23 dec. 2011

Svar till Hägglund

Jag och Christer Sturmark svarar idag i AftonbladetGöran Hägglunds bisarra artikel om att skolan inte ska vara opartisk. Vårt svar publiceras bara i nätupplagan.

Skolan ska vara opartisk – förstås!
Göran Hägglund har nu fullkomligt släppt alla spärrar. I ett debattinlägg som måste slå alla rekord vad gäller att partiskt värna särintressen utropar han att ”De kritiska röster som höjs brukar snusförnuftigt betona att skolans undervisning ska vara objektiv.”

Även om tanken på en uttalat partisk skola känns hämtad från det gamla Östtyskland så är det förstås kristendomen Hägglund vill ge livsåskådningsmonopolet. Varför? Hägglund skriver ”Det är […] i mötet med den enskilda personens övertygelse och passion som vi övar oss i ödmjukhet och lyssnande. Det är i relation till, och i mötet med andra som vi bättre förstår oss själva.”

Så eftersom det är bra att möta människor med andra livsåskådningar ska vi ge monopolställning till majoritetsreligionen? Inte nog med att själva idén med livsåskådningsmonopol och religionstvång är motbjudande, resonemanget hänger inte ihop. Om det är bra att möta det främmande borde vi väl istället göra deltagandet i voodoo-ritualer obligatoriska i skolan? Där kan vi verkligen tala om ett ”möte med det främmande”.

Nej, självklart ska skolan vara opartisk. I Humanisternas Sverige skulle stort utrymme ges till att presentera livsåskådningar i skolan, men kristendomen hade inte getts någon särställning. Göran Hägglund kanske inte vet det, men vi har religionsfrihet här i landet och det måste synas i både läroplan och praktik.

Verkliga möten med både den egna och andras livsåskådningar under livsåskådningskunskapen, men en gemensam fest – för alla – när man ska fira skolslut. Hur kan detta inte vara självklart?

Patrik Lindenfors – forskare i evolutionsbiologi
Christer Sturmark – ordförande för Humanisterna

3 kommentarer:

Björn Bäckström sa...

Person -och generalangrepp: Hägglunds uttalanden tyder på bristande huvvetänk! Skulle inte ens som religiös rösta på honom trots att han är öppet vidskeplig. Skulle kräva mer finess i galenskaperna.

Patrik N sa...

Bra!

Ostronmannen sa...

Läser debatten på Aftonbladet och de efterföljande kommentarerna.
Tyvärr tas allt snabbt över av Sd folk. hela tiden. De ser direkt att här har vi en vän i Göran H och så använder de debatten till sin främlingsfientlighet. Mycket skrämmande faktiskt.
Läs gärna.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se