17 jan. 2012

Gud och jag har ingen relation


I dagens DN intervjuas Anna Bergström, styrelseledamot i Humanisterna. Intervjun är en del i reportageserien Gud och jag. Det är trevligt att en humanist och Humanisterna får uppmärksamhet. Det är synd att rubriksättningen är så dålig och skribenten vill placera in alla i religiösa föreställningar.
Anna Bergström, 28, tror inte att det finns någon gud. Hennes tro är att vi människor måste samarbeta och ta ansvar för varandra medan vi lever här på jorden – misstagen går inte att reparera i något liv efter detta. 
[...]
– Jag tror som sagt på vetenskapen, men för mig kan det inte innebära något annat än att ha en ödmjuk inställning till livet. Det som vetenskapen säger är rätt i dag kan vara fel om tio år. Därför gäller det att vara beredd att ompröva sin inställning och vara nyfiken på det som ligger utanför dagens kunskapsfält. 
Är vetenskapen din ”religion”? 
– Så kan den som vill uttrycka det, och jag blir inte provocerad. Jag har mycket gemensamt med många troende, vi funderar över samma frågor.
Läs hela intervjun: "Vetenskap är Annas religion"

4 kommentarer:

Radhusrationalist sa...

Jag reagerade likadant på insidans artikel. Det finns en uppenbar vinkling från journalistens sida, syftande till att baka in ateism/humanism i ett spektrum som i övrigt består av religiösa livsåskådningar.
Jag är inte bekant med Anna Bergströms syn på sin ateism, men artikeln är en klart religionsapologetisk prägel. Bara det faktum att man tidigt gör klart att "guds existens varken kan bevisas eller motbevisas" (sic) drar ned värdet på intervjun rejält.
[skamlöst självhävdande läge:på]
Jag har skrivit ett inlägg där jag utvidgar resonemanget något på min blogg:
http://radhusrationalist.blogspot.com
[skamlöst självhävdande läge:av]
För övrigt blir jag mer och mer förtjust i Humanistbloggen, och nu när senaste SANS kommit är lyckan fullständig...

Carl Gustaf Olofsson sa...

Jag håller med om den dåliga rubriken. Rubriken "Vetenskap är Annas religion" är missvisande. Om det skulle göras en religionsbestämning (vilket förstås är ytterst tveksamt i sig - håller i princip med D) utifrån intervjun så skulle man kunna säga "Samarbete, ansvar och öppet kunskapssökande är Annas religion". Hur som helst, jättefin intervju med häftig person, bra reklam för Humanisternas sommarläger - och en riktigt tjysst bild av Humanisterna (bortsett från rubriken). Inte illa!

l_johan_k sa...

Det är inte särskilt vettigt att gå med på att kalla vetenskap för religion.

l_johan_k sa...

P. W. Möller, Vetenskap som religion, Folkvett nr. 3/2004

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se