15 nov. 2011

Välkommen till höstens pi-prisföreläsning!

Kungl. Vetenskapsakademien i samarbete med Fri Tanke förlag.
(Se mer på denna länk)

Kom och lyssna till professor Ulf Ellervik, mottagare av ett av Sveriges största litterära priser – pi-priset – när han berättar om sin fascinerande bok Ond kemi. Låt dig ryckas med på en spännande vandring till kemins mörkare sidor! Ta del av historien om prästen som tog livet av sina församlingsbor med hjälp av arsenik i  nattvardsvinet, hör om författaren Dan Anderssons tragiska död av cyanväte från en skadedjursbekämpning, och  så får vi svar på hur mycket kaffe man behöver dricka för att nå direkt dödliga nivåer.

När jag efter avslutad läsning lägger boken ifrån mig är jag således på både betydligt bättre humör och långt mer kemiskt bildad än innan jag började läsa” - Leif GW Persson

Pi-prisföreläsningen 2011
24 november kl 19.00, Armémuseums hörsal, Riddargatan 13, Stockholm

Fritt inträde. OBS! OSA till pi@fritanke.se.

Ur priskommitténs motivering till pi-priset:
Med stor sakkunskap, lätt handlag, entusiasm och glimten i ögat lär författaren oss vad kemi inte bör användas till. Han lyckas genom detta oväntade grepp inte bara varna för missbruk utan också ta oss med på en roande exposé genom kemins dramatiska historia och fascinerande formelvärld.”

FAKTA
Ulf Ellervik
Ond Kemi – Berättelser om människor, mord och molekyler
Förord av Leif GW Persson.
Inbunden, 325 s. ca 100 ill. i fyrfärg
ISBN: 978-91-86061-30-2

Pi-priset är ett av Sveriges största litterära priser. Prissumman är på
314 159 kr vilket delas ut var tredje år till det bästa nyskrivna populärvetenskapliga manuset inom det naturvetenskapliga området. Instiftare är Kungl. Vetenskapsakademien samt bokförlaget Fri Tanke.

I spindlarnas värld hade antagligen kaffe varit förbjudet medan LSD troligen bedömts vara relativt ofarligt."

I samarbete med KVA

1 kommentar:

Marie sa...

Min gamla vanliga kommentar: hoppas det filmas och läggs upp sedan så vi som bor lite för långt bort också får ta del av Ellerviks föreläsning. Han lyckas få t o m mig att förstå lite kemi, och så är han rolig dessutom.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se