22 dec. 2011

Censurerad Tim Minchin-låt (som bara har perifert med julen att göra)

Tim Minchin blev inbjuden att skriva en låt till en före-jul-special på ITV. För att vara generös mot de som tror att jul och Jesus på något sätt hör ihop lät han den handla om Jesus - Minchin är komiker och ville jämföra Jesus med Woody Allen (kort, judisk, filosofisk, lite tveksam). Sen blev det lite fler jämförelser på köpet. Att var ihopklippt och klart att sändas imorgon, den 23:e, när ITVs TV-chef Peter Fincham fick nys om saken och krävde att Minchin skulle klippas bort från programmet. Minchin blev förstås inte glad, och kommenterade det hela utförligt, bland annat så här:
It's 2011. The appropriate reaction to people who think Jesus is a supernatural being is mild embarrassment, sighing tolerance and patient education.

And anger when they're being bigots.

Oh, and satire. There's always satire.
Bedöm själva. Är det här verkligen så farligt att det behöver censureras, eller är kristna bara överkänsliga bortskämda barnrumpor som inte tål skämt?

3 kommentarer:

BlackLabel sa...

En bra text som beskriver hur en myt evloverar över tid.
Fast Komodo ödla var rätt ny även för mig.

Mincin är skön.

Mattias sa...

Minchin har väl gjort roligare grejor, men censur... Jag misstänker att det efter Muhammed-teckningarna har blivit lägre i tak även för satir som tidigare skulle passerat utan kommentar, riktat emot till exempel kristna.

Så man kan förstå varför kristna apologeter hejar på kränkta muslimer.

Mattias sa...

P.S. Vad jag menade var alltså att det blir svårare att censurera skämt om Muhammed om man inte samtidigt, i rättvisans namn, också censurerar skämt om Jesus.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se