30 dec. 2011

Halmlund svarar om kristna skolavslutningar

Göran Hägglund har skrivit en svar till Lindenfors/Strumarks replik i Aftonbladet: Religionsfrihet handlar om respekt inte förbud.

Hägglund börjar med att felaktigt tala om vad debatten handlar om:
Samtalet rör religionsfrihet, värderingar, skolans ansvar och i det här fallet; huruvida skolavslutningarna ska få hållas i kyrkan och om det ska vara tillåtet att sjunga sånger som ”Stilla natt”
Nej, det handlar om utifall en präst skall hålla en predikan och ge välsignelse med mer vid en obligatoriska skolavslutning. Hägglund fortsätter sedan retoriskt med att tala om att hans meningsmotståndare håller på med skrämselprogaganda och drar ut i korståg, för att avsluta i samma osakliga anda:
Religionsfrihet handlar inte om att utrota religioner eller förbjuda dess uttryck.
Är det någon som hävdat detta? Inte Strumark och Lindenfors i alla fall.
Religionsfrihet för mig handlar om respekt. För var och en oavsett trosuppfattning.
Tydligen anser Hägglund att minoritet skall anpassa sig till majoritetens åsikt. Hur går detta ihop med respekt för varje individ? Religionsfrihet handlar om att majoriteten skall respektera minoritetens trosuppfattning, inte tvärt om. Men halmen är ännu inte slut:
Och lika lite som jag skulle kräva att ortodoxa judar i Jerusalem hade sin affärsverksamhet öppen på fredagskvällar, eller att böneutropen i Meckas minareter tystnade, lika lite finns det skäl att försöka kväsa mångåriga svenska traditioner som råkar ha ett kristet ursprung.
De flesta i denna debatt kan skilja på en obligatorisk offentligt finansierad skola och privat näringsverksamhet, men inte Halmlund. Humanisterna vill inte kväsa svenska traditioner, vi vill bara värna individens rätt att inte tvingas delta i dem.

8 kommentarer:

Ostronmannen sa...

Som sagt. Ytterst pinsamt och avslöjande av Halmlund. Syftet är väl enbart att tilltala de kristna väljare samt att få SD folk att rösta på KD istället. Läser man kommenterande så är det mest tjat från främlingsfientliga som går loss och hyllar Hägglund. Samt några få humanister.

Mattias sa...

Vad gäller åtminstone förbud mot religiösa uttryck så har inte Hägglund fel i sak - Humanisterna har ju varit tongivande i kampanjen för att förbjuda religiöst motiverad omskärelse - men han blandar ihop två skilda debatter. Några andra förslag på regelrätta förbud från Humanisternas sida har jag inte snappat upp på sistone.

Ulf Gustafsson sa...

Mattias,

Först är det väl bäst att tala om att jag är inte rätt man att tala om vad som är religiösa uttryck och hur dessa kan skiljas från andra kulturella uttryck.

Men, jag tror nog vi kan finna religiösa uttryck som Hägglund inte vill förbjuda, men vill att de skall vara fortsatt förbjudna.

BlackLabel sa...

"Humanisterna har ju varit tongivande i kampanjen för att förbjuda religiöst motiverad omskärelse "

Nej.

Humanisterna har varit tongivande i kampanjen mot omskärelse på icke medgivande individer.

Om man nu är religös eller övertygad på annat sätt att ens förhud eller annan del på sin egen kropp inte bör finnas där, så är det varsågod att ta bort.

Mattias sa...

BlackLabel,

ja ibland är det kanske oundvikligt att spetsfundigheterna måste dryftas, om än motvilligt.

Jag är helt på det klara om att den omdiskuterade DN-artikeln uppmanar till att se över ett förbud för omskärelse av icke medgivande bebisar.

Jag håller mig inte alltid så fin att jag skriver ut den exakta juridiska ordalydelsen varje gång jag diskuterar en fråga, eftersom jag också förväntar mig ett visst mått av förnuft hos mina läsare.

Jag menar absolut inte att skriva in något i Humanisternas kampanj som inte finns där och förtydligar mig gärna när det behövs.

Mattias sa...

Ulf,

absolut. Inga invändningar där. :)

Om en får spana lite i kristallkulan så här framåt årets sista dag så misstänker jag att den här frågan om skolors adventsfirande och skolavslutningar i kyrkan kommer att bli en riktigt het potatis i nästa års debatt. I år har vi bara sett uppvärmningen.

Jag har åtminstone lite tid på mig att lista ut vad jag själv tycker i frågan. Debatten lär ju dra igång igen framåt maj.

Ostronmannen sa...

Mattias skulle du kunna skynda på din ståndpunkt i skolavslutningar i kyrkan. Det vore intressant att höra vad du landar.
Jag tror och hoppas du landar där vi har gjort det.
Skolan ska vara konfessionsfri, då finns det väl ingen anledning att enda av läsåret med en religiös indoktrinering.
Varför jag tror du hamnar som vi gör är för att du verkar vara en mycket förnuftig man. Jag har svårt att se hur du skulle finna några argument för det och om du gör det så tar jag tillbaka det jag skrev ovan.

BlackLabel sa...

Mattias.

Jag trodde inte att du var ute att förvilla något.

Jag ville bara klargöra.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se