15 dec. 2011

Värderingar?

Jacob Rudolfsson, samordnare för Svenska Evangeliska Alliansen, försöker i en debattartikel i SvD att skifta fokus i debatten om julfirandet i skolan till att handla om värderingar.
Den principiella frågan för kritikerna i debatten kring Luciafirandet och skolavslutningar i kyrkolokaler är att eleverna inte ska bli ensidigt påverkade av olika trosriktningar eller livsåskådningar. Bättre då att det är kyrkan som bjuder in skolan, som kan tacka ja ifall man anser att eleverna ska få uppleva en svensk kulturtradition. Liknande inbjudningar kan också komma från andra sammanhang. På så sätt behöver skolan inte ta ställning i livsåskådningsfrågor.

Däremot måste inkonsekvensen kring den ensidiga påverkansdebatten belysas. När heliga kor i form av genusvetenskap, normkritik eller RFSU:s monopolställning på skolans sexualundervisning kritiseras, är det som att svära i kyrkan. När dessa ideologiska tabun bryts väntar sällan den politiska inkvisitionen med att rycka ut till försvar. Varför inte pluralism och mångfald inom dessa livsåskådningar? Eller har det blivit viktigare med en könsneutral Lucia än att faktiskt fira Lucia?
Intressant drag. Jag kan till viss del hålla med. Låt oss dra fram de religiösa värderingarna i alla sina mutationer i ljuset och visa vad de faktiskt innebär. Vad säger egentligen religioner om jämställdhet? (Paulus och hans förfalskare har en del självmotsägande åsikter - islams läror behöver verkligen belysas). Vad säger religioner egentligen om sexualundervisning? (En del verkar inte gilla preventivmedel - även när de skyddar mot sjukdomar. Andra gillar inte homosexualitet - trots att de säger sig stå för kärlek.) Det här är viktiga saker som ska diskuteras inom ramen för livsåskådningskunskapen. Och det är under tonåren man brukar brinna för att diskutera den här typen av frågor.

Men inte när man har fest och helgdag. Faktiskt. Vad sak har sin tid. Låt oss få fira ifred. Jämföra partiprogram och instruktionsböcker passar bättre i undervisningen.

13 kommentarer:

Björn Bäckström sa...

Anlägger en evolutionistisk genväg till bedömningen av Rudolfssons artikel: Enligt fotot har han både hög och bred panna. Måste skriva vettigt! Hans samröre med Gud måste vara ett misstag! Föräldrarnas synder? ;-)

Både han och PL har vettiga synpunkter. Förresten; var i kursplanen diskuteras just dessa frågor? Svärs det i "kyrkan" på lektionerna?

Lennart W sa...

BBM: Det är inte evolution du talar om, utan om frenologi - sedan länge bedömd som en pseudovetenskap.

JemyM sa...

Vad skiljer Rudolfsson från det samhälle som är runt omkring honom? Hur identifierar han sin rörelse jämförd med omgivningen?

Att kalla "genusvetenskap", "normkritik" eller "RFSU:s monopolställning på skolans sexualundervisning" för heliga kor är det som skär Rudolfssons grupp från samhället omkring honom. Det är den faktor han själv lyfter fram i frågan vad som gör honom speciell.

Daniel W sa...

Det görs mycket modern forskning som visar hur skallformen och andra yttre fysiska attribut korrelerar med diverse psykologiska egenskaper. Att jag själv är smart ser jag i spegeln.

Björn Bäckström sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Björn Bäckström sa...

Daniel W 2011-12-15 09:38

Roligt att du håller med om metoden. Vill du ha ett expertutlåtande om dig själv - lägg då till ett foto på profilvyen. Gratis om du vågar!

Lennart W sa...

Du får gärna göra det på mig om du bara skriver under med "BBM, Humanisterna".

Kristian Grönqvist sa...

Daniel och BBM.

Ny är forskningen inte, precis som Lennart säger. Kretschmers fysionomier, frenologin, Jan Myrdahls föräldrar, Svenska Rasbiologiska Institutet etc, har på riktigt försökt sammankoppla kroppens fysiska företräden med både intellektuella och mindre intellektuella egenskaper. Men det skulle vara intressant att höra ifall man försöker uppfinna hjulet igen...?

Björn Bäckström sa...

Lennart W 2011-12-15 10:22

Vi blir nog snart modererade...

Din profilbild är visserligen lite dimmig men röjer annars ett intellekt värdigt dina få icke trollande kommentarer. Om du nu inte snickrat i photoshoppen förståss...

Detta utlåtande INTE förankrat hos Humanisterna!

Hur är det med alternativ till RFSU i kursplanen?

Daniel W sa...

Kristian G,
Jag läser physorg.com dagligen. Jag har en viss koll.

Björn Bäckström sa...

Kristian G 2011-12-15 10:37

Utseende och "bodylanguage" använder vi automatiskt t.ex. vid nya bekantskaper. Säkert evolutionärt, men därmed inte felfritt. Vi är omedvetna om mekanismen men det som flyter upp i medvetandet är i regel träffsäkert.

Men fruktansvärda misstag kan begås om man "skjuter först och frågar sen"...

Ej hemma på modern forskning i ämnet.

Kristian Grönqvist sa...

Daniel W

Ber om ursäkt, men det framgår verkligen inte av Dina kommentarer och brist på svar på enkel svenska.

Daniel W sa...

Kristian G,
Jag gav dig inget svar? Konstigt.

Nu när jag inte bryr mig om det kan du ju göra som humanister brukar. Du kan påstå att jag inte vet vad jag talar om och så går vi vidare med samma procedur i nästa ämne.

Forskning om biologi och psykologi kan faktiskt vara mycket problematisk, vilket du korrekt konstaterar.

Därför tar jag inte den diskussionen med folk som jag vet älskar en sinnesjuk ideologi.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se