24 dec. 2011

En julsaga

I En julsång på prosa av Charles Dickens hemsöker Marleys vålnad Ebenezer Scrooge. Vålnaden dyker upp sent på kvället och Scrooge, som är hemma ensam, är först en skeptiker som söker alternativa förklaringar till det övernaturliga.
”Du tror inte på mig”, anmärkte spöket.
”Nej, det gör jag inte”, svarade Scrooge.
”Vilka bevis skulle Du behöva rörande min existens, förutom dem hos Dina sinnen?”
”Jag vet inte”, sade Scrooge.
”Varför tvivlar Du på Dina sinnen?”
”Därför att”, sade Scrooge, ”småsaker påverkar dem. Den minsta magåkomma kan få dem att bedra mig. Du kanske endast är en bit osmält biff, ett stänk senap, en ostbit, ett stycke okokt potatis. Din uppenbarelse är mer av graverande art än av Graven, vad Du nu är för något!” 
Scrooge hade verkligen inte för vana att uppfinna skämt, inte heller var han lagd i sitt hjärta att roas av dem. Sanningen är den att han försökte göra sig lustig som ett sätt att distrahera sin egen uppmärksamhet och att hålla sin skräck i schack; för spökets röst oroade honom in i benmärgen. Att sitta och stirra på dessa fixerade, glasaktiga ögon, under en stunds tystnad, skulle, insåg Scrooge, få honom att tappa fattningen. Det var även något fullständigt ohyggligt med att spökets varelse försågs som med en inre, egen, atmosfär. Scrooge kunde inte känna den själv, men så var helt uppenbart fallet; för trots att spöket satt helt stilla, så rörde sig dess hår, skjorta och fransar som av de heta ångorna från en ugn.
 Ebenezer gör ytterligare ett försök att hitta naturliga förklaringar, till de känslor som ansätter honom.
”Ser Du denna tandpetare?”, sade Scrooge och återtog snabbt initiativet, av de anledningar som just anförts; och önskade, om så endast för en sekund kunna avleda uppenbarelsens stenartade blick från sig själv.
”Ja”, svarade spöket.
”Du ser inte på den”, sade Scrooge.
”Men jag ser den”, svarade spöket, ”icke desto mindre”.
”Jo!” återupptog Scrooge. ”Jag behöver endast svälja den för att under resten av min levnad hemsökas av en legion svartalfer, som alla är framkallade av mig själv. Humbug, säger jag. Humbug!”
När detta sagts utbrast spöket i ett blodisande skri och skakade sina kedjor med sådana betryckande och skrämmande ljud, att Scrooge tvingades hålla sig hårt fast i fåtöljen för att rädda sig från att falla avsvimmad ner. Men hur mycket värre blev inte hans skräck, när spöket tog av sig bandaget runt huvudet, som vore det för varmt att bära inomhus och dess underkäke därigenom föll ned på dess bröst!
Spöket bemöter inte argumenten, utan svarar med maktmedel. Skräcken gör att Scrooge ger vika och accepterar den subjektiva upplevelsen som verklighet.
Scrooge föll ner på sina knän och knäppte händerna framför sitt anlete.
”Hav förbarmande!” vädjade han. ”Förskräckliga spöke, varför plågar Du mig?”
”Människa av jordiska sinnen!” svarade spöket, ”tror Du nu på mig eller inte?”
”Jag tror”, sade Scrooge. ”Jag måste tro. Men varför vandrar vålnaderna på jorden och varför kommer de till mig?”
Svaret är en metafysik utsaga om meningen med livet, etik och döden.
”Det krävs av varje människa”, svarade spöket, ”att hennes själ skall vandra bland sina medmänniskor och resa långt och vida; och om en människas själ inte genomför detta i livet, döms den att göra så efter döden. Den döms att vandra genom världen — åh, ve mig! — och bevittna vad den inte längre kan dela, men kunde varit en del av på jorden och vänt till lycka!”
Återigen upplät vålnaden ett skri, skakade sina kedjor och vred sina skugghänder.
Trots sina övernaturliga element innehållet denna saga en Humanistisk etik med anstrykning av utilitarism - Upplev livet på jorden tillsammans med dina medmänniskor och skapa lycka! God Jul!

3 kommentarer:

Björn Bäckström sa...

En intressant tanke. Om du inte lever på jorden som det enda som erbjuds så blir du dömd att gå igen och se andras likadana förlorade tillfällen utan att kunna ingripa.
Ta mig fan det bästa argument för "ett liv efter detta" jag hört. Straff för att satsat på det!

God Jul! För-och efterkristen sådan!

Ostronmannen sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Per Ewert sa...

Intressant analys, vi ska gå och titta på En julsaga i Jönköpings nya kulturhus med barnen imorgon.

Scrooge följer här Paulus exempel: "Pröva allt, och behåll det som är gott". Och kommer väl efter en mogen prövning fram till att vålnaderna faktiskt existerar. Även lärjungarna prövade sina upplevelser av den uppståndne Jesus på samma sätt. Det höll. Heja Scrooge!

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se