23 dec. 2011

Fredrik Strage tar ställning i omskärelsedebatten

Fredrik Strage tar i dagens DN ställning i omskärelsedebatten. Personligen tycker jag Strage skriver ofantligt bra, så även i den här krönikan. Mindre lustigt när man själv är måltavlan för hans vassa penna. Ni har väl inte glömt artikeln "2008 är humanisterna inga mesar utan hårdföra aktivister som är beredda att slå sönder dina knäskålar i toleransens namn"? Den innehöll fler faktafel om Humanisterna än Svenska Kyrkans samlade debattartiklar, men det är förlåtet när satiren är så vass. Men nog om oss. Strage skriver bland annat så här om omskärelser:

Omskärelse har förstås ett syfte. Genom att ta bort nerver gör man könsorganet mindre känsligt, vilket förr ansågs förebygga onani. Ingreppet borde rimligtvis inte tillåtas förrän pojkarna vuxit upp och själva kan bestämma om de vill skära av sin förhud, eller kanske föredrar en tatuering eller piercing.


Kritiken mot omskärningar är dessvärre, enligt en kommentar av Göran Rosenberg i SvD, ”ett frontalangrepp” mot judendomen. Han anklagar chefen för Forum för levande historia, ”som bland annat har till uppgift att hålla minnet av förintelsen levande”, för att sympatisera med förhudsvurmarna. Om vi slutar skära i barns penisar riskerar vi alltså att glömma förintelsen. Man måste nog vara lite mer jewhag än jag för att köpa det resonemanget.

Läs artikeln i dess helhet. Det är den värd.

1 kommentar:

Lokatt sa...

Väldigt vettigt och bra skrivet i DN. Och underbart att Strage förstås inte kan kopplas till Humanisterna, vi som enligt honom "vill skjuta knäskålarna" av folk som inte har samma åsikt som vi...

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se