9 jan. 2012

Det armeniska folkmordet, Frankrike och Hitchens

Dagarna innan jul godkände franska underhuset ett lagförslag som gör det straffbart att förneka det armeniska folkmordet. Lagen skall också godkännas av överhuset, om så görs blir straffat upp till 1 års fängelse och 300.000 kr i böter [DN]. Sedan tidigare är finns lagar i Australien, Schweiz och Uruguay mot förnekelse av folkmordet 1915. Dessa lagar liknar de som finns i en rad länder mot förnekelse av förintelsen.

I ett fritt samhälle måste historiska och vetenskapliga fakta kunna ifrågasättas. Okunskap och propaganda skall inte bemötas med lagstiftning, utan med goda argument och folkbildning. Frankrike är inne på en farlig väg när de begränsar yttrandefriheten. Vilken blir nästa idé de kommer förbjuda?

Christopher Hitchens talar i ett första klipp om det armeniska folkmordet (april 2010) och propagerar oförbehållsamt för yttrandefrihet i ett andra klipp (november 2006), i vilket han fördömer lagar mot förnekelse av förintelsen.
"Det handlar inte bara om rätten för den som talar att bli hörd. Det är rätten för alla åhörare att lyssna och höra. Och varje gång ni tystar någon, gör ni er själva till fånge, då ni förnekar er själva att höra."


2 kommentarer:

Ulf Gustafsson sa...

Snart har Frankrike begränsat yttrandefriheten :(

http://www.dn.se/nyheter/varlden/brottslig-forneka-folkmordet-pa-armenier-i-frankrike

Björn Bäckström sa...

Håller med. Detta - och lagen emot holocostförnekelse - är ställena där det sluttande planet börjar. Var sätta gränserna?

Innan lagen träder i kraft måste ju Sarcozy skriva under. Men hans ställning klarar inga utmaningar...

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se