11 dec. 2011

Söndagspredikan: Spelifikation

En del av den viktigaste kunskapen vi fått från dataspelsindustrin gäller mänsklig motivation. Hur motiverar man människor att köra ekologiskt? Hur motiverar man barn att läsa sig läsa och räkna - och fortfarande ha kul? Spelindustrin har svaret.Tänk också tanken fullt ut. Man blir intelligentare av att spela spel. Vi spelar mer och mer spel. Den ljusnande framtid är vår.

2 kommentarer:

Daniel W sa...

Ok, det finns en del bra här, men jag ser också en del problem, minst sagt.. Tyvärr är kritik jobbigt. Optimism och den ljusnande framtid är vår lyfts istället upp på agendan, det är t.ex därför folk skiter i klimatet. De som ser problem med det vi människor gör kan vi på förhand betrakta som knäppa, för om man är pessimist måste man ju ha en dold agenda.

På den här bloggen har vi lagt tusentals ord på rationalistisk etik och några få ord på en metod för att omsätta det till moral. Det är minst sagt en felvärdering, för människans svårighet är sällan att förstå det goda. Vår svårighet är att göra det goda.

Zichermann visar att gamifikation kan hjälpa oss. Bra. Men samtidigt är de här ämnen kroniskt svåra, komplexa och kontroversiella vetenskapliga (och metafysiska) ämnen. Zichermanns metod är att förlöjliga sina meningsmotståndare. Hmm. Med tanke på att Zichermann enligt egen utsaga faktiskt är en degenererad gamer (jag har också spelat civ sjukt mycket och jag är degenererad), så tycker jag det är en skum attityd.

Jag föreslår istället Newtons attityd:

I do not know what I may appear to the world, but to myself I seem to have been only a boy playing on the sea-shore, and diverting myself in now and then finding a smoother pebble or a prettier shell than ordinary, whilst the great ocean of truth lay all undiscovered before me.

Kristian Grönqvist sa...

Det har sina sidor. När min dotter fyllde trettio, hade vi ett kalas på Dammhyttan i Värmland. Många av hennes vänner, eftersom hon är bosatt i Stockholm är nollåttor. Kvällen före kalaset ringde ett billass med Stockholmare i trettioårsåldern och sa att det troligen hade blivi en katastrof någonstans i Sverige....
- ???
- Det är mörkt precis överallt...!
- Ni har väl ljus på bilen..?
- Med dem ser man ju ingenting,vi kan nog inte komma ikväll. Det är ju ingen gatubelysning...
- ???... Visste ni inte om att största delen av Sverige är utan gatubelysning?
- Nä... det menar Du inte...

Drygt trettioåriga nollåttor. När jag berättar detta tror folk inte jag talar sant.

Eventuellt kan gamifieringen ha några nackdelar, kanske även urbaniseringen.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se