26 dec. 2011

"Avgud" Hitchens?

Emilia Ericson, pressansvarig Humanisterna, skriver i en Newsmillartikel: "Jag "avgudar" Christopher Hitchens", vilken avslutas:
Hitchens avtryck på jorden lever kvar i hans litterära verk, i hans många tal och debatter, i den källan av inspiration hans liv skapat. Hitchens stod på de mänskliga rättigheternas sida, oavsett var någons gud påstods stå. Så, i år skrevs en ny tradition in i min kalender. Varje år, den 15 december, kommer jag hälla upp ett glas vin och skåla för Christopher Hitchens. Och varje dag kommer jag precis som tidigare att kunna luta mig mot, och inspireras av, hans retoriska artilleri i kampen mot det religiösa förtrycket.
Vi som endast känner till gudar skapade av människor, avgudar per definition, kan fundera på vilken gud som liknar Hitchens. Det är i alla fall inte en omnipotent ofelbar gud. Sådan var han inte, utan det måste vara en kraftfull gud som är slagfärdig och inte drar sig för att ställa till problem. Lite som Tor alltså.

Men att dricka vin till Hitchens ära? Om Hitch skall hedras med alkohol skall det vara Whisky, Johnnie Walker Black. Det är dryck som passar bra till en god bok. Jag rekommenderar Arguably: Essays by Christopher Hitchens. (Den går att ladda ner som ett introduktionserbjudande via audible.com)

4 kommentarer:

Per Ewert sa...

Kanske lite osäker på om just whiskydrickande är bästa sättet att hedra någon som druckit (och förstås rökt) ihjäl sig. No offense, men nog kan väl även ateister välja lite bättre levnadsvanor än Hitchens?

Ulf Gustafsson sa...

Per Ewert,

Håller med, det fanns ett OM som skulle nyansera budskapet. Men det kanske var lite opassande ändå.

Björn Bäckström sa...

Inte så lyckat det här? Som sagt. Glöm inte ciggen den 15:e december. Och vad då inte problem med den gamle vanlige Guden? Tillräckligt.

Kristian Grönqvist sa...

Per Ewert

Intressant tolerans Du har till människor, som vill leva på sitt eget sätt. Inte Ditt alltså. Drickande och rökande passar kanske en del. Kolla Winston Churchills journaldata. Intressant läsning...

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se