21 jan. 2012

Bibeln står över demokratin

Den svenske journalisten Jacob Rudolfsson, tillika samordnare för Svenska Evangeliska Alliansen, skriver på "Samvetsbloggen" om varför "dagens västerländska journalistkår" gör ett så dåligt arbete. Rudolfssons eget svar är förstås att den kristne guden inte är tillräckligt närvarande under journalistutbildningen. Men nu var det egentligen inte det som fångade mitt intresse i Rudolfssons artikel utan det var följande passage:

"Lika självklart som att påven är katolik, är det knappast någon nyhet att han tror på Bibelns definition av äktenskapet som mellan en man och en kvinna (Civilutskottets betänkande 2008/09:CU19 väger rätt så lätt i sammanhanget)".

...hörde ni? "Civilutskottets betänkande [...] väger rätt så lätt i sammanhanget". Yttrat av en journalist, en av de som ska utgöra det yttersta skyddet för demokratin och den fria opinionsbildningen i vårt demokratiska Sverige. Bibeln står över våra demokratiska processer. De "väger rätt så lätt i sammanhanget". När påven ur Bibeln uttolkat vad ett äktenskap är så kan ni knyckla ihop vår svenska lagstiftning och våra processer för ett demokratiskt beslutsfattande, här i form av Civilutskottets betänkande om könsneutrala äktenskap. Det tycks vara mer eller mindre irrelevant.

Om någon gått i tvivelsmål kring frågan om religion är politik eller inte så hoppas jag att ni fått ytterligare en pusselbit med er på vägen. Religion är politik och ideologi. Och ska behandlas därefter.

3 kommentarer:

AV sa...

De kristna borde vara lite försiktiga med att hänvisa till bibeln som rättesnöre för hur äktenskap ska vara (och allt annat med). Man kan undra om de ens läst boken själva.

Lite om bibliska äktenskap:
http://www.youtube.com/watch?v=OFkeKKszXTw

Erik M sa...

Nu har detta inlägg i sin tur kommenterats på Samvetsbloggen.

Patrik Lindenfors sa...

Patrik N,
Har de inte rätt?

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se