17 dec. 2011

"Vi hindrar ingen från att tro och ni hindrar inte oss från att tänka"

Fundamentalister från sekten Humanisterna protesterade utanför en skola. Protestanterna var aggressiva och polis kallades in för att skolavslutningen skulle kunna genomföras. Humanisterna var upprörda eftersom avslutningen innehöll ett julspel enligt kristen tradition. Rektorn på skolan kommenterade incidenten: "Vi hindrar ingen från att tänka och ni hindrar inte oss från att tro".

- Nej, detta är självklart inte en sann saga.

I verkligheten är det fundamentalistiska katoliker som protesterar utanför en teater i Paris som spelar föreställningen "Gólgata picnic". En pjäs där några kompisar har picnic på Golgata och driver med Jesus. Citatet i inläggets titel är sagt av pjäsens regissör.
Radioprogrammet Människor och tro har gjort ett reportage om detta.
Lyssna: Katolska protester mot teaterpjäs

Presentation av pjäsen på spanska:

6 kommentarer:

Camilla Grepe sa...

Lyssnar ni på programmet från början så kan ni höra mig debattera beslöjade poliser med Erik Ullenhag.

Mike Mikaelson sa...

1/ Analogin stämmer inte. Det vore istället att kristna/katoliker gör en föreställning där Nietzche, Hedenius, Dawkins eller någon du har en verklig kärlek till (far, mor, barn) hånas. Vad skulle du göra då?

2/ De använder deras yttrandefrihet. Vill du förbjuda troende människor att göra det?

Patrik N sa...

1/ Då skulle man ju flippa ur totalt... typ, inte.

2/ Yttrandefriheten innebär inte att man har rätt att störa teateruppsättningar som man inte sympatiserar med.

Ulf Gustafsson sa...

Mike Mikaelson,

1) Analogin avsåg inte att några kände sig hånade, utan om vilka medel man använder för att påverka och något som man ogillar. (Den var nog otydlig.)

När Humanisterna påpekar att konfessionella inslag inte skall finnas i vår allmänna skola, då tillskrivs vi ibland åsikten att vilja förbjuda konfessionella inslag överhuvudtaget och kallas t.ex. fundamentalister.

2) Jag vill inte förbjuda dessa katoliker att protestera, att använda sin yttrandefrihet. Men de som protesterar vill begränsa yttrandefriheten för dem som sätter upp pjäsen.

Erik M sa...

Mike Mikaelson,

1/ Analogin stämmer inte. Det vore istället att kristna/katoliker gör en föreställning där Nietzche, Hedenius, Dawkins eller någon du har en verklig kärlek till (far, mor, barn) hånas. Vad skulle du göra då?

Kanske skriva en sur insändare där jag förklarade vad som var fel i satiren. Eller skratta åt den om den var träffande eller genuint rolig. Men troligen ingenting. Våra vänner Jesus och Mo förklarar det hela bäst här .2/ De använder deras yttrandefrihet. Vill du förbjuda troende människor att göra det?

De som protesterar har absolut rätt att göra det. Vem har sagt något annat? Faktum är att om något så kommer förmodligen dessa protester bidra till Streisandeffekten och leda till mer uppmärksamhet för pjäsen. Däremot är det inte OK att mordhota producenterna eller kasta saker på ägg och olja. Men det antar jag att du aldrig hävdade, eller hur?


Och tänkte ni på hur ofta han påpekade att "man minsann inte skulle våga göra sådant mot islam eller judendomen". Ett härligt exempel på så kallat "fatwaavund".

Björn Bäckström sa...

2011-12-17 2011-12-17 23:37

".../"man minsann inte skulle våga göra sådant mot islam eller judendomen.../"

Om man nu ska vara riktigt ärlig så är en viss "fatwaavund" berättigad i Sverige. Kristendomen "känner vi alla" och vågar/vet att kritisera. Islam speciellt - man behöver bara gå till September 11 - är i nutida verklighet ett reellt hot till liv och lem.

Tyvärr har på senare år en (berättigad) insikt om utbredd främlingsfientlighet lagt sordin på islam kritiken. Humanisterna är inte enda syndare. Vad det gäller kritik av judendomen är den "omöjlig" efter 1945.

Sticker ut hakan men rätt ska vara rätt.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se