11 dec. 2011

Genevekonventionen eller Generalorder ett

Robotkrigen är redan här. I Pakistan har USA genomfört fem gånger fler luftattacker än i Kosovokriget (1999), men till stor del utan några piloter i flygplanen. USA utbildar idag fler operatörer av obemannade luftfarkoster än piloter. Dessa operatörer dödar klart fler fiender - och efter en arbetsdag åker de hem och äter middag med familjen.

Utvecklingen och användandet av robotar är på samma nivå som bilarna var i början av 1900-talet eller datorerna var 1980. Vi har inte en aning om vart denna teknik kommer att leda oss de närmaste decennierna. Vi kommer att ställas inför nya etiska frågeställningar och behöver utveckla nya regelverk.

När en obemannad luftfarkost löper amok, är det oklart om vi skall vända oss till Genevekonventionen (från 1949) eller Star Treks Generalorder ett (Prime Directive) för moralisk vägledning.

P.W. Singer utveckla detta aktuella framtidsdilemma på ett fascinerande sätt i sitt föredrag: Wired for War. Det går också att lyssna på presentationen i Phosopher's Zone: The morality of robo-wars eller på iTunes.


P. W. Singer: Wired for War from Australian Broadcasting Corporation on FORA.tv

7 kommentarer:

Björn Bäckström sa...

Flytande och skickligt presenterat. Men mera hype än nyheter!

Att döda på avstånd och med sig själv i säkerhet började redan med pil och båge.

En "fördel" bara till motståndaren hinner ikapp. Kanske kommer krig att utkämpas vid "spel" konsolerna i hemlandet med blodiga konsekvenser i fiendelandet - på båda sidor. Inget nytt i etik, ansvars eller moralfrågor. Samma elände. I botten ofta religioner...

Gunnar Lindholm sa...

Jag kom att tänka på
ED-209

Mycket intressant och viktigt att fundera över.
Vad händer när ett lands krigsmakt kan styras av en handfull personer? Inte en handfull generaler som idag utan ett gäng som sitter framför sina dataskrämar i en källare.

Hur stoppar du en sovande terrorist från att få styra ett flygplan med bomber nog att spränga en större stad?

Björn Bäckström sa...

Gunnar 2011-12-11 21:18

"Vad händer när ett lands krigsmakt kan styras av en handfull personer?"

Detta är inget nytt! Till exempel i USA har krigsmakten alltid styrts av en handfull personer; av presidenten och hans befälhavare.

Och "gänget framför dataskärmarna" är inte något nytt! I nästan ett halvsekel satt små "gäng" vid varje interkontinental robotavskjutnings silo beredda. Även beredda att skjuta ihjäl någon som ville trycka på knappen obeordrad...

Vad är nytt är bara en gradskillnad i hanteringen av arsenalen; I stället för att piloten sitter i planet sitter han skyddad någon annanstans och spakar. Det är fortfarande bara en person och ett mål åt gången. Inget "gäng" utan tusentals individer kommer att gå åt för de tusentals uppdrag som samtidigt görs i en krigsteater. Motsvarande minskning i tusental som nu bordar flygplan kommer att ske. Men ingen stor skillnad i strategi, färre nedskjutna egna piloter "bara".

"Much ado about nothing!" (Willy the Pen).

Lennart W sa...

En stor och viktig skillnad är precisionen i angreppen. Iaf i princip går det att attackera bara precis de personer, den militäranläggning, de fabriker, osv som man vill komma åt. Fortfarande händer det som bekant att civila och allierade träffas istället, men det är iaf mycket mer sällsynt idag än när man var hänvisad till att flygbomba från hög höjd. Med precisionsvapen blir kärnvapen t.o.m. både onödiga och gammalmodiga.

Vilket väl låter bra. Å andra sidan har ffa USAs teknologisa överlägsenhet lett till att kriget har ändrat karaktär, som i Afghanistan och i Irak. Istället för armeer och tanks gömmer sig fienden bland vanliga civila, och då hamnar ju de i skottlinjen iaf.. Men kanske ändå inte i en helt annan skala än när de bombade sönder hela städer som Hamburg, Dresden, Tokyo, Hiroshima och Nagasaki.

Björn Bäckström sa...

Lennart W 2011-12-11 23:29

"Vilket väl låter bra."

Håller med. Åtminstone så länge som Genèvekonventionen respekteras. En "terroriststat" med "drones" kanske dock letar och lättare hittar skolbarnen...

Dolk sa...

Nu har ju Iran iallafall enligt dem själva cyberkrigat ner ett robotflyg. Så till sist kommer det kanske krävas piloter ändå.

Björn Bäckström sa...

Dolk 2011-12-13 00:34

"Nu har ju Iran iallafall enligt dem själva cyberkrigat ner ett robotflyg. Så till sist kommer det kanske krävas piloter ändå."

Ingen garanti. Född och medveten 1960?

Ett av dåtidens spionflygplan, en U-2, sköts då ned av ryssarna. Piloten, en Gary Powers, var inte patriot nog att spränga sig själv och planet i luften utan både han och planet visades upp mer eller mindre oskadda.

Det blev ett oherrans liv...

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se