10 jan. 2012

Alla kan göra fel

6 kommentarer:

Björn Bäckström sa...

Do we really get a second chance?

More fun. Verification gave "amend"

Björn Bäckström sa...

Finns det exempel där utvecklingen av någon art har gått mot större "primitivitet"? Fossila tidsbestämda exempel?

Patrik Lindenfors sa...

BBM,
Det är väldigt vanligt med förluster av egenskaper som inte längre används. Du kan läsa mer här: http://www.sciencedaily.com/releases/2009/09/090908103904.htm Ett populärt exempel är ögon hos grottlevande organismer. Men mitt favoritexempel är hjärnan hos sjöpungar. I larvstadiet har dessa en rudimentär "hjärna" som de använder när de simmar omkring för att hitta en lämplig plats att sätta sig fast på. Men när de väl hittat en plats behövs inte "hjärnan" längre, så då tillbakabildas den och energin går till andra kroppsdelar. http://www.fastcompany.com/magazine/24/cdu.html

Man ska vara försiktig att prata om primitiv och avancerad inom biologin. Att använda energin i "hjärnan" till något annat är mer avancerat. Om man är sjöpung.

Björn Bäckström sa...

Patrik L 2012-01-11 08:07
Det är alltså användandet som sånt - inte ändamålet med användningen - som gör om ett organ behålls eller inte. Synd; evolutionen borde ha sett till den objektiva allmänmänskliga nyttan
;-)

Eftersom vi nu inte kan backa homo sapiens för nystart så kan vi inte befria oss från hjärnan som sjöpungen utan måste fortsätta att använda den. Jag tror det var Carl Sagan som spekulerade i att anledningen till att aliens inte har besökt oss trots alla myriader av världar är att alla civilisationer är självförstörande. När legitim vetenskap t.ex. har åstadkommit ett obotligt virus i forskningssyfte kommer mänskligheten att förgöras därför att psykopater alltid finns. Det är bara en tidsfråga tills vi alla försvinner. Kanske är en civilisations överlevnad av sin egen högteknologi, sällsynt och med miljarders ljusårs avstånd emellan.

För att bli en överlevnadskandidat måste vår värld till att börja med utrota all vidskepelse som religioner och annan hokuspokus. Just vidskepelse garanterar annars apocalysen; den är ju för övrigt emotsedd av diverse religioner.

Detta var morgonens epistel ursäktad av inlägget med bilden av människoblivandet! Ha en bra dag!

Kristian Grönqvist sa...

BBM

Säg inte det, säg inte det... kanske kan man reboota hjärnan i framtiden...
Radera allt och börja från scratch. I första hand kanske med brottslingar, sedan med "fel" religioner och sedan för att likrikta alla, lite som i nordkorea.

Nils sa...

Sjöpungens ändamål med användningen är väl att överleva i sin nisch av tillvaron.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se