25 dec. 2011

"Först nu jag förstår hur fel det är med omskärelse på pojkar"

Ellis Wohlner, Humanisternas vice ordförande, kommenterar reaktionerna på de elvas artikel och reflekterar över sina egna erfarenheter av omskärelse: Först nu jag förstår hur fel det är med omskärelse på pojkar
Själv var jag ”född” Jude, men är sekulär humanist. Alltså var mina föräldrar medlemmar i en judisk församling men som ganska ung förstod jag att jag inte hade någon tro på ett övernaturligt väsen eller gud. Inget barn är född med en trosuppfattning, lika lite som något barn är född med en politisk uppfattning, t ex socialist eller libertarian.
Jag har inget problem med att jag själv blev omskuren och vet naturligtvis inget om hur det annars hade varit. I mitt hemland USA var det då praxis att praktiskt tagit alla nyfödda pojkar på sjukhus blev omskurna. Det var lika naturligt som att t ex sätta droppar i nyfödda barns ögon och ifrågasattes inte. Och denna praxis fortsatte tills för inte så länge sedan, men nu är praxisen där i klart avtagande. För egen del var det först för ca fem år sedan som jag började inse hur fel det är att utföra omskärelse på minderåriga pojkar.
Länk till Beyond the Bris, judisk rörelse som är emot omskärelse

1 kommentar:

Lokatt sa...

Jag undrar fortfarande över det egentliga skälet till omskärelse av pojkar. Ja jag vet att det ska handla om ett tecken på förbindelsen mellan Jahve och den judiske mannen (kvinnan då?)men jag undrar varför muslimer gör samma sak? Någon som vet?

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se