10 jan. 2012

Indonesiska punkare ”rehabiliteras”

Gästinlägg av ramsbergsvandraren som skriver på den läsvärda bloggen gudhar99namn.se.
____________________________________________

64 punkare i Indonesien har gripits och gått igenom en tio dagar lång omskolning, efter att ha hållit en välgörenhetskonsert i Aceh-provinsen. De har tvångsrakats, tvingats ta ut sina piercingar och marchera iklädda  anständiga kläder. I Aceh-provinsen, som är den enda provinsen i Indonesien som infört islamiska lagar, menar myndigheterna att detta är ett sätt att säkerställa god moral bland medborgarna.


”Vi kommer byta deras äckliga kläder. Vi kommer ersätta dem med fina kläder. Vi kommer att ge dem tandborstar, tandkräm, shampoo, sandaler och böneutrustning”, säger polischefen Iskandar Hasan.

Polisens räder stöds av provinsens guvernör och Banda Acehs borgmästare. ”När de sökte tillstånd sa de att det skulle vara en välgörenhetskonsert till förmån för föräldralösa barn. De sa inte att det var punk”, säger borgmästaren Illiza Sa’auddin Djamal till Jakarta Globe. Hon menar att punkarnas närvaro stör och oroar invånarna i Banda Aceh.
”De har dålig moral. Män och kvinnor samlas tillsammans, och det är emot islamisk lag”, säger hon.

I alla tider och i alla samhällen verkar det finnas en rädsla för de som avviker från normen och en strävan att få dem att assimileras, oavsett om vi pratar punkare, romer eller muslimer.

The GuardianDNSVT

Inga kommentarer:

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se