt att tro att med en vegansk eller nästan-vegansk kosthållning så blir kolesterolet aldrig ett problem - varken "för mycket" eller "för lite".

Stig sa...

"Jag vet att de flesta människor, också de som känner sig hemmastadda vid de mest komplicerade problem, sällan kan vidgå ens den enklaste och mest uppenbara sanning om den skulle tvinga dem att medge det falska i de slutsatser som de njutit av att förklara för sina kolleger, som de varit stolta över att lära ut och som de tråd för tråd vävt in i sina liv."
Leo Tolstoy

Bara en liten detalj, men nog så viktig; Majoritet via handuppräckning är inte det samma som konsensus.

Kristian Grönqvist sa...

Martin

Nu är det inte så enkelt som du påpekar. Den största kohortutredningen (Framinghamstudien)hittills visar klart och tydligt att de med lägsta kolesterolvärden dör först.
Att detta resultat har lett till ett hundratal omtolkningar, precis som Bibeln. visar mycket klart att slutresultatet är kontroversiellt.

Det är inte heller det enda kontroversiella sluresultatet i undersökningarna av breddmediciners användning. Dit tillhör förutom statiner, som jag aldrig ätit, betablockare som förebyggade medicin, samt det ständiga flyttandet av "skadligt blodtrycksgränsen" vilket gör att i stort sett varje människa över 50äter blodtrycksmedicin.

Det finns en hel del att gräva i.

Din medicinska rekommendation om veganism är tyvärr ungefär lika kompetent som Din medicinska utbildning.

Martin sa...

Jag säger ju att det är kontroversiellt!
Att du, Kristian, sedan är livrädd för allt med ordet "vegan" i, har vi konstaterat förut. Där är du outbildad och fördomsfull.

Kristian Grönqvist sa...

Martin

Inte helt outbildad. Chef för Friskvårdscentrum AB i Stockholm i 15 år. Under den allra mesta vegantiden.
Kom igen, när Du har riktiga meriter.

Martin sa...

Det var alltså där du grundade dina fördomar?
Den "allra mesta vegantiden" är *nu*, för övrigt. Kommer alltid att vara. Lämna det förgångna och häng med lite , vet jag!

Kristian Grönqvist sa...

Att vegantiden är nu, grundar Du på det faktum att människan saktelunda börjar överbefolka jorden, slutfiska oceanerna, och inse att det är omöjligt att förse alla dessa människor med kött.
Din åsikt har inget med den medicinska verkligheten att göra, är jag rädd, för den är jag betydligt kompetentare än Du att hantera.
Att odlarbefolkningar i Asien klarar sig på en ficka full med ris, innebär inte att svenskar gör det, tyvärr.
Tanken är vacker, men ganska snart drabbas vi av peak fosfor och då fortsätter inte den gröna revolutionen rätlinjigt längre.
Det enda landet som burit sig vettigt åt är Kina hittills och enbarnspolitiken borde ha införts överallt redan.
Med mindre antal människor på planeten kan alla äta vad de vill, utan att drabbas av dina fascistiska teorier, där alla bör göra som Du vill.
Du är än så länge ung och ser inte konsekvenserna av Dina tankar, det blir bättre med tiden, ffa det där med att alltid tro att man själv vet bäst.
Jag har varit en Messerschmidt hela livet och först som lite äldre insett det tokiga i det ställningstagandet. Först insåg jag att all kunskap hade bäst-före-datum, sen kom det övriga som ett brev på posten. Men Du har en lång och intressant resa framför Dig, det är inte utan att jag avundas Dig lite grann.

Martin sa...

Kristian!

Är du inte riktigt klok!
"Fascistiska teorier"??? Ja, vad säger man...
Ung??? Tack, men jag är 50+, om det är OK för dig.
Du vet ingenting om mina meriter eller motiv, så vad är det som får dig att buffla dig på det här viset?
Jag tror nog ditt messerschmidtande lever och har hälsan.
Du säger "att all kunskap hade bäst-före-datum" - jamen visst! Det händer grejer och du har inte hängt med! Handen på hjärtat - har du kollat upp några av de länkar och rapporter jag nämnt? Surfa runt några timmar på nutritionfacts.org, så kan du återkomma med specifik kritik sedan, i stället för de här oerhört trista gammelmansfasonerna.
Du tror att du vet vad du pratar om, men du lever i det förflutna. Jag avundas dig inte.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se