27 jan. 2012

Fredagshädelsen

I Indonesien får man inte förneka gud, i Frankrike är förnekelse av det armeniska folkmordet snart straffbart och i vårt grannland Polen är blasfemi otillåtet. Den polska artisten Dorota "Doda" Rabczewska har dömts till 10.000 kr i böter för att ha påtalat att det inte finns några dinosaurier i Bibeln och att:
Det är svårt att tro på något som är skrivet av några som var fulla på vin medan de rökte en och annan ört. [Fritanke.no]
Yttrandefriheten skall inte begränsas. Vi gör oss själva en otjänst om vi förvägrar oss själva höra obekväma åsikter eller ifrågasättande av våra övertygelser. På samma sätt måste det kvinnoideal som Doda representerar problematiseras och alternativ förespråkas, men det kan inte förbjudas.

8 kommentarer:

Nils sa...

Bra, kan inte ofta nog påpekas.

Särskilt i ett land där en chefredaktör, som förväntas försvara yttrandefrihetens, blir rikshjälte bland kollegor när han stänger kommentarsfälten och begränsar yttrandefriheten.

Kristian Grönqvist sa...

Intelligent blondin...

Gunnar Lindholm sa...

Att få skriva vad man vill i kommentarsfält är ingen mänsklig rättighet.

På denna blogg accepteras mycket även om trollinlägg och grova påhopp har plockats bort. Det är ändå upp till bloggadministratören att ta bort inlägg efter behag.

Lagar som begränsar vad som får sägas, är dock inte okej.


Ulf,
borde inte Irland stå med i listan över länder med blasfemilagar? Införde de inte sådana för ett tag sedan?

Gunnar Lindholm sa...

En till intressant sak nämns i den norska länken

Dorota Rabczewska er forlovet med vokalisten i deathmetalbandet Behemoth, Adam Darski. Han bruker å rive en bibel i to under konserter. Dette har han så langt kunnet gjøre uten å bli straffet fordi den polske domstolen ser det som et kunstnerisk uttrykk.

Ska domstolar bestämma vad som är konst eller ej? Ska konst ha extra skydd? Precis som Åke Greens uttalanden hade extra skydd?

Håkan W sa...

"Ska domstolar bestämma vad som är konst eller ej?"

Nä, de varken kan eller ska, någon distinkt definition av konst låter sig icke göras. Vad som är konst avgörs av betraktaren, skaparen... och vemsomhelst.

Däremot kan och ska de (domstolarna) avgöra vilken 'konst' som bör beläggas med straffpåföljder eller ej.

Även 'olaglig konst' är ju - eller kan vara - konst. Eller hur?

Vid närmare eftertanke har jag nog samma syn på 'konstfrihet' (nytt begrepp...?) som på religionsfrihet, den bör täckas väl in av andra 'friheter'. Och skyldigheter.

Och därmed vara överflödig.

"Ska konst ha extra skydd? Precis som Åke Greens uttalanden hade extra skydd?"

Blotta tanken ger mig rysningar...

Nils sa...

"Att få skriva vad man vill i kommentarsfält är ingen mänsklig rättighet."

Så om något är omnämnt som en mänsklig rättighet ska avgöra vad vi får och inte får göra blir vi rätt begränsade.

Medierna anses ha en viktig roll att spela i samhället, bl a, för yttrandefriheten och om man då begränsar den för att läsarna har fel åsikter, har man inte tagit sin uppgift på allvar.

Det är något märkligt med det svenska åsiktsklimatet, vi tycks helt sakna civilkurage. Råkar någon säga det minsta kontroversiellt krälar de omedelbart i stoftet och gör villkorslös avbön.

Jag längtar efter att få se någon våga stå för en konstroversiell åsikt, skit samma vad det är för åsikt.

Patrik Lindenfors sa...

Kommentarsfältet tillhör den som driver hemsidan. Det står var och en fritt att öppna en egen hemsida med eget öppet kommentarsfält, så du är inte på det minsta sätt hämmad i din rätt att uttrycka din åsikt. Det du vill ha rätt att göra är att kacka i någon annans bo. Det kan aldrig bli en rättighet.

Nils sa...

Vi pratar inte om vilket sketen blogg eller hemsida som helst, utan om massmedier som omfattas av tryckfrihetslagar.

Till en sådan publikation får du avslöja saker som du inte får tala med din fru om. Meddelarfriheten har en viktig funktion, en sorts demokratisk säkerhetsventil för att allvarliga missförhållanden ska kunna avslöjas. Med den rollen följer ett visst ansvar att inte sätta upp en mur mellan sig och omvärlden och göra sig onåbar.

Nu stängde de av kommentarerna, men om det nu vore så de tyckte att 80 procent av alla brevskrivare hade fel åsikter, skulle de sluta öppna posten då?

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se