10 dec. 2011

Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter

En grupp kvinnor i Israel sjunger, spelar musik och dansar - allt för att uppmärksamma att detta är saker kvinnor också har rätt att göra. De bekämpar krav om inskränkningar i kvinnors mänskliga rättigheter från Haredi judar (ultra-ortodoxa), vilka bland annat vill segregera kvinnor från män i offentliga miljöer. [the Guardian]

Mänskliga rättigheter måste återerövras varje dag - i dag är det Mänskliga rättighetersdagen 2011.

14 kommentarer:

Björn Bäckström sa...

Ack dessa gammaltestamentiska kvarlevor! Kriminalisera innehav av alla judiska skrifter, biblar och koraner. Bokbål! Munkavle på påven och Acreatormodeller! Lånar från jesuiterna: Ändamålen helgar medlen!

Lennart W sa...

Idag är det Nobeldagen..

Går iofs at kombinera med MR som t.ex. fredspriset visar.

Lennart W sa...

BBM: Bokbål? Du är ju läskig på riktigt. Hoppas din linje vinner mer gehör i Humanisterna. Kanske du får också, för det är ju ingen Humanist som protesterar när du går på så där.

6.

Ulf Gustafsson sa...

Jag tycker illa om Nobeldagen!
Det är bra att lysande vetenskapliga upptäckter uppmärksammas och firas.
Det är dåligt att göra det i samband med kungar, potentater och annan excess - på detta sätt lyfts vetenskapsmannen upp på en pedestal tillsammans med andra halvgudar ;)
Det enda bra under Nobeldagen är efterfesten på KTH.

Patrik N sa...

Nu bara 5 kvar Lennart.

Lennart W sa...

Själv gillar jag mest det som uppmärksammas, och går t.ex. gärna på föreläsningarna om fysik, ekonomi, kemi, fredspriset, medicin och litteratur, i den ordningen. Gillar också alla resurserna på Nobelprize.org, där man kan läsa både lättfattliga förklaringar och artiklar på djupet. Tycker jag har lärt mig åtskilligt just den vägen. Att dasgstidningar och TV-nyheterna gör någon sorts ansträngning att förklara priserna tycker jag också är väldigt bra.

För min del är Nobelfesterna ointressanta, men det glädjer mig iaf att vetenskap får denna enorma positiva uppmärksamhet och att forskare iaf på denna enda dag på året får lysa som rockstjärnor. Eller iaf något åt det hållet.

Ulf Gustafsson sa...

Lennart W,

Varför måste någon Humanist säga emot BBM? Jag kräver inte av "religiösa" att de säger emot någon "religiös" som säger tokiga saker.

ps. Jag protesterade mot BBM i annan tråd nyligen, även om jag kanske var för snäll: http://www.blogger.com/comment.g?blogID=437243186568204915&postID=8953863968097520276

Lennart W sa...

Ulf G: Ingen måste göra någonting alls och det har jag inte påstått heller. Det är bara en gissning att flatheten mot BBMs fascistoida idéer tyder på att det nog är många som tycker precis som honom. Fast just du är nog inte en av dem.

Patrik N sa...

Nu måste då alltså alla religiösa ta avstånd från Lennarts påstående om att många här hyser fascistoida ideer?

Ulf Gustafsson sa...

Lennart W,

Du kräver inte att man protesterar mot BBM, men gör man _inte_ det så anser du att man håller med om hans "fascistoida idéer".

Detta sätt att resonera tycker jag är ett farligt grupptänkande.

Ulf Gustafsson sa...

BBM,

Är din kommentar om bokbål och kriminalisering allvarligt menad?

Till och med katolska kyrkan gav upp den barocka idén att förbjuda böcker 1966.

Erik M sa...

Det går absolut att hävda att Lennart W har en poäng. Han resonerar i princip på samma sätt som Tännsjö att man bör ta avstånd från andra gruppmedlemmar (i detta fall religionskritiker) som säger dumma saker, inte för att man annars blir skyldig till vad de säger, utan för att man ska klargöra för resten av världen att dessa inte talar för alla medlemmar av gruppen.

Så visst finns det ett världe i att ta avstånd från fashistoida dumheter som krav på bokbål och yttrandeförbud. Hummanisterna anklagas ofta för att stödja drakoniska antireligiösa åtgärder, så det kan därför vara bra att vara extra hård mot den sortens resonemang för att göra det tydligt att man inte stödjer dem.

Fast det är naturligtvis bara korkat att utgå från att frånvaro av kritik är detsamma som stöd.

Gunnar Lindholm sa...

Ulf, MR-dagen idag?
Det borde ju ha uppmärksammats mer.

MR är bräckligt och man undrar hur det kommer gå med dessa i en framtid med allvarliga klimatförändringar och ökande utnyttjande av jordens resurser.

Lennart har ju ofta undrat vad Humanisterna är för men tyvärr vet jag inte hur jag ska formulera att man som humanist är mot bokbål. För yttrande- och tryckfrihet kanske?

Björn Bäckström sa...

Ulf G 2011-12-10 14:05

"Är din kommentar om bokbål och kriminalisering allvarligt menad?"

Nej! Skriven just efter att ha bränt mig på kaffet, fått honung på tagentbordet och just kommit ihåg något jag glömt!

Sånt kan ändra världshistorien!

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se