13 dec. 2011

Varför inte hålla sig till sanningen om julen?

Idag har jag och Christer Sturmark en debattartikel i Sydsvenskan som tyvärr fått den alltför tillspetsade rubriken "Sluta ljuga om julen". Den riktiga rubriken ser ni här ovanför. Artikeln var tänkt som lite fredlig upplysning - inte ännu en brandfackla - men nu blir det tvärtom. Jaja, vi är ju inte direkt de första att drabbas av överentusiastiska rubriksättare...

I vilket fall så är poängen med artikeln att jul och Lucia är högtider som angår alla människor, inte bara kristna, och att det därför är ganska magstarkt att stoppa allt julfirande i skolorna för att en del konfessionella inslag är olämpliga. Så länge man håller sig till sanningen om julen, att den är en mosaik av hopplockade inslag, de flesta inte alls kristna, så är jul och Lucia i skolan därför inga som helst problem. Sanningen spelar roll.

Hoppas ni har en bra Luciadag. Snart kommer ljuset åter.

11 kommentarer:

Gunnar Lindholm sa...

Bra skrivet.

Tråkigt med rubriksättningen.

Björn Bäckström sa...

Tja. Vad ska man säga? Artikeln är kanske till båtnad för föräldrarna som lämnade skolan när fortfarande Gud kom till världen på juldagen och också för föräldrar med annan tro än den kristna.

Barnen har säkert redan Humanisternas historieskrivning och läser ändå inte Sydsvenskan.

Christer S & Patrik L skriver:

"Vissa föräldrar som är ateister finner det kristna budskapet oetiskt och menar därför att det är opassande med konfessionella inslag i skolan. Måste därför alla barn avstå ifrån att fira jul och lucia i skolan?"

Det tycker de inte, med hänvisning till mosaiken i ursprunget.

Då travesterar vi frågan och applicerar på skolavslutningar:

"Måste därför alla barn avstå ifrån att fira skolavslutningen i kyrkan?"

Här tycker som bekant Humanisterna - ja!

Varför? Kan man inte hävda att kristendomen är ett mischmasch av olika livsåskådningar som återfås i alla möjliga religioner och för den delen också i hedniska uppfattningar?
Sjunga den blomstertid nu kommer i kyrkan på samma sätt som Staffan stalledräng och Stilla natt i skolan?

Artikeln ett skott i egna foten?

Ostronmannen sa...

Bbm.. Hm. Ja, alla barn måste avstå att fira avslutning i kyrkan under skoltid. Varför skulle vi tillåta skolan att exkludera elever?
De är inte svårare än så.

Favoritargumnetet att det är så stämningsfullt i kyrkan håller jag inte med om. En kyrka kan vara deprimerande med sin stelhet, tystnaden, ångesten, döden som hänger där framme, gravar, bilder på feta änglar som blåser i trumpeter om domedagen. Nej, fy fan.
Släck ner i en lokal. Tänd lite levande ljus, spela musik. Ett vackert tal av rektor . Hm, det sista lär ju inte lyckas i alla fall. Men resten fungerar bra

Daniel W sa...

Det går att skapa ett liknande drev om vad som helst, all kultur, alla traditioner och alla begrepp förändras. Den som försvarar t.ex en viss definition av ett språkligt begrepp kan vi utan problem kalla lögnare. Om vi har lust att vara knäppa alltså, vilket vi vanligen har stor lust till.

Kristian Grönqvist sa...

Jag tycker den här typen av vartilar skall upp i alla fall regelbundet. Alltid händer det väl något.
Det är ingen konst att inte ta ställning.

Lennart W sa...

Och där kom Humanisternas årliga julevangelium. Fint med traditioner.
:-)

Det är väl bra om alla kan fira jul och Lucia på sitt sätt, och varför inte med hänvisning till att de ändå har andra rötter än bara kristna (som om det vore så hemskt?). Det som är lite svårbegripligt är vad det som gör byggnader så magiska för Humanisterna. Är man inte religiös, så är ju en kyrka bara ett hus, men ofta med en otroligt mycket bättre akustik än vanligare hus med lägre i tak. Och varför envisas just Humanisterna med denna datummagi runt den 25 dec? Humanisterna agerar ju som om de faktiskt ändå tror att de religiösa symbolerna har en magisk kraft. En farlig kraft?

Julen är för alla. Lucia är för alla. Och Kyrkan är för alla..

3 dagar kvar till ett annat magiskt datum.

Patrik N sa...

Skolan ska vara icke-konfessionell, därför kan ni inte tvinga skolbarnen till er kyrka för att några gånger om året utöva er religion tillsammans med dem. Era byggnader är ofarliga, ingen är rädd för dem.

Patrik N sa...

..."Kyrkan är för alla". Tror du själv på det Lennart?

Patrik Lindenfors sa...

BBM,
Det är klart man ska ha lite olika inslag när man firar. Staffan stalledräng är ju fin. Det är bara de konfessionella inslagen som ska bort. Kyrkobesök och prästprat.

Patrik Lindenfors sa...

Jag hoppas att Lennart på det magiska datumet kommer ut som den Humanist han är och slutar avsiktligt missförstå allt vi skriver. En from julönskan.

Jag tycker det skulle alldeles fantastiskt om alla fick tillgång till Sveriges kyrkor. Vi har alla betalat för dem, så jag begriper inte varför bara Svenska kyrkan ska få ha tillgång till dem.

Ulf Gustafsson sa...

Biskop Jackelén har svarat på artikeln: "Julfirandet tillhör alla"

Hon skriver bl.a.
"Den forskning som Lindenfors och Sturmark citerar är inte ny – det intressanta är vilka slutsatser vi drar av den."

Hennes slutsats är dock inte att tala sanning, utan att fortsätta lossas som om Jesus föddes i december:
"Det är precis det som ängeln i julnatten sa: ”Var inte rädda. Jag bär bud till er om en stor glädje, en glädje för hela folket.”

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se