21 dec. 2011

Göran Hägglund: Snusförnuftigt att skolan ska vara objektiv - gilla läget

Göran Hägglund släpper nu på alla hämningar. Skolan objektiv? Korkat. Så här skriver han i en debattartkel i Aftonbladet.
De kritiska röster som höjs brukar snus­förnuftigt betona att skolans undervisning ska vara objektiv. I bästa upplysningsanda anser man sig måna elever med annan kulturell och religiös bakgrund.
Det handlar förstås om skolavlutningar i kyrkan. Om man ska vara riktigt petig brukar vi främst hävda alla barns rätt att slippa religiösa inslag på skolavslutningen, oavsett bakgrund. Mest verkar det vara föräldrar som är ateister som reagerar mot den här (väldigt unga) traditionen, även om det förekommer att människor med annan religion låter bli att gå för att slippa vara med i kristna ceremonier.

Varför överhuvudtaget ta risken att något barn inte kan vara med? Är Hägglunds princip verkligen värt så mycket att det ska gå ut över dessa barn? Helt barockt.

Men sen är det det där med objektivitet. Hägglund skämtar med oss aprillo? Menar han verkligen att skolan inte ska vara objektiv i de här frågorna? Han försöker äta kakan och ha den kvar:

Kristdemokraterna menar att det ­rimligtvis bör vara en av skolans ­centrala uppgifter att undervisa barn i ­behovet av ömsesidig respekt. ­Inte en sorts tolerans som hävdar att vi alla tycker lika och att ingen därför har rätt att passionerat tycka annorlunda. Utan den sorts tolerans som respekterar och högaktar olikheter. Naturligtvis är det viktigt att skolans undervisning ­eftersträvar objektivitet och saklighet. Men det är också av vikt att vi ödmjukt vågar erkänna att vi ­alla, på ett eller annat sätt, är färgade och formade av vår bakgrund. Faktorer som religion, ­kultur, uppväxt och ideologisk övertygelse påverkar oss och de val vi gör.
Vi skriver under på varenda ord. Med detta som utgångspunkt måste konfessionella skolavslutningar vara en omöjlighet. Men nej, logik verkar inte vara hans starka ämne.
Att inte vilja låtsas om det, ­eller tro att man agerar i uppväxande generationers intresse genom att försöka radera våra kristna traditioner, är dumdristigt, på gräns till korkat. Objektivitet, än hur välment, kan aldrig på ett rent ­teoretiskt plan förmå skapa respekt för oliktänkande. Det är i stället i mötet med den enskilda personens övertygelse och passion som vi övar oss i ödmjukhet och lyssnande. Det är i relation till, och i mötet med andra som vi bättre förstår oss själva.
Ok, tolerans fostras inte av att möta det invanda utan det är bra att möta det okända?! Då måste skolavslutningarna från och med nu inramas av voudun-ceremonier!? Det brukar barnen aldrig stöta på annars. Men nej, logik verkar inte vara hans starka ämne.
Därför vill jag och Kristdemokraterna justera ­lagstiftningen så att de traditioner vi förvaltat i decennier inte förbjuds i rädsla för Skolverkets pekpinnar. Vi bor trots allt i ett land där allt ifrån lagstiftning till kultur och människosyn är präglad av ­kristendomen.

Gilla läget.
Gilla läget?! Förutom att han har fel på rent sakliga grunder (lagstiftning och människosyn är gudskelov inte alls mycket präglade av kristendomen längre) så leder hans resonemang inte alls fram till slutsatsen att den kristna monokulturen måste tryckas upp i ansiktet  på minoritetsbarnen. Tvärtom leder den till slutsatsen att minoritetsbarnens kultur måste värnas på de kristna traditionernas bekostnad. Men även detta vore - korkat.

Bättre med en skola för alla. Så objektiv (mångfacetterad och neutral) som möjligt.

27 kommentarer:

Anonym sa...

Gilla läget?

Ledaren för det minsta riksdagspartiet vill leka diktator och hindra demokratin?

Aldrig att jag gillar det läget.

Creutz sa...

Häpnadsväckande knepigt av Hägglund.

Eric Wadenius sa...

Jag... förstår ingenting? Vad gör Hägglund?

Det fanns en tid då jag kunde se Hägglund i tv utan att tänka; vilken fullständigt oreflekterad och osympatisk hållning personen har.

Den tiden är nu förbi.

Han hade aldrig kunnat vinna en debatt med de argumenten, ifall det fanns en meningsmotståndare som på plats kunnat peka ut och påpeka felaktigheterna.

Men på en debattsida kan han väcka känslor hos dem som är rädda för "förändring" och vill försvara det "godtyckligt egna".

Tråkigt.

Per Ewert sa...

Ni fäktar på mot era väderkvarnar. Det här handlar inom om minoriteter från andra länder som skulle känna sig förfördelade. (Även bekännande kristna är idag en minoritet i Sverige, och även vi och våra barn har rätt att inte behöva uppleva det vi håller heligt trampas under fötterna i julsamlingar som förnekar julens innebörd.) Se exempelvis reaktionerna på David Camerons tal om Storbritannien som ett kristet land i behov av starkare kristen etik:

"- Det är väldigt sällan jag blir upprymd av vad vår premiärminister säger, men detta är ett av dessa tillfällen. Vi kan inte lämna vår tro hemma eller i våra moskéer, den följer oss var vi än går. Det är uppfriskande att höra att premiärministern säger att kristna ska göra samma sak, sa Sheikh Ibrahim Mogra, imam i Leicester, i en kommentar.
I sitt tal lyfte David Cameron fram att många säger att det är lättare att vara jude eller muslim i det kristna Storbritannien än till exempel Frankrike, som har ett sekulärt statsskick."

HenrikE sa...

"...och även vi och våra barn har rätt att inte behöva uppleva det vi håller heligt trampas under fötterna i julsamlingar som förnekar julens innebörd."

Per Ewert: Gilla läget.

Thommy M. Malmström sa...

Om Hägglund vill hålla på traditioner som är starka i Sverige så kanske vi får se honom i ett förstamajtåg vad det lider.

l_johan_k sa...

Hägglund måste väl blidka partihögern efter (Livets Ord)-revolten i Uppsala.

Gåslever sa...

Avslutningen är den viktigaste, och den som pekar på den största bristen i Hägglunds argumentation. Precis som jag diskuterade med en annan präst, som höll med mig, så borde rimligen de flesta konfessionella inslagen i undervisningen i så fall ägnas åt de religioner som FÄRST personer kan tänkas stöta på i vardagen, i vilket fall. Dvs, vi borde ha en större mängd midvinterblot, pastafari-julbord (med penne och durkslag), etc etc. Jag menar, en mycket större mängd elever kan förväntas att gå på och stöta på kristna högtidsceremonier i vardagen även utan skolans inblandning. Skolans bildningsuppdrag borde då fylla dessa luckor genom att erbjuda konfessionella inslag med offer, lite omskärelse och en gnutta nakendans kring bautastenar.

Ostronmannen sa...

Häpnadsväckande korkat och så förbannat enfaldigt.
Läste artikel och undrade om den var sann. Hur kan en politiker resonera på det sättet.
Idag är jag förbannad.
Denna fråga är ju världens enklaste.
Skolan ska vara konfessionsfri.
Hur svårt kan det vara?

Ostronmannen sa...

Nu önskar jag att KD åker ur riksdagen med trumpeter och horn.

Patrik N sa...

Inte undra på att Aftonbladet ger Hägglund utrymme, han är ju en av oppositionens bästa tillgångar.

Björn Bäckström sa...

Titta på bilden av Hägglund i vinjetten. Måste vara taget efter reaktionerna på artikeln.

Eric Wadenius sa...

Anders,

Kanske lite för många tillmälen och utropstecken i den kommentaren, Anders. Jag har sparat den ifall du vill utgå ifrån den och ändra den, men annars rekommenderar jag att du skriver en ny.

Ostronmannen sa...

Läste kommenterande från AB läsare. Förvånansvärt många håller med GH.
Tror fortfarande folk i gemen inte förstår våra argumentet.
Friheten att slippa religion.
Vad göra?
Dra Goodwin lag liknelser.
En skolavslutning i Nürnberg kan ju vara pampig.
Eller i ett politisk högkvarter. Ingen politiker får prata med fanor hänger på väggen och lokalen andas politik.

Anders Bergdahl sa...

Eric..
Se mitt inlägg som en hyllning till Hitchens..
varför vill de religiösa tvinga på andra sin tro? det är ju där "striden" står.
Per Ewert är uppnebarligen okunnig om veför vi firar jul just vid midvinter. Visst är det så att julen i kristentradition firas för att minnas Jesus påstådda födsel. Eftersom man inte har en aning om när Jesus eventuellt föddes så funkar väl 25/12 lika bra som andra dagar.
Sedan borde både Per-Ewert och Hägglund veta att dagen är vald för att de hedniska religionerna alla hade midvinterfester och dessa behövde fyllas med ett kristet budskap. Jag tror de kan sin historia men väljer att föra fram en uppenbar osanning.
Jag tycker inte vi ska tolerera religöst tvång i någon form, vi ska vara extremt tydliga mod Hägglund, Ewert och andra i denna fråga.
ALLA får gå i kyrkan, de ska ABSLOUT INTE ske under obligatorisk närvaropliktig tid. OM en skola vill ha avslutning i kyrkan med gudstjänst så måste detta var 100% frivilligt och för de som inte har lust att vara i kyrkan måste det finnas en alternativ avslutning.
Detta kan vi absolut inte ta avsteg ifrån och de ska klargöras för de som förespråkar religiöst tvång.
Vi måste också kunna vara lite arga ibland!
BTW är väl de flesta humanister lika förtjusta i vänsterrelativism som i homeopati så Hägglund visar igen en otrolig arrogans och okunnighet.

Anders Bergdahl sa...

Och mitt första inlägg med lite sanering ;-)
Per - Ewert..

JULENS INNEBÖRD, midvinterblot då eller??? För kristna har julen en innebörd. Om den miniritet i sverige som är aktiva kristna vill gå i kyrkan så är det inget problem.
Men varför tvinga alla andra att delta i en religiös cermoni som de inte tror på...
Vill du ha in ateister, hinduer mormoner mfl i kyrka som sitter där och är förbannade?
Vill du tvinga alla som känner sig obekväma med religiösa cermonier att sitta för att det är skoltid

Låt mig vara tydlig:
NU ÄR DET DAGS ATT UPPHÖRA MED ALLT RELIGIÖST TVÅNG!
Att ha avslutning i kyrkan på obligatorisk tid är tvång! Gilla läget - kyrkan och staten är (nästan) fria från varandra.
Att många kristna inte har en aningen eller inte låtsas om varifrån våra jultradtioner kommer är skrämmande.
Det är arrogans från dig Per och från Hägglund. En arrogans som blir mer och mer uppenbar och motbjudande...

Creutz sa...

Ostronmannen,

Jag tror själv skarpt på jämförelsen med politiska möten. Den är träffande. Enligt min erfarenhet av debatter i ämnet, brukar apologeterna vanligen ducka när det kommer på tal.

Per Ewert sa...

Anders-Bergdahl (spännande med detta ständiga excellerande i bindestreck, en ateistisk ritual?), läs gärna Anders Piltz utmärkta kulturkrönika i Dagen idag i ämnet.

Ni får gärna blota på till helgen om ni vill, så länge ni inte offrar människor. Kristendomen avskaffade detta, och lade festen till Kristi födelse den 25 december, där den har firats i nära tvåtusen år, tusen i vårt land.

Det känns något larvigt att ständigt behöva upprepa att julen är en kristen högtid, första maj en arbetarrörelsens, 14 juli en franska revolutionens etc. Börjar bli rejält trött på den här diskussionen nu.

Patrik N sa...

...sommarlovsavslutning i socialdemokratiska partilokaler då rimligen? Eller räcker det om barnen går i första maj tåget?

Anders Bergdahl sa...

Per, ber om ursäkt för bindesträcket..
2000 år här i norden. kanske dags att lära sig räkna Per 1300 år har de flesta i norden varit kristna Samerna klarade sig undan längre.. utan tvekan har midvinter firats runt europa långt innan kristendomen ens var en tanke i Paulus huvud. Det är inte mycket i vår jultradtion utom påhittet om Jesus födelse som är kristet.. så trots 1300 år av försök är helgen fortfarande en midvinter fest.

Men varför vill du tvinga in barnen i kyrkan, de få procent som till vardags går till kyrkan kan ju ta med sina barn även på julmässa.. vad ända in i glödheta... har SKOLASLLUTING med kristendom att göra. Ska vi tvinga judiska skolor och familjer att gå till Kyrkan.. ska katoliker tvingas till svenska kyrkan?? Måste den muslimska högstadie eleven ta av slöjan i kyrkan? Ska de tvingas be?
Varför, värför, varför Per Ewert vill du ha kvar kyrkotvång. DEt är faktiskt HELT obegripligt..
Vad vill du mer tvinga oss till?

Patrik Lindenfors sa...

Per Ewert,
Men det är ju inte sant att julen bara är en kristen högtid. Klart det blir larvigt när du upprepar något falskt.

Vi vill för övrigt inte blota. Vi vill bra fira traditionell jul. Om du vill slänga med någon krubba eller julotta så går det bra, men låt oss andra fira enligt våra traditioner.

tuttarolf sa...

Märkligt resonemang av Hägglund.

Annars måste jag säga att detta är en av de frågor som gör mig minst upprörd. Kultur och traditioner är viktiga för oss människor. De bör vi värna.

Se det istället som studiebesök och gör det på förhand klart och tydligt för barnen. Hade vi haft livskunskap på schemat i skolan så skulle besök i moske, synagoga eller kyrka varit ett utmärkt tillfälle för barnen att möta religionen som exempel på tro eller livsåskådning. På samma sätt som man kan möta representanter för olika politiska partier etc.

Snarare kan att en alltför kategorisk inställning från oss humanister i denna fråga faktiskt göra skada. Jag tror att de flesta människor inte riktigt förstår vad vi är ute efter. Då är det bättre att vi lägger vår energi på att avskaffa religiös indoktrinering och symboler INOM skolan.

Patrik Lindenfors sa...

Självklart ska man ha studiebesök i allehanda tempel. Men skolavslutningen är inte ett undervisningstillfälle.

Patrik N sa...

Om man skulle ha matte hela dagen på skolavslutningen skulle nog en del fråga vad matte har med skolavslutningen att göra. När man gör "studiebesök" inom ramen för religionsundervisning på skolavslutningen tycks det vara mer naturligt. Det är konstigt tycker jag. Matte är ju ett jätteviktigt ämne.

Björn Bäckström sa...

tuttarolf 2011-12-22 01:32

"Hade vi haft livskunskap på schemat i skolan så skulle besök i moske, synagoga eller kyrka varit ett utmärkt tillfälle för barnen att möta religionen som exempel på tro eller livsåskådning."

Jag vet inte hur det är i Sverige men i landet där islam föddes får "otrogna" absolut inte gå in i en moske. Eller ens få tillträde till exempelvis Mekka stad. Man är tvungen att köra runt stan på "The Christian by-pass"!

Reflexion: Om det är så att muslimerna i Sverige har flytt sina hemländer på grund av religiöst förtryck ska de tas emot med öppna armar. Om de ändå håller fast vid de religiösa extremuttrycken från hemlandet bör (de vuxnas) övertygelser bekämpas med alla lagliga medel.

Man kan ju tänka sig hur en muslimsk grundskoleelev skulle känna sig inför kamraterna om hela hans skolklass skulle nekas inträde till mosken för studiebesök. Stolthet? Knappast.

Tack tuttarolf för anledning att kritisera religion...

Erik M sa...

"Även bekännande kristna är idag en minoritet i Sverige, och även vi och våra barn har rätt att inte behöva uppleva det vi håller heligt trampas under fötterna i julsamlingar som förnekar julens innebörd.)"

Hur menar du att något kristet "trampas under fötterna" i detta sammanhang? Är detta ytterligare ett exempel på där en kristen tror sig vara diskriminerad eftersom folk inte vill ge honom och hans religion positiv särbehandling?


"Det känns något larvigt att ständigt behöva upprepa att julen är en kristen högtid..."

Intressant. Jag, min familj och de flesta jag känner (inkusive några judar, kulturella muslimer och wiccaner) har firat jul i åratal och vi har aldrig gjort något kristet i samband med denna. Och som många andra påpekat så firade både romare och nordbor högtider i december långt innan kristendomen ändrade högtidens budskap. Jag är ledsen, men du har helt enkelt fel när du hävdar att julen är en kristen högtid. Den var det inte från början och för många nutida människor är den det inte nu heller.

Och det vore utan tvekan rätt kul att höra hur de som insisterar på att julen är en kristen högtid skulle försöka förklara detta för Cromwell och puritanerna som 1644 förbjöd julfirande:

"As well as disliking the waste and debauchery that went along with the celebration of Christmas, the Puritans viewed the festival (Christ's mass) as an unwanted remnant of the Roman Catholic Church and, therefore, a tool of encouragement for the dissentient community that remained in both England and Wales. They argued that nowhere in the Bible had God called upon his people to celebrate the nativity in this manner. They proposed a stricter observance of Sundays, the Lord's Day, along with banning the immoral celebration of Christmas -- as well as Easter, Whitsun and saints' days. Preferring to call the period Christ-tide, and thus removing the Catholic 'mass' element, the Puritans reasoned that it should remain only as a day of fasting and prayer."

Ostronmannen sa...

Är det inte dags att ta boet påsk och Kristi himmelsfärd som röda dagar också. Samt 1 maj och alla helgonhelgen.
Läste att någon tyckte vi skulle få en pott av röda dagar att disponera.
Vore ju bra på många sätt.
Att vara ledig och att fira något är ju avkopplande, men roligare att föra ngt eget nytt eller gammalt.
Fira påsk så firar jag den sköna kvinnansdag istället.
Fira Kristi flygare så firar jag min sons födelsedag.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se