27 dec. 2011

Statlig eller högre makt?

Sverige har en finansminister som är kristen. Detta är föga kontroversiellt. Men det förvånar att han är så lättsinnigt låter sig intervjuas om det. Anders Borg är en person som kommunicerar medvetet och när han berättar om sin tro i två intervjuer inom tre dagar är det planerat och har ett syfte.

Kyrkans Tidnings intervju säger han:
För Anders Borg är de kristna värderingarna viktiga både i politiken och i livet i övrigt– Den kristna tron är viktig för att jag ska kunna känna en trygghet i tillvaron, att jag i grund och botten känner att det finns en mening i tillvaron. Att det finns en mening med mitt eget liv, och med mina nära och käras liv, att kunna hoppas att mina barn ska få en bra tillvaro.För Anders Borg handlar kristen tro ytterst om att det finns en Gud som säger att det är skillnad mellan rätt och fel.– Det kan inte i grunden vara så att vi inte kan säga vad som är skillnaden mellan rätt och fel. Till exempel är fel när människor förtrycks och trampas på.
Detta är välavvägda ord av finansministern. I DN uttrycker han sig med liknande formuleringar:
Det var också här som en avgörande tankeprocess, som han inledde när han blev förälder, landade:Från att ha varit uttalad ateist definierar sig Anders Borg i dag som troende kristen:– Jag kom helt enkelt fram till att det måste finns någonting i tillvaron som skiljer gott och ont åt, att det måste finnas ett sammanhang i livet som är tryggt och som ger tröst när det är svårt och tungt.
Anders Borg var ateist, har genomgått en flerårig tankeprocess och landat i att han är kristen. Varför detta beslut? Jo, han vill ha trygghet, svar på frågan om meningen med livet och kunde tidigare inte skilja rätt från fel.

Anders Borg försöker få det att låta som ett genomtänkt beslut, men han lämnar inga indikationer på att så är fallet. Vilka andra religioner och livsåskådningar har Borg studerat? Vilka filosofiska verk läste Borg innan han fattade beslut om att berätta om sin tro? Det finns många läror som ger det Borg sökte. Varför landade han i kristendom? En rimlig tolkning är att Borgs ateism var ogenomtänkt och han istället vände tillbaka till kulturkristendomen utan större reflektion. Borgs budskap är genomtänkt, men grund för hans resonemang verkar saknas.

Det är helt okej att vår finansminister är kristen och även att han berättar om det. Det är också okej att han låter sina kristna värderingar påverka hans politiska värderingar. Dock ställer jag mig som väljare frågan: Vilka kristna värderingar följer finansministern? Och som väljer hoppas jag hans finanspolitiska beslut är mer genomtänkta än hans livsåskådningsbeslut.

Natalia Kazmierska spekulerar ytterligare i orsakerna till Borgs tro. I sin krönika i Aftonbladet kultur beskrivs Borg som exorcisten som skall driva ondskan ur kapitalismen:
... det intressanta nu är att drog- och sexliberala frihetsvurmare plötsligt har börjat prata om moral.
Förutom skattesänkningarna har det ju varit Anders Borgs bidrag till svensk politik: stränga moraliserande fördömanden av allt från bankbonusar och skatteplanerare till skrupelfria riskkapitalister och slösaktiga greker. I stället för att stoppa dem med världsliga lagar har han likt en sträng bypräst höjt ett krokigt finger och pekat ut syndare.
För om det inte är själva ideologin det är fel på, hur annars förklara girigheten? Carema-skandalen, Nordea-lägenheten, EMU-kraschen, finanskrisen?
Bibeln ger ett praktiskt svar: omoralen. Det är alltså inte det ekonomiska systemet, lånebubblan och privatiseringarna som är åt helvete – utan kättarna. Bankdirektörer som faller för frestelser. Förtappade finansmän. ”Jag kom helt enkelt fram till att det måste finnas något i tillvaron som skiljer gott och ont åt”, som Anders Borg sa."
Kazemierska gör en kul spekulation och kanske ligger det något i den. Anders Borg vill inte att staten skall reglera marknaden ytterligare, men tror att högre makter kan göra det.

8 kommentarer:

Björn Bäckström sa...

Anders Borg vill att turbulensen i KD ska leda till att dess väljare går till det andra religiösa alternativet - moderaterna. Därav utspelen. Dessutom spekuleras det i att Borg kanske kommer att efterträda Reinfeldt; mumma då med moderaterna för troende.

För övrigt kan Borg - som sagt - inte ha varit en genomtänkt ateist. För en sådan att bli kristen krävs senilitet, Anthony Flew, typ.

Det är däremot inte "okey", fastän lagligt, att vara bekännande kristen och inneha offentlig tjänst. Även vid "cherrypicking" i läran för att göra den rumsren kommer en religiös övertygelse att kompromettera tänkandet i riktning mot vidskepelse. Finanskriserna visar att det finns tillräckligt irrationalitet redan.

Därför i själva yrkesutövandet resulterar Borgs övertygelser i misstag som Kazmierskas sarkasmer belyser. Borg borde avgå.

Ostronmannen sa...

Hm. Skrämmande faktiskt. Först Hägglunds gilla läget insändare. Vidrig för övrigt. Nu detta.
De sitter där de två och snackar ihop sig med Björklund.. Hu. Snart kommer det nya riktlinjer. Kristendom ska prägla förskolan tex. Skolavslutningar i kyrkan blir tvång. Mer kristendom i skolan.. Hm.. Jag börjar bli orolig.

Lokatt sa...

Nedstämmande. Vi leds alltså av en högt uppsatt person som är vidskeplig, tror på heliga andar, änglar med vingar och en snäll farbror som bor uppe bland molnen. Nej det är inte alls okej.

Lokatt sa...

Jag har länge tänkt att det vore önskvärt att de folkvalde deklararerar sin hållning angående religiositet så att man vet vilken tomte man höll på att välja. Att först "vara ateist" och sedan bli troende på magiska och ockulta företeelser är ju förfärande.

Ostronmannen sa...

Det säger en del om personen om han är troende. Dock så måste man ju vara lite närmare honom för att se om det påverkar honom.

Vi får vara på vakt för uttalanden från dessa troende pojkar i alliansen. Risken är bakslag i en sekulär stat. Tex kyrkans skatteförmåner. Osv.
Ju mer man tänker på det desto mer orolig blir man. Vad händer i det långa loppet?
Vänster har ju inte direkt investerat i intellektuell framtoning.

Kristian Grönqvist sa...

Personligen tror jag han är pragmatisk. Om den religiösa bilden kan få honom lite mindre radikalmoderat, helt OK för mig. Fri kapitalism tror jag inte så där fördärvat på. Så hög uppfattning har jag inte om människor. Jag säger bara Röda Korset...

Gunnar Lundh sa...

Göran Persson skall bli präst.

Uppochner är världen.

Lokatt sa...

Är det verkligen sant? Att Göran Persson ska bli präst? Men vad är det för fel på de här människorna! Jag är chockad.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se