23 dec. 2011

Kristen mytologi


Idag är jag och debatterar på Newsmill. Det föranleddes av att Per Ewert igår efterlyste mer vetenskaplighet i skildrandet av julkrubban. Nej, jag skämtar inte.

5 kommentarer:

Anders Martinsson sa...

"Om Per Ewert verkligen undrar om det är verklighet eller myt som bibelns julevangelier skildrar så har bibelförfattarna lämnat några subtila ledtrådar. Historien börjar med att en ängel befruktar en oskuld. Redan där bör man fatta misstankar men det kommer mer. En stjärna trotsar alla kända naturlagar och flyttar sig över himlen för att visa vägen till ett hus. Sen kommer fler änglar, nu talar de med sovande herdar. När till sist en himmelsk här sjunger Guds lov torde saken vara klar - det här är ingen verklighetsskildring, utan just en myt, i begreppets alla betydelser."
:D

Erik M sa...

Nu kanske Ewert anser att de bibliska historierna bara ser mytologiska ut för oss hedningar som inte tror på gudar eller övernaturligheter.

Men i så fall undrar jag varför han inte anser att koranens julberättelse har vetenskapligt stöd. Jag menar, den dikterades ju ordagrant från Gud enligt muslimerna, och en allseende gud måste väll ändå rimligen räknas som ett trovärdigt ögonvittne.

Björn Bäckström sa...

Den här juletiden verkar bli roligare än på många år! Tack för flera bra inlägg!

När det gäller Per Ewert's antagonismen mot koranen är det bra! Man får hoppas på reciprocitet från Mohammed's fanclub. Frid på jorden och människorna en god vilje får numera sökas hos Humanisterna.

Kristian Grönqvist sa...

Dilemmat är att hans egen vetenskaplighet väldigt ofta är påhittad eller åtminstone grovt skarvad.

Patrik N sa...

Bra Patrik, detta gav upphov till flera skratt som förskjuter mötet med skaparen ytterligare en bit :-)

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se