23 jan. 2012

Gott Nytt (Kinesiskt) Nyår!


Idag är det en av världens största helgdagar - det kinesiska nyåret. Nu börjar det lyckosamma drakens år. Som så många andra av världens stora helgdagar går den i princip spårlöst förbi på vår lilla plätt på jordklotet, uppe nästan vid nordpolen. Idag kan därför vara en bra dag att kontemplera hur annorlunda vi är från resten av världen.

6 kommentarer:

Gunnar Lindholm sa...

Jag tänker nog istället sjunga lovsånger till SI-enheter och att det finns en global tideräkning.

Det är rätt praktiskt om alla gör samma saker samtidigt, t.ex. stänger butiker för att fira nyår så man inte står där med långnäsa utanför en stängd dörr med en tom kyl hemma, men bortsett från en praktisk aspekt så är det upp till var och en att fira vad/när/var/hur man vill.

Björn Bäckström sa...

"Idag kan därför vara en bra dag att kontemplera hur annorlunda vi är från resten av världen."

Berättigar till stolthet?

Ulf Gustafsson sa...

Är inte alla kinesiska år lyckosamma? När kommer det olycklig kinesiska året? ;)

AV sa...

Men Gunnar, bara affärsinnehavaren är ute i tid med sitt nyårsfirande kan du gå till en annan just den dagen. Samtidigt kan du fylla kylen den 1/1 eftersom det inte är hans helgdag. Det jämnar väl ut sig?

Rent sekulärt borde årets helgdagar ges varje person som en pott att själv råda över, men visst kan det ställa till problem om jag inte vill fira nationaldagen utan jobba på bygget den dagen. Det blir inte mycket gjort ensam. Men det borde gå att lösa med avtal. Andra yrken med mer självständiga arbeten går det bra och arbetsgivare kanske kunde spara en hacka på OB om inga obligatoriska helgdagar fanns. Antagligen skulle de flesta ta ut midsommar, jul och nyår i a f. Kanske skulle en och annan skippa påsken, kristiflygare och första maj för andra dagar.

Patrik Lindenfors sa...

BBM: Jajamensan.

Ulf: Drakerns år är lyckosammast.

Svante sa...

Gott Nytt kinesiskt nyår!

Det är väl en sak att ha som en parallell kulturell kalender med djurcykler om 12 år, men jag brukar störa mig på att astrologiskt flum verkar ha en stark ställning i kinesisk kultur, och ofta kopplat till deras 12-års-cykel. Men okej för mig med 12-års-cykler med namn av djur om man skippar det astrologiska flummet.

Men det är bra och praktiskt att vi har en övergripande global tideräkning. Jag brukar dock tala om år 2012 e.v.t. (enligt vår tideräkning), eller om det var för mer än 2012 år sedan; att något hände ett visst år f.v.t. (före vår tideräkning).

Jag är också inne en del på idén med att alla skulle ha en pott av lika många helgdagar (inte semesterdagar) att fördela mer eller mindre fritt över året. Givetvis med konsultering av arbetsgivare och kollegor.

Hoppas att det nya kinesiska året blir ett år då Kina taggar ner sin hysteriska attityd gentemot Taiwan.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se