14 dec. 2011

Skeptikerpodden avsnitt 69: Arabiska skeptiker, Terry Evans och klimatkonspirationer

Julavsnittet och sista avsnittet för i år! 
Skeptikerpodden avsnitt 69 ute nu!
Innehåll bland annat: Arabisk version av Skeptikerpodden, mer om Carina Landins test, Aftonbladets kritiska granskning av Terry Evans. Veckans Konsultation, Veckans Utbrott samt Skrock och Svart Magi. Maria intervjuar Erik Svensson om klimatkonspirationer, och det presenteras en vinnare i tävlingen. 

Terry Evans (Foto: Aftonbladet)
I tidigare avsnitt har Skeptikerpodden diskuterat Carina Landin, det påstådda andemediet, och testet hon gjorde med JREF och Vetenskap och Folkbildning. Det är inte helt glasklart hur det egentligen ligger till med Landins test och huruvida hon ska eller bör göra ett nytt. Martin Rundkvist, ordförande i VoF, har skickat in ett inspelat svar på våra tidigare diskussioner kring detta och John kontrar med vad JREF skriver.

I förra avsnittet utlyste Skeptikerpodden tillsammans med Fri Tanke förlag och Christer Sturmark en tävling med fyra nummer av magasinet SANS och ett exemplar av boken Ond Kemi av Ulf Ellervik i potten. Tävlingen gick ut på att beskriva en pseudovetenskap eller liknande som man tidigare trott på men numera har lämnat bakom sig.
Vinnaren är Charlotte som beskrev sin tid inom scientologin och i den nästa högsta organisationen i USA. Idag är hon skeptiker och medlem i Vetenskap och Folkbildning.

Terry Evans, känd från bland annat tv-programmet Det Okända, turnerar land och rike runt med sitt andemediumskap. I Aftonbladet kunde man häromveckan läsa en kritisk artikel om hans förehavanden.

Signaturen Gesus har startat Facebookgruppen ”Avslöjade Medium” där tanken är att ”samla och kanske få igång lite diskussion om medium som blivit påkomna”.

Nu finns det en ”skeptikerpodd” på arabiska. Bassam Al-Baghdady har en tid haft planer på att göra en liknande podcast men på arabiska. Han har nu skridit till verket och resultat blev Arab Atheist Broadcasting. Det första avsnittet, en videocast, finns nu att beskåda.

Al-Bhagdady meddelar också att han översatt The God Delusion (Richard Dawkins) till arabiska, vilket lett till bland annat att hans blogg blivit hackad, Facebook-konton har stängts ner och hans facebooksida är blockerad i flera länder i mellanöstern.

Skeptikerpodden tar julledigt och dyker upp med nytt avsnitt den 10/1 2012.

Detta var sista programmet för både John Houdi och Anders Hesselbom som båda slutar som programledare respektive panelmedlem och producent i Skeptikerpodden.

Skeptikerpodden lyssnar du gratis på genom att lyssna on-line eller ladda ner MP3-fil på Skeptikerpoddens hemsida eller prenumerera gratis via iTunes.

Inga kommentarer:

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se