17 dec. 2011

Religiösa symboler i statens tjänst

Den senaste veckorna har det pågått en nätdebatt efter det att Polistidningen publicerade artikeln: "Donna från Ronna är första poliseleven i slöja". Bakgrunden är att en kvinna som bär slöja har börjat på polishögskolan och att det sedan fem år är tillåtet att bära huvudduk, kippa eller turban ihop med polisuniformen. Debatten har delvis varit otrevlig, med främlingsfientliga inslag. Detta tar Människor och tro upp i ett inslag (02:10-19:25).

Lyssna: Människor och tro

I reportaget ingår en debatt mellan integrationsminister Erik Ullenhag och redaktören för tidsskriften Bright Camilla Grepe (6:35-15:50). Den påvisar på ett utmärk sätt religionsfrihetens paradox.

Grepe: - Slöjan är ett tecken på att bäraren anser att all makt utgår från Gud, vilket strider mot den svenska konstitutionen då alla makt skall utgå ifrån folket.
Ullenhag: - Slöjan säger inte att bäraren förkastar demokrati, man måste få definiera sin tro själv.

Jag sympatiserar med Ullenhags replik, men tror inte han är beredd att ta konsekvenserna av den. I själva verket är det staten som definierar tron och har beslutat att huvudduk, kippa och turban är symboler som kan bäras ihop med polisuniformen. Om staten verkligen lät människor definiera sin tro själva då skulle det inte gå att dra en gräns mellan religiösa övertygelser och andra övertygelser. Alla personliga övertygelser skulle accepteras. Vi skulle då kunna ha poliser som bar AIK-halsduk (i färgerna ljus- och mörkblått då den måste matcha med uniformen).

Idag sanktionerar staten vissa religiösa symboler för att dessa är norm inom vissa kulturer. De som har övertygelser utanför dessa normer kan inte förvänta sig någon acceptans från staten. Detta är inte en sekulär stat, som är neutral i trosfrågor, utan en stat som favoriserar vissa grupper.

7 kommentarer:

Patrik N sa...

Bra inlägg Ulf, du har helt rätt och det här är inte en sekularisering av staten, tvärtom är det bara en favorisering av de traditionellt erkända religionerna. Jag tror inte att Pastafarianen Niko Alm skulle tillåtas bära sitt durkslag på huvudet även om det var mörkblått. Dessutom erbjuder ju ett durkslag faktiskt vissa praktiska fördelar som skydd mot vassa föremål som ibland kastas mot poliser.

Kristian Grönqvist sa...

Att diskussionen ens förekommer i Sverige, säger mer om Sverige än om dresskodes.

Lokatt sa...

Den blivande polisen som kommer att bära slöja i tjänsten berättade i Radio 1 att hon under uppväxten inte bar slöja,inte
var inställd på att göra det och inte kände sig speciellt religiös. Men efter en släktings död i hemlandet började hon studera islam, och kom till insikt om den rätta läran och att hon bör bära slöja (sjal) för att inte hetsa männen med sitt hår "som står för hälften av kvinnans skönhet". Jag undrar så över vilka argumenten för denna övertygelse var (jag hittar ingenstans i Koranen något om slöjan). Någon som vet?

Lokatt sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Patrik N sa...

http://illvet.se/fraga-oss/varfor-gar-muslimska-kvinnor-med-sloja

Anonym sa...

Vad är egentligen ert problem, kära Humanister ??

En enda poliselev i Sverige använder en slöja, som möjligen kan tolkas som en religiös symbol. Vad är då problemet ??

Tänk om fler än en polis eller liknande i Sverige använde till exempel Torshammare, tatuerad in på bara skinnet, rent av ??

Vad skulle ni göra och säga då ??

http://tannhauser3.wordpress.com/2011/12/20/donna-fran-ronna-what-hattie-told-mattie-och-valdigt-konstiga-symboler-och-andra-egendomliga-yttringar/

Det finns mycket i världen att kommentera, men allt är inte bevänt...

Patrik N sa...

"Tänk om fler än en polis eller liknande i Sverige använde till exempel Torshammare, tatuerad in på bara skinnet, rent av ??"

Ja, det är ju just det som man nu öppnat för. Inte för att man nu kan tatuera in Tors hammare på skinnet (det syns ju inte) men däremot att man nu kan bära en gigantisk Tors hammare fullt synlig runt halsen. Eller ett durkslag på skallen om man är pastafarian.

Det är det som är problemet

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se