23 dec. 2011

Glada vanliga dagar!

På bloggen har det propagerat för firande av "Jul, en högtid som angår alla människor", av Vintersolståndet och förra året gjordes ett försök att lansera Mänsklighetens ljus (det är idag föresten, men det är väl ingen som firar). För att listan längre vill jag uppmärksamma att den judiska högtiden Hanukkah i år sammanfaller med de kristnas julhögtid och att afro-amerikaner firar Kwanzaa med början den 26:e december.

Men för att göra listan komplett behöver en kristen röst höras. Jag väljer jesuitprästen Chris Boles som i Vatikan radion reflekterar över Christmas and "Xmas". Hans ödmjukhet är berömvärd. Han klagar inte aggressivt över hur julen firas, utan önskar bara att om vi skickar julkort, så kan vi väl välja ett religiöst motiv.

Ateister sluta göra allt detta! Fira inte. Om ni har kastat ut Jesusbarnet, varför behålla badvattnet?

Gör det ni brukar göra de närmaste dagarna. Jobba, studera, ta en promenad, umgås med familj eller vänner, läs en bok. Ät vanlig mat - sådan som ni gillar. Gör som vanligt. Jag är inte något föredöme i detta förhållningssätt, så vänd er istället till Tom Flynn för flera argument och råd: Point of Inquiry: The problem with Christmas.

Minns vad Ebenezer Scrooge gjorde när han vaknat ur sina mardrömmar på juldagsmorgonen. Jo, han skickade bud om att en gigantisk kalkon skulle köpas och levereras till en av hans anställda. Minns att detta lyckliga slut på Dickens Julsaga inte inträffat om alla firat någon högtid och ingen jobbat.

Glada vanliga dagar!

3 kommentarer:

Patrik Lindenfors sa...

Va? Äntligen kommer en anledning att fira helg med familjen, och så vill du vi ska låta bli? För att några kristna försöker claima julen? Nej, reclaim the helg! Vägra vardag. Nu är det fest!

Ulf Gustafsson sa...

Patrik, fira ni som ni vill :)

Lokatt sa...

Vi hos oss firar vintersolståndet! Inga krubbor och sånt krafs, såklart, men god mat och ledighet som ger möjlighet att äntligen träffas.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se