20 dec. 2011

What vooood yoooo sing?

En grupp intet ont anande och helt oförberedda elever från Lund lurades i samband med ett evenemang att sjunga religiösa sånger varvid man vid ett tillfälle under sången till och med lovsjöng och tillbad en viss gud. Eleverna tror inte på den påstådde gudens existens, de är helt enkelt starka ateister i förhållande till guden, och känner sig nu förda bakom ljuset av både arrangörerna till det evenemang man besökte och av skolledningen som inte gjorde tillräckligt bra research innan evenemanget.

"– Hela lärarkollegiet borde ha kollat upp vad detta var för grupp. Ytterst ansvarig är naturligtvis rektor Ingegerd Sjölin, säger eleven som menar att skolledningens beteende är nonchalant.
– Att man inte ber om ursäkt är det som upprör mig mest. Man tar det med en axelryckning, säger eleven."

Själv tycker jag förstås att det är upprörande att elever tvingas sjunga religiösa sånger på det här sättet. Varför ska intet ont anande elever dessutom under en av sångerna tvingas tillbe en gud de inte tror på, en gud som de är ateister i förhållande till? Nej, det här känner jag går över alla gränser. Fast det är klart, det blir ju minst sagt lite roligt när man får veta att det var kristna präststuderande elever från pastoralinstitutet i Lund som under en temavecka om religionsdialog fick sjunga sånger där de tillbad voodoogudinnan "Bondyé".

"Man sjöng om att Bondyé, (efter franskans "le bon Dieu" som betyder "den gode guden"), har "skickat solen" och att man efter det skulle "plantera bönor".
Men efter att flera elever läst på om Bondyé fick de veta att det är den högste guden i voodoo-religionen, en gud bland flera, och en afrikansk gud som fått ett franskt namn."

Usch och fy. Klart man blir upprörd om man tvingas att lovsjunga gudar och i sången dessutom tillbe gudar som man inte tror på, så ska det väl ändå inte vara? Vågar man hoppas på att präststudenterna kommer ihåg det när några av dem efter avslutad prästutbildning sätter sig ner för att arrangera skolavslutningar i sina kyrkor? Fast det är ju en helt annan sak. I präststudenternas kyrkor, där den enda rätta religionen utövas, där tillber man ju faktiskt den rätta guden, du vet, han som faktiskt finns på riktigt. Inte som de många andra gudar som är helt påhittade. Som voodoogudinnan Bondyé till exempel.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Men det är ju skiiiiiiilnad! Gud är ju den rätta guden som man (får) måste påtvinga människor - alla andra gudar är ju fel gud, för dom finns ju inte!

Janne A sa...

Touché !!

Patrik N sa...

mrarboc,

Den kommentaren snor jag och gör en slutkläm av! :-)

Erik M sa...

Det är lite av en definitionsfråga om Voodoo är monoteistiskt eller ej. Bondyé är den högste guden och under honom finns lägre andar, "loas", som har tät kontakt med människorna.

Man kan visserligen kalla loas som Baron Samedi eller Ezili Dantor för gudar, men voodooanhängare som ser sig själva som kristna skulle säga att de är mer som änglar eller helgon (Ezili Dantor symboliseras till exempel som ikonen Den Svarta Madonnan från Częstochowa och Papa Legba som Petrus).

Frågan prästerna bör ställa sig är väll vad för entitet det var de tänkte på när de sjöng hyllningar till Bondyé.

Jag är inte säker på exakt vad jag ville säga, men voodoo tycker jag är en extremt intressant religion.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se