16 dec. 2011

Mer om Christopher Hitchens

Den 8:e december 1980 dog John Lennon. Jag var 16 och bodde i USA vid tillfället och fick reda på det dagen efter genom en liten notis på Wahington Posts förstasida. Det var med känsla av ilska och vanmakt blandat med sorg som jag förstod hur lite Lennon betytt för de som gjort tidningen. Obegripligt för mig. Här gick ett geni ur tiden och det blev knappt noterat av etablissemanget.

Idag är det den 16 december 2011 och Christopher Hitchens dog igår. Det är inte längre en annan, ondskefull generation som gör tidningarna, utan människor precis som jag. Så när ett geni som Hitchens dör märks det. New York Times stoppar pressarna och trycker om förstasidan för att få med nyheten och nekrologen. Det strömmar in texter från hela (den anglosaxiska) världen. Alla vill delta i hyllningarna.

För detta är jag glad. Det har blivit bättre sen jag var 16. Men ändå känns det tommare idag än igår. Det kommer inte längre komma några nya YouTube-klipp med en Hitchens i högform, inte längre några vassa kolumner om religiöst hyckleri eller vänsterns principlöshet. Vi får hålla tillgodo med det vi fått.

Vill ni läsa nekrologer över Christopher Hitchens så har Richard Dawkins Foundation satt ihop en rullande lista där de publicerar länkar vartefter de dyker upp. Förhoppningsvis kommer det texter av Salman Rushdie och Richard Dawkins så småningom. Här får ni ett passande Hitchenscitat som slutkläm:
I am not even an atheist so much as I am an antitheist; I not only maintain that all religions are versions of the same untruth, but I hold that the influence of churches, and the effect of religious belief is positively harmful. Reviewing the false claims of religion, I do not wish, as some sentimental materialists affect to wish, that they were true. I do not envy believers their faith. I am relieved to think that the whole story is a sinister fairy tale; life would be miserable if what the faithful affirmed was actually the case. 
Vill du läsa en Hitchenstext som inte handlar om religion eller politik och dessutom, precis som denna text, börjar med John Lennon, så prova hans numera klassiska "How To Make a Decent Cup of Tea". Nästan så jag blir sugen att prova, så kaffedrickare jag är.

7 kommentarer:

Lokatt sa...

Jag råkade se en intervju med honom ikväll, på BBC. I eftertexten stod 1949-2011. Han dog alltså igår. Så förfärligt sorgligt

Ulf Gustafsson sa...

Christer Sturmark har kommenterat denna förlust på Newsmill.

BlackLabel sa...

"Remembering Christopher Hitchens- The Thinking Atheist Radio Podcast"

http://www.youtube.com/watch?v=-lKWP2qqlyo&feature=g-u&context=G229adbdFUAAAAAAADAA

Lars Torstensson sa...

HITCHENS VAR OCKSÅ QUEERAKTIVIST

I en artikel med rubriken "My Queer Friend Christopher Hitchens" berättar hbt-aktivisten och journalisten Doug Ireland om sin mångåriga vänskap med Hitchens. Han nämner bl a att ett kärleksförhållande till en jämnårig skolpojke under tonårstiden, vilket bestraffades av skolan, i hög grad bidrog till att forma Hitchens inställning till religion. Denna händelse, förklarade Hitchens, "var min första exponering för kärlek såväl som för sex, och den hjälpte till att lära mig, så tydligt som något kunde, att religionen var grym och enfaldig". Hitchens fortsatte att ha förhållanden med män även under universitetstiden. Senare övergick han till heterosex, och gifte sig, men hade tillfälliga "återfall". Två unga män som var hans älskare blev senare ministrar i Margaret Thatchers regering. Om detta har Hitchens själv berättat i sina memoarer.

Hitchens var mycket initierad i homofrågor, och han bistod ofta Ireland med information till artiklar. Hitchens skrev också egna artiklar som brännmärkte homofobi och sexuellt hyckleri. Han skrev brev till försvar för förföljda gayflyktingar som hotades av avvisning. När presidenten för International Day Against Homophobia behövde kända namn till stöd för ett upprop för att FN skulle kräva avkriminalisering av homosexualitet, så skrev Hitchens genast under, och han förmådde flera berömda författarvänner att göra det samma.

Hitchens, säger Ireland, var queer på många sätt, både i betydelsen "excentrisk","ovanlig", "unik", och i den meningen att "han 'fångade' oss på ett sätt som få icke-homosexuella skribenter någonsin har gjort."

http://www.gaycitynews.com/articles/2012/01/04/gay_city_news/arts/doc4f04a6fd9311c733058294.txt

Lars Torstensson sa...

Bättre länk till Doug Irelands artikel:

http://www.gaycitynews.com/articles/2012/01/04/gay_city_news/arts/doc4f04a6fd9311c733058294

Lars Torstensson sa...

Länken vill sig inte.

Lars Torstensson sa...

HITCHENS MISSTAG

Men Hitchens begick också svåra misstag. Han stödde Irakkriget, och han agiterade för att den kristne fundamentalisten George Bush skulle återväljas!

http://gawker.com/5868761/christopher-hitchens-unforgivable-mistake

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se