12 dec. 2011

Klok präst i SvD

Det är inte bara samhället som vinner på att skolan är sekulär (och skippa skolavslutningarna). Kyrkan vinner även den, på att slippa kompromissa. Den kyrka som vill kan ju erbjuda en extra frivillig sammankomst efter den vanliga skolavslutningen. I SvD kan ni läsa en klok kyrkoherdes åsikter i frågan: Tiden är inne att låta skolan vara sekulär.
Om kyrkan, den kristna religionsutövningen respektive annan religionsutövning ska vara vad den säger sig vara är det hyckleri att till exempel ta en diskussion om man kan använda den eller den psalmen och så vidare. Det blir varken hackat eller malet. Det vill säga, det blir varken bra eller trovärdigt!

Förslag: Varje församling, församlingsdistrikt, samfund, moské, synagoga inbjuder skolor och daghem till en hel och fullvärdig advents- och julgudstjänst eller annan sammankomst efter skoltid.

Ta kontakt med alla skolor och daghem. Presentera plats, dag och tid. Lägg ner tid och kraft på planering och genomförande, med hjälp av tillgängliga pedagogiska, musikpedagogiska, prästerliga, diakonala och andra krafter, alltefter religionstradition.

Låt det bli decembers stora satsning! De lärare/musiklärare som har lust att på sin egen fritid vara med i planering och genomförande hälsas varmt välkomna till det.

Tiden är inne att låta skolan vara fullt ut sekulär, det vill säga få vara i fred för ”ovälkommen” religiös inblandning. Tiden är också inne för kyrkor och samfund, moskéer och synagogor att på ett nutida, öppet och icke-reducerat sätt erbjuda den utsökt fina ”produkt” som finns.

Så ska det låta! Då behöver man inte kompromissa med varken skolans sekulära status eller det kristna missionspåbudet.Läs hela debattartikeln här.

6 kommentarer:

Gunnar Lindholm sa...

Bra förslag!

Det blir så mycket lättare för alla.

Eric Wadenius sa...

Skönt att se en präst i SvK med lite ryggrad, som vågar stå upp för sin tro istället för att desperat klamra sig fast vid den godtyckligt slentrianmässiga ordning som resten av SvK och dess representanter gör.

Ostronmannen sa...

Snart kanske någon i SvK inser att det enda skälet till att inte låta folk själva aktivt välja medlemsksap i svenska kyrkan är mammon..

Hu. Vad pinsamt det måste vara när alla inser att varför vi låter de som inte tro stå kvar som medlemmar fastän de ite vill är pengar. Pengar. Pengar. Pengar.
Gud?
Äh, viktigast är pengar sedan kommer Gud.

Jesus blev ju vred på månglarna i templet. Visst hade det varit skoj att se honom läxa upp SvK.

Kristian Grönqvist sa...

Synnerligen framsynt av en präst. han måste ha insett hur bakvänt det fungerar. Som tvångsanslutning.

Josef Boberg sa...

Själv har jag vuxit ifrån religionernas gudDomar - men det tog mig mer än 65 år.

Svante sa...

Hur mycket ateist och Humanist jag än är så tycker jag att detta verkar ganska vettigt. Kan inte tolka det som annat än att prästen Mats Ekström menar att skolan inte ska ha sina avslutningar i kyrkan, men att kyrkan kan ha tillställningar efter skoltid. Låter helt ok för mig, förutom att det inte ska vara skolans sak att sprida dessa inbjudningar. Artikeln är ett stort steg i riktning mot en lösning på konflikten.

Skilj kyrka och skola. Skolan ska vara sekulär. Kyrkan ska få sköta sig själv, slippa kompromissa om vad prästen ska säga eller inte säga, närvara eller icke.

Det är inte ofta jag håller med en präst så här mycket i denna fråga. Glädjande :)

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se