21 dec. 2011

The Quest for the Holy Grail

Kanske en missvisande titel, men sökandet efter lösningen på medvetandets gåta är en av mänsklighetens yttersta vetenskapliga utmaningar. I denna korta föreläsning beskriver Antonio Damasio sin syn på var sökandet befinner sig. Två slutsatser från videon:
- Självet är en karta av kroppens inre, skapad av hjärnan, som fungerar som en referens för alla andra kartor som beskriver omvärlden.
- Medvetandet skapas i delar av hjärnan som vi har gemensamt med andra ryggradsdjur, alltså har de också mer eller mindre rudimentära former av medvetande.

5 kommentarer:

Björn Bäckström sa...

Bra, snabb, koncentrerad framställning. Har hans "Self Comes to Mind" (Adlibris SEK 205) och nu kan man sätta ansikte och röst på orden. Tack.

Intressant med skalan av de olika graderna av medvetande bland oss djur. Har länge misstänkt min kusins katt att tänka en hel del.

Thommy M. Malmström sa...

Vi har alltid haft katt(er) här hemma och tyckt oss kunna se medvetande hos dem emellanåt. För snart åtta år sedan skaffade vi en hund (labrador) och ganska snart fick vi se ett mycket högre medvetande än hos katterna. Hunden är ofta som ett litet barn - kanske ett till tre år - i medvetandegrad och kan tydligt vara insmickrande, busig, lydig och framförallt medveten om vad som är rätt och fel. Hon håller till exempel mycket noga reda på vad katterna får göra och skvallrar direkt om de går på köksbänken eller liknande.

Patrik Lindenfors sa...

Thommy,
Hundar är flockdjur och har starkt "inbyggt" intresse av att kommunicera med dig. Katter har inget sådant behov. Människan är inte alltings måttstock vad gäller medvetandet.

Björn Bäckström sa...

Thommy 2011-12-21 10:31

Som barn hade jag både katt och hund. Som du, noterade jag skillnader och kan numera relatera dem till mänskliga paralleller.

Vovven visste vad som var rätt och fel, accepterande mig som en auktoritet. Jämför med Gud och troende; inget ifrågasättande. Svartnos visste också vad som var rätt och fel vad det gällde badrumsvanor etc., men "rebellade" då och då. Han tjallade aldrig när hunden snodde karameller och var aldrig underdånig. Jag gillade hans karaktär. Jag tror han var ateist! Vovven är jag tveksam om! ;-)

Daniel Dunér sa...

Medvetande är inte något som bara kan uppvisas genom komplicerade eller sociala handlingar. Att vara medveten är att subjektivt uppleva.

Katter uppvisar ständigt att de har ett medvetande: de njuter, blir rädda, drömmer och känner igen olika personer.

Samma sak gäller t.ex. fiskar, som vi vet subjektivt upplever både smärta och stress.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se