22 dec. 2011

Heja Helle Klein!

Helle Klein sätter, utan att förstå det, med en praktfull smäll bollen rätt upp i krysset i eget mål så det bara sjunger till om det när det gäller frågan om skolavslutningar i kyrkan verkligen kan firas icke-religiöst eller inte (trots att det inte är just den frågan hon skriver om i sammanhanget):

Helle Klein: "Sturmark tycker vidare att kyrkorna ska kunna användas till annat än religionsutövning, dvs till sekulära adventssamlingar utan präst. Häri ligger en synnerligen snäv definition av religion – som om det inte handlar också om symboler, kulturarv och tradition. Tror Sturmark att det bara är prästen som står för det religiösa i en kyrka? Symboler som kors, dopfunt, altartavlor osv. har inget med religion att göra? Varför sitta i en kyrka om det inte är en kyrka, dvs en lokal som har med religion att göra, som ska besökas?"


Finns det någon enda teoretisk möjlighet för någon att efter detta uttalande av Klein hävda att en kyrka är en neutral plats där skolavslutningar kan äga rum bara prästen stannar hemma? Jag har sagt det förr och jag säger det igen: Heja Helle Klein, du är en stor tillgång för Humanisterna!

Vi byter på kul ut bara ett enda namn, Sturmark mot det slumpmässigt valda namnet Göran Hägglund (KD), och ett enda ord, adventssamlingar mot skolavslutningar, i Kleins text så har vi hastigt och lustigt ett helt färdigt alster för att propagera för att skolavslutningar i kyrkan inte är någon särskilt bra idé (bortse från att Hägglund nog också skulle kunna tänka sig att ha prästen närvarande men ordet "sekulära" frånvarande):


"Hägglund tycker vidare att kyrkorna ska kunna användas till annat än religionsutövning, dvs till sekulära skolavslutningar utan präst. Häri ligger en synnerligen snäv definition av religion – som om det inte handlar också om symboler, kulturarv och tradition. Tror Hägglund att det bara är prästen som står för det religiösa i en kyrka? Symboler som kors, dopfunt, altartavlor osv. har inget med religion att göra? Varför sitta i en kyrka om det inte är en kyrka, dvs en lokal som har med religion att göra, som ska besökas?"

Fram till detta uttalande av Helle Klein var jag positivt inställd till att skolor faktiskt kunde fira skolavslutningar i kyrkan bara det gjordes utan religiösa inslag men jag har ändrat mig, det går inte. Ska man tro Helle Klein (och det ska man väl?) så är det ingenting annat än en omöjlighet att hålla en icke-religiös skolavslutning i en kyrka. Detta trots att vi här talar om den svenska kyrkan, ett av världens allra mest urvattnade kristna samfund där Helle Kleins kristna(?) tankesmedja Seglora nu senast avskaffade missionsbefallningen.


Heja Helle Klein!

2 kommentarer:

Ostronmannen sa...

Bra Patrik. Jag noterade också det underbara argument mot skolavslutningar i kyrkan.

Vi får tacke så mycket Helle.
Det bästa argumenten får man ibland av oväntade personer.

Fortsätt prata på Helle. Jag gillar speciellt att du använder ordet spya. Det var ju favoritordet för Anorzzz.
Har ni en liten hemligt sida där ni lär ut "bra" ord förresten.

Camilla Grepe sa...

Helle Klein är sosse och sossarnas politik har sedan ca 80 år gått ut på att demontera kyrkan inifrån. Hon gör bara det hon ska.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se