14 jan. 2012

Buddhistskämt?

Vi har aldrig haft ett skämt om Buddhism här på bloggen. Det finns de som menar att det beror på rädsla för militanta buddhister. Vem vet? Nu kanske vi blir ickevåldade ihjäl?

10 kommentarer:

Kristian Grönqvist sa...

Kanske beroende på att Buddismen egentligen inte är en religion?

Erik M sa...

Kristian,

Det beror på vad man menar med religion. De flesta varianter av Buddismen är likgiltig när det kommer till existensen av gudar, men frågan är om teism är det enda kravet för att räknas som en religion.

Patrik N sa...

Om Buddhismen är en religion eller inte är enbart beroende av hur man definierar ordet.

Svante sa...

Det finns iofs buddister som använder våld. Just den här bilden tror jag ändå inte är något problem.
Angående det där med religion eller inte, så visserligen har ju buddismen inga specifika gudar vad jag förstått. Men jag har hört att rent praktiskt finns det stora skillnader mellan folklig buddism i ostasien och västerlänningar som konverterat. Jag känner till en buddist i Sverige som är född i Europa och som betraktar sig som ateist, men som definitivt tror på själavandring och astrologi m.m.. Buddha verkar ofta ses som någon slags gudomlig gestalt som man ber till. Räknar inte buddismen (eller åtminstone buddister) med att det finns alla möjliga livsformer från växter, djur, människor, andar, halvgudar och gudar m.m. i en gråskala vars själar snurrar runt i återfödelsens kretslopp? Om man med religion menar att tro på en separat själ så är väl buddismen definitivt en religion? Som Erik M säger, frågan är om teism är enda kravet för att räknas som religion.

Kristian Grönqvist sa...

Erik

Håller helt med Du. Men jag borde kanske ha tillagt att i min bok föreskriver en religion en gud, given moral, givna lagar. Buddismen är i min bok en livsåskådning, ett sätt att betrakta livet på, som inte behöver vara rättare än andras. Dessutom en slags lite föråldrad rekommenderad empiri, kanske i klass med bondepraktikan, eller gammalkinesisk filosofi.
Lite sådär charmigt lavendeldoftande som farmor. Eller tempelblomma...

Kristian Grönqvist sa...

Svante

Det där med kretslopp är inte så tokigt egentligen. Du dör, förvandlas till mylla som blir en växt som blir mat eller hus, en båt eller i värsta fall dasspapper som blir plankton som blir en fisk som ätes av en människa osv osv.
Buddismen kan handla om så mycket, men mest om vad Du själv gör den till. En del gör tänkandet till det väsentligaste med sitt liv, andra struntar i det, bägge är lika bra. Rätt sympatiskt om man ser till många andra livsåskådningar.

Björn Bäckström sa...

Buddismen tror på reinkarnation, recycling men inte av det som går att ta på, inte remix (!) av atomerna utan av det, skilt från materien, ickeexisterande jaget.

Samma feltänk, samma sorts hokuspokus som det kristna dravlet.

Men huvvet på bilden kunde onekligen bli en snygg Vilksbomb om en stubin ritades till.

Kristian Grönqvist sa...

Så är det med Anders braskar, julen slaskar också...eller rönnbären och mängden snö... Det är en massa råd och anvisningar, som man iofs trodde var visdomar eller empiri förr

Buddha var egentligen vad jag förstår en vanlig människa visserligen lite häftigt född, men han har ju antagit lite dimensioner med historien, visserligen inte så fort som Kim Yong Il. Buddha gjorde nog inte 18 hole-in-ones på sin första golfrunda. Vi har en tendens att göra stora idolbilder. I Sveg har vi en träbjörn stor som ett trevåningshus.

Svante sa...

Kristian G

Det där med att en varelses atomer ingår i det allmänna kretsloppet och kan komma att ingå i mylla, andra varelser eller någonting annat är en fascinerande tanke, och det är så det är, inget övernaturligt med det. Men buddhismen menar ju någonting annat, som BBM skriver, att ett ickemateriellt existerande jag övergår i sin helhet till en ny varelse. Det är en annan sak att en del av mina atomer i framtiden kanske ingår i en bläckfisk, men det innebär inte att jag har återfötts som bläckfisk.

Niklas sa...

Buddhistisk tro/teori är mycket diversifierad om man läser in sig i ämnet. Den som till äventyrs gör det inser det befängda i påståendet att Buddhister tror på Reinkarnation enligt Denna Definition.
Buddhisthumor finns det gott om men den står vanligtvis buddhisterna själva för.

A Zen Buddhist opened up a hot-dog stand and his first customer paid with a £20 note.
After waiting, the customer demanded, "Where's my change?"

"Sir," replied the Buddhist, "change must come from within."

Den är jävligt fyndig och särskilt zen är full av liknande. Men om man letar efter skämt som är nedvärderande och gör narr av buddhisters dumhet, då kanske det är svårare att hitta. Dom är förstås lika dumma eller kloka som alla andra men eftersom det ligger i traditionens attityd att skratta åt sin egen futtighet så blir den ju svår att attackera. Detta till skillnad från läror som är pompösa och självgoda.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se