19 dec. 2011

Andreas Ekström i Sydsvenskan: Varför vi ser rött

Väldigt läsvärd betraktelse av Andreas Ekström i Sydsvenskan idag: Varför vi ser rött.
Republikaner och sekulära humanister har mer än sin rationalitetssyn gemensamt – de angrips nu i debatten på samma låga sätt, konstaterar Andreas Ekström.
[...]
Ett av de vanligaste argumenten för monarkin – ”de gör ju ett så bra jobb för Sverige” – är så skrattretande dåligt eftersom det bygger på en meritokratisk idé: kungen är duktig, alltså ska vi ha monarki.

Vad säger dessa monarkister när kungen inte är fullt så duktig?

Man kan tycka att de senaste decennierna har erbjudit rätt generöst med både tid och incitament att ompröva argumentet.

Ett av de vanligaste argumenten för att troende skulle förtjäna särskild respekt – ”tron är en privatsak” – är skrattretande dåligt eftersom det bygger på uppfattningen att en tro, med alla de regler och rangordningar som ingår i paketet, ändå aldrig är politisk till sin natur.

Detta är bara ett par exempel för att visa på det uppenbara: Det är inte så lätt att med kyla och stringens argumentera för ett samhälle där Kungen och Gud ska spela viktiga roller för hur vi lever. Så vad gör personer som tycker så? De använder mobbningsargument.
[...]
Förmodligen skulle både republikanen och humanisten vinna mycket på att tygla ilskan. På att låtsas inte vara arga över de hundratals år av förtryck och rättsövergrepp som präglar monarkins och de monoteistiska religionernas historia. På att le överlägset och lägga fram milda argument, på att låta tiden ha sin gång, på att låta fluffargument om känslomässig otillräcklighet stå obesvarade.

Men det går inte. Ilska är i detta fall en giltig drivkraft. Den är befogad och rimlig, och den behöver få synas.

Tolerans och flathet är inte samma sak. För att på flera generationers sikt vinna kampen, för att få se en värld som styrs meritokratiskt och demokratiskt och i ljuset av beprövade vetenskapliga resultat, kommer det att krävas mer än ett jämnt humör.

1 kommentar:

Carl Gustaf Olofsson sa...

Jag har just läst Anders Ekströms utmärkta artikel via tips från Kalmarhumanisternas Facebook. Och gick till Humanistbloggen för att se om den fanns med - och annars tipsa! Och den fanns redan upplagd. Lysande!

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se