10 jan. 2012

Homosexuella äktenskap hot mot mänsklighetens framtid

Påven har har yttrat sig. Homosexuella äktenskap är ett hot mot mänsklighetens framtid. Från Reuters:
Pope Benedict said Monday that gay marriage was one of several threats to the traditional family that undermined "the future of humanity itself."

The pope made some of his strongest comments against gay marriage in a new year address to the diplomatic corps accredited to the Vatican in which he touched on some economic and social issues facing the world today.

He told diplomats from nearly 180 countries that the education of children needed proper "settings" and that "pride of place goes to the family, based on the marriage of a man and a woman."

"This is not a simple social convention, but rather the fundamental cell of every society. Consequently, policies which undermine the family threaten human dignity and the future of humanity itself," he said.
Jag tycker synd om de katoliker som i en anda av medmänsklighet och bejakande av kärleken har att dras med stofil-åsikter av detta slag. Jag förstår inte. Om man tycker att familjen är den viktigaste enheten bör man väl bejaka den och se till att fler får förmånen att leva i familjeförhållanden.

Nej! Det rätta är att bejaka kärleken! Ge människor möjligheten att själva utforma sina kärleksförhållanden och sina liv. Kärleken är ostoppbar.

Som Paulus formulerade det: "Störst av allt är kärleken." (Ett citat som påvens uttalande visar är uppenbart ryckt ur sitt sammanhang och måste förstås i sin historiska kontext. Man kan tolka det som "Störst av allt är Påvens åsikt. Gilla läget.")

21 kommentarer:

l_johan_k sa...

"the marriage of a man and a woman."

Han borde väl ha menat "präst och minderårig".

Isidor sa...

Näj näj näj!!!
Nu är ni heeeeeeelt ute och cyklar. Det är post-protestanterna i svenska kyrkan som menar att bibeln ska förstås i sitt sammanhang, inte katolikerna. De tror på kreationismen, så som den formuleras i Skapelseberättelsen.

Kannibalen Påven festar faktiskt på Jesu Kött och Blod, bokstavligen, varje dag. Se även: Samtliga verk av George A Romero.
"... and they seem to feast upon the flesh of the living". Glöm inte att Jesus ständigt är med oss och levande i allt.

Ulf Gustafsson sa...

Påven får ha sina åsikter. Jag ser dock fram mot den dag dessa anses ha lika stor relevans som pastor Terry Jones åsikter. Ignoranta sektledare komer vi alltid behöva leva med, men deras negativa påverkan på omvärden skall begränsas med goda argument och folkbildning.

Lars Torstensson sa...

Katolska kyrkan är den största kristna kyrkan i världen, och en av de mest fördomsfulla och bakåtsträvande, och från Vatikanen kommer en ström av homohatiska kommentarer. Påvens senaste uttalande är bara ännu en bekräftelse på att han är en av världens värsta homofober.

Katolska kyrkan är själv ett hot mot den mänskliga värdigheten, och den aktning, för att inte säga dyrkan, som påven i vida kretsar möter som "stor religiös ledare" är lika omotiverad som den är beklämmande. Denne mörkman bör inte hyllas utan avslöjas och bekämpas!

Björn Bäckström sa...

Lars T 2012-01-10 12:39

Amen!

Isidor sa...

Dubbel-Amen!

Kristian Grönqvist sa...

Det här uttalandet är ju lite komiskt. Både sett i perspektivet av eventuell överpopulation, men framför allt av, att Påven fortfarande tycks tro att folk köper vilken dynga som helst. Han verkar fortfarande köra i hundra mot en tegelvägg. Kan bara sluta med förskräckelse. För KK alltså.

Mike Mikaelson sa...

Påven har inte alls pratat om homosexuella äktenskap, han har bara bla upprepat den katolska synen om äktenskapet (det är ju hans jobb): läs här.

Patrik N sa...

Mike,

Om man säger att den enda fina färgen är blå så har man sagt att alla andra färger inte är fina, man behöver inte ha nämnt röd, gul, vit, svart, rosa osv.

Mike Mikaelson sa...

Är det fel att Påven upprepar den katolska lära? Han har förhoppningsvis fortfarande rätt att uttala sig, eller måste han be om lov?

Eric Wadenius sa...

Mike,

-"Är det fel att Påven upprepar den katolska lära? "

Vi humanister har en idé om att det inte är av vem något sägs som är av vikt utan vad som sägs. Det är för vad Ratzinger säger som vi kritisera honom.

Har har rätt att uttala sig och vi har rätt att uttala att han ger uttrycker en primitiv och ofta förkastlig människosyn.

Patrik N sa...

Mike,

Det är fel på läran så det är fel att uttrycka den. Läran kränker homosexuella människors kärlek och det har man inte rätt att glra därför att man är gammal, har lustig hatt eller för att kränkningen upprepas.

Erik M sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Erik M sa...

Mike Mikaelson,

"Han har förhoppningsvis fortfarande rätt att uttala sig, eller måste han be om lov?"

Naturligtvis har han rätt att uttala sig. Vem har påstått något annat? Anser du genom din kommentar att det är fel att humanisterna upprepar den humanistiska moralen? De har förhoppningsvis fortfarande rätt att uttala sig, eller måste de be om lov?

Erik M sa...

Isidor,

"De tror på kreationismen, så som den formuleras i Skapelseberättelsen."

Nja, det är inte riktigt sant: http://en.wikipedia.org/wiki/Catholic_Church_and_evolution

Tehataren sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Isidor sa...

Erik, snälla posta länken igen, men i textform. Den blir knas och går inte att följa.

Kreationismen var kanske ett dåligt exempel. Jag var mest ute efter det faktum att Påven är avsevärt mer bokstavstrogen än svenska kyrkan, som tolkar hej vilt, men jag läser gärna på ändå.

Björn Bäckström sa...

Kunskapskanalen 1435 - 1530 i dag. "Religionen och Kön" m.m. Två program.

Anonym sa...

Enligt The Guardian är citatet rent hittepå. Påven nämnde överhuvudtaget inte homosexuella äktenskap under sitt tal.

http://www.guardian.co.uk/commentisfree/andrewbrown/2012/jan/11/pope-catholic-gay-marriage

Vill man verkligen gå till botten med detta kan man läsa talet i sin helhet själv:

http://www.vatican.va/holy_father/benedict_xvi/speeches/2012/january/documents/hf_ben-xvi_spe_20120109_diplomatic-corps_en.html

Patrik Lindenfors sa...

Gudhar99namn,
Det handlar om det här stycket: "Among these, pride of place goes to the family, ***based on the marriage of a man and a woman***. This is not a simple social convention, but rather the fundamental cell of every society. Consequently, ****policies which undermine the family*** threaten human dignity and the future of humanity itself.

Alltså, giftermål är mellan man och kvinna, och beslut som underminerar detta är ett hot mot mänskligheten. Jag har väldiga problem med detta på grund av att:
1. Det utesluter vissa människor från att starta en egen "samhällets fundamentala enhet" (familj)
2. Det är därmed kärleks- och familjefientligt.

Björn Bäckström sa...

OK, Patrik ska vi riktigt hårddra påvens inlägg så är det väl inte helt osant.

Om vi godtar att all reproduktiv sex sker inom ett äktenskap och att alla äktenskap är tillåtna, också samkönade - så är det väl ändå riktigt att om all "marriages of a man and woman are undermined" jag då dör släktet ut. Eller?

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se